Mještani Ilovika spriječili početak radova u luci Mrtvaškoj | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Mještani Ilovika spriječili početak radova u luci Mrtvaškoj

Mještani Ilovika spriječili početak radova u luci Mrtvaškoj

U luci Mrtvaškoj počinje veliki projekt dogradnje luke, vrijedan 81 milijun kuna, čiji je nositelj Županijska lučka uprava Mali Lošinj, a radovi bi, kako je najavljeno, trebali trajati dvije godine

VIDEO

Radovi na dogradnji luke Mrtvaške na Lošinju, koji su prekinuti u lipnju, trebali su se nastaviti u ponedjeljak, ali ih je, zajedno s uvođenjem izvođača na gradilište, spriječila skupina mještana otoka Ilovika, doznaje se od ravnatelja Županijske lučke uprave Malog Lošinja Filipa Balije.

Filip Balija rekao je za Hinu da su se danas trebali nastaviti radovi u luci Mrtvaškoj, ali ih je spriječilo 20 do 30 ljudi svojim tijelima i vozilima.

Najavio je da će predstavnici Županijske lučke uprave, izvođača i nadzora radova ponovno pokušati ući na gradilište, o čemu je obaviješten Mjesni odbor Ilovik kako bi obavijestio stanovnike da svoja vozila sami uklone s gradilišta.

U luci Mrtvaškoj počinje veliki projekt dogradnje luke, vrijedan 81 milijun kuna, čiji je nositelj Županijska lučka uprava Mali Lošinj, a radovi bi, kako je najavljeno, trebali trajati dvije godine tijekom kojih će brod, umjesto od Ilovika do Mrtvaške, ploviti dulje, od Ilovika do Malog Lošinja.

Stanovnici Ilovika, nezadovoljni time, tvrde kako je ugrožen opstanak obitelji na otoku i da je projekt loše pripremljen te traže da im se i tijekom radova osigura svakodnevna veza od Ilovika do Mrtvaške.

No, ni brod koji odnedavno povezuje Ilovik i Mali Lošinj u ponedjeljak nije isplovio, a županijska pročelnica za promet Nada Milošević rekla je da je brodar, tvrtka Porat d.o.o. iz Ilovika, jutros obavijestio Grad Mali Lošinj da prekida liniju jer nije dobio valjani ugovor ni uplatu. Dodala je da taj brodar zbog nepoznatih razloga do danas nije potpisao sporazum na osnovi kojeg bi se mogli ispostavljati i plaćati računi.

Objasnila je da su Grad Mali Lošinj i Primorsko-goranska županija 6. listopada potpisali sporazum kojim se s Poratom uređuje naknada za dodatne milje za premještenu liniju u iznosu od 148 tisuća kuna na mjesec plus PDV, od kojih pola plaća Grad Mali Lošinj, a pola županija.

Kako je potvrdila pročelnica Milošević, brodar je tijekom dana potpisao sporazum te je isporučio fakturu za listopad i 15 dana studenoga pa se očekuje da će od sutra brod Ilovik – Mali Lošinj normalno ploviti.

Butković: Ministarstvo stoji na raspolaganju za pomoć

O problemima u vezi s lukom Mrtvaškom u ponedjeljak ujutro, na novinarski upit, govorio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je u Opatiji otvorio 8. kongres Hrvatskog društva za ceste Via Vita.

"Uključeni smo jer financiramo taj projekt i treba učiniti sve da se završi i da se iskoriste sredstva do 2023. te da se, ako je moguće, pomogne stanovnicima Ilovika, da mogu funkcionirati", rekao je, dodajući kako ima informaciju da je za srednjoškolce i hitne slučajeve ostavljena mogućnost i kako treba vidjeti što se događa s plaćanjem i što se to danas dogodilo. Također je rekao kako nema više podataka i da ministarstvo stoji na raspolaganju ako je potrebna dodatna financijska pomoć.

"Problem je zapravo u tome što projekt ne uključuje mogućnost da za vrijeme radova linija neometano traje i tu je, po meni, napravljen propust lučke uprave, ali nenamjeran. Investitor je Županijska lučka uprava i oni su u projekt trebali uključiti mogućnost da linija prometuje cijelo vrijeme", istaknuo je Butković.

Ocijenio je da je situacija sada takva kakva jest, da je upitno je li moguće intervenirati, mijenjati građevinske dozvole i projekt a da se ne ugrozi financiranje projekta jer se novac mora potrošiti do kraja 2023.

"To je pitanje za sve nas, treba sjesti i vidjeti što napraviti", rekao je i dodao da će se, ako treba, "obustaviti financiranje projekta", ali smatra da to nije dobro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'
VATRENA STIHIJA

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'

Nad Zaprešićem se u srijedu navečer nadvio gusti crni dim zbog velikog požara. Planula je firma Eko-Flor Plus koja je u sastavu Cios grupe, čiji je vlasnik Petar Pripuz

Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici
TRAGEDIJA

Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici

Dvije ženske osobe kolima Hitne medicinske pomoći prevezene u Opću bolnicu Zadar na pružanje daljnje liječničke pomoći
Strava kod Županje: Zatukao ga sjekirom i pucao mu u glavu pa mu je tijelo bacio u bunar!
POLICIJA GA UHITILA

Strava kod Županje: Zatukao ga sjekirom i pucao mu u glavu pa mu je tijelo bacio u bunar!

Policija je objavila da je muškarac (30) nakon svađe zatukao 48-godišnjaka, odveo ga na drugo mjesto gdje mu je pucao u glavu iz puške i bacio ga u bunar. Tijelo su izvukli vatrogasci