Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
56 komentara

Misterij u Slavoniji: Još se ne zna čemu su služili tajni tuneli

Đakovo: Prema neslužbenim informacijama tunel bi mogao biti kanalizacija iz 18. ili 19. stoljeća, no ima i onih koji su uvjereni da je riječ o tunelima koje su izgradili Turci...

Foto: PIXSELL/24sata
56 komentara

Nakon što je u četvrtak, prilikom sanacije glavnog trga u Đakovu, ispred katedrale i Nadbiskupskog dvora pronađen tunel, svi građevinski radovi na tom dijelu su prestali, te su u tijeku arheološka istraživanja. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Podsjetimo, pronađeno je dobro obzidano okno od crvene cigle, u odličnom je stanju i velikim dijelom prohodno. Visine je svega jednog metra.

Foto: Maja Muskic/Glas Slvonije

Ovoga tjedna će se donijeti konačna odluka što će se konkretno raditi, odnosno na koji način će se obaviti iskop tunela kako bi se utvrdila koja je bila njegova svrha.

Prema neslužbenim informacijama, tunel bi mogao biti kanalizacija koja je izgrađena u 18. ili 19. stoljeću, no ima i drugih mišljenja koja kažu da su te tunele izgradili Turci radi svoje odstupnice, dok su vladali na ovim područjima.

- Ma kakva kanalizacija. Tu su vam na ulazu u katedralu dva bunara koja su pod dvije kupole. Ovo su tajni tuneli koji idu do obližnjeg sela, čak ih ispod zemlje ima toliko širokih da su njima mogle proći i kočije. To je sigurno izgrađeno za vrijeme Turaka - uvjeren je Rudolf iz Đakova kojeg smo sreli prilikom obilaska arheoloških istraživanja.

Foto: PIXSELL/24sata

Kako god bilo, arheološko istraživanje se nastavlja te bi uskoro misterij tunela ispod Đakova mogao biti riješen.

Foto: Pixsell/Glas Slavonije

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message