Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Mjesecima nižu poraze: ISIL-ovcima odbrojani dani u Raki

Savez kurdskih i arapskih boraca postupno je preuzeo 90 posto grada, zahvaljujući podršci zračnih snaga međunarodne koalicije predvođene SAD-om

An American volunteer fighter of Syrian Democratic Forces fires a machine-gun during a battle with Islamic State militants at the frontline in Raqqa
Foto: ERIK DE CASTRO
16 komentara

 Borbe protiv Islamske države u Raki bliže se "zadnjem tjednu", objavio je savez kurdskih i arapskih boraca uz podršku Washingtona koji je opkolio džihadiste u njihovom posljednjem utočištu u nekadašnjoj "prijestolnici" IS-a u Siriji.

Nakon što je nametnuo vlast na osvojenim teritorijima u Iraku i Siriji, IS niže poraze unazad nekoliko mjeseci te bi totalni gubitak Rake, gdje je prisutan unazad više od tri godine, predstavljao veliki korak u teritorijalnom porazu ultraradikalne organizacije.

U okviru višemjesečne ofenzive, Sirijske demokratske snage prodrle su početkom lipnja u metropolu na sirijskom sjeveru koju je IS pretvorio u laboratorij svojeg "kalifata".

Savez kurdskih i arapskih boraca postupno je preuzeo 90 posto grada, zahvaljujući podršci zračnih snaga međunarodne koalicije predvođene SAD-om.

No, džihadisti još uvijek drže utočište u centru, a napredak Sirijskih demokratskih snaga trenutno se odvija na dva čvorišta, sa sjevera i s istoka, po Roždi Felat koja vodi ofenzivu "Bijes s Eufrata".

"Ako se te dvije fronte spoje moći ćemo reći da smo ušli u posljednji tjedan naše kampanje za oslobođenje Rake", kazala je ona u nedjelju sa zapadne periferije grada.

"U tri-četiri dana trebali bismo biti u stanju donijeti odluku o pokretanju posljednje faze ofenzive", naglasila je Felat.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message