Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
106 komentara

Misterij 'meteorita' u Đakovu: Nikad nisu otkrili tajnu kamena

Jedni su sigurni da je riječ o meteoritu, drugi tvrde da ga je donio biskup Strossmayer, dok treći pak tvrde kako je riječ o jednoj velikoj šali, no priča je i dalje misteriozna

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
106 komentara

U Strossmayerovu parku u Đakovu nalazi se velika crna stijena. Nitko od Đakovčana ne može posvjedočiti kakav je to kamen i odakle je došao u njihov grad. O misterioznom kamenu rasplele su se jednako tako misteriozne priče, ali se više od stotinu godina s koljena na koljeno prenosi upravo verzija prema kojoj je riječ o meteoritu koji je doletio iz svemira.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Druga priča govori kako je kamen u park donio sam biskup Strossmayer jer je nađen 1866. godine tijekom gradnje katedrale. Imao je zanimljive svjetlucave niti u sebi, zbog čega su ga mnogi smatrali sretnim kamenom, pa su se pored njega često fotografirali. Zbog toga se i danas mnogi mladi zaljubljeni parovi vole pored njega fotografirati. Treća priča kaže da je kamen u park donio neki šaljivi građanin kao, tobože, neki spomenik pa o njemu raspleo fantastičnu priču.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

- Bilo kako bilo, u đakovačkoj povijesti nema pravog odgovora na to kakav je to kamen, odakle je, zašto se nalazi u biskupovu parku i zašto ga još nitko nije maknuo s tog mjesta, ili u novije vrijeme analizirao njegov sastav, podrijetlo i starost - kaže jedan đakovački povjesničar.

Najveći meteorit ikad?

Iako Đakovčani desetljećima traže pravi odgovor o podrijetlu i vrsti kamena, nitko se u novijoj povijesti zapravo nije stručno i profesionalno time pozabavio.

- Prvo što sam saznao kad sam se doselio u Đakovo bilo je da je taj kamen meteorit. Bilo mi je teško to povjerovati budući da meteoriti po svijetu padaju u veoma malim komadima, pa bi ovo bio vjerojatno najveći meteorit koji je ikad pao. Samim tim bio bi prevrijedan i sigurno bi ga netko već odnio odavde - kaže Krešimir Matijašević, koji je s ocem istraživao podrijetlo “meteorita”.

Što god da je, naš je...

- Kao da je donesen iz neke špilje ili iz vode - govori nam Krešimir.

U veljači 1957. godine u časopisu Priroda profesor Ljudevit Barić iz Zagreba napisao je ponešto konkretnije o vrsti đakovačkog “meteorita”.

“O padu đakovačkog meteora, kako ga oni nazivaju, nema nikakvih službenih podataka i zapisa. Sam kamen nema ništa zajedničkog s meteorima”, piše Barić.

No valjda zaintrigiran manjkom informacija o kamenu, profesor je tražio od đakovačkog nastavnika Svetozara Prodanovića da mu pošalje nekoliko odlomljenih komada kamena kako bi ih ispitao i dao svoje mišljenje. Zaključak je bio da je riječ o običnom kamenu rožnjaku, terestričkog podrijetla, no to Đakovčane ne zanima puno.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Njima je baš fora imati kamen u Strossmayerovu parku bez obzira na to je li riječ o meteoritu, spomeniku, rožnjaku ili nečem četvrtom ili petom. Što se njih tiče, to je meteorit.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message