Obavijesti

News

Komentari 45

Misterij sela duhova: Nitko ne zna zašto su svi samo nestali

Misterij sela duhova: Nitko ne zna zašto su svi samo nestali
4

Obzirom da do danas nema pravih informacija o tome zašto je selo naglo i bez objašnjenja napušteno, nastale su brojne priče i legende o zlim duhovima koji opsjedaju selo

VIDEO

Selo Al Madam s godinama je u potpunosti preuzeo pijesak, odnosno pustinja, a iako se još uvijek vide vizure nečijih nekadašnjih domova, pijesak je gotovo potpuno ispunio njihovu unutrašnjost i prekrio namještaj koji je ostao.

Selo se nalazi sat vožnje do Dubaija i ima dva reda kuća, te jednu džamiju koja je doživjela istu sudbinu kao i kuće.

Pretpostavlja se da su stanovnici kuće napustili u žurbi - vrata su ostavili otvorena i u kućama su ostavljene razbacane njihove osobne stvari. Zbog načina na koji su kuće napuštene nastale su legende da su stanovnici naglo pobjegli zbog nadnaravnih sila.

No, danas nema nikoga da ispriča svoju priču, ali je selo kojeg zovu "selo duhova" zato postalo popularna turistička atrakcija. Brojni Youtuberi snimili su svoje avanture u napuštenom selu, a popularno je među ostalim i zato što je selo potpuno otvoreno za istraživanje. No, unatoč svemu tomu, turistička zajednica nema namjeru ulagati u selo i njegovo očuvanje.

Obzirom da do danas nema pravih informacija o tome zašto je selo napušteno, priče o duhovima i nadnaravnim silama se samo množe.

Stanovnici obližnjeg sela ispričali su za CNN da selo opsjeda zli duh, koji proganja Al Madam, posebno Umm Duwais, duh koji ima ženski lik s mačjim očima i mačetama umjesto ruku.

Tijekom 2018. godine, Umjetnička fondacija grada Sharjaha provodila je javnu raspravu kako bi se utvrdila prava povijest ovog misterioznog sela.

Podaci do kojih se došlo upućuju na to da je selo izgrađeno tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a da je od tog vremena imalo nekoliko ciklusa iseljavanja zbog velikih pješčanih oluja dok selo na kraju nije ostalo skroz pusto.

Drukčije objašnjenje ovog fenomena ima profesor arhitekture sa Sveučilišta Columbia, Yasser Elsheshtawy. On se bavio intenzivnim proučavanjem takozvanog koncepta Sha’bi kućanstva, programa kojeg je šezdesetih godina prošlog stoljeća provodila država širom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Njime se nomadskom beduinskom stanovništvu osigura prostor za život, uslijed galopirajuće modernizacije uzrokovane otkrivanjem velikih naftnih rezervi.

- Izgradnja moderne države podrazumijevala je stanovništvo okupljeno u gradovima i naseljima, a ne Beduine koji tumaraju pustinjom. Tradicionalan način života na ovim prostorima povezivan je sa siromaštvom i opstankom u teškim uvjetima, što novonastaloj državi koja leži na nalazištima nafte nije odgovaralo, već su nastojali stvoriti drugačiju sliku o sebi - kaže profesor.

U svakom slučaju, tajna ovog napuštenog sela vrlo vjerojatno nikada neće biti otkrivena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa