Obavijesti

News

Komentari 0

Mladen Jakopović ponovno je izabran za predsjednika HPK

Mladen Jakopović ponovno je izabran za predsjednika HPK
1

Hrvatskoj poljoprivredi potrebne su snažne investicije u poljoprivredu i preradu. Hrvatska kasni za brojnim članicama EU jer smo naknadno ušli na zajedničko tržište, rekao je Jakopović

VIDEO

Mladen Jakopović u utorak je ponovno izabran za predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), koju će nastaviti voditi i u iduće četiri godine. Kako je priopćeno iz HPK, Jakopović je za predsjednika izabrao novi saziv skupštine HPK (nazočno je bilo 57 od 62 izabrana delegata), a izabran je između tri kandidata.

Za izbor predsjednika HPK, za što su se kandidati mogli prijaviti od 1. do 8. ožujka, pristigle su tri prijave - dosadašnjeg predsjednika Mladena Jakopovića iz Varaždinske županije, potom Mate Brlošića iz Osječko-baranjske županije te Miška Šklempe iz Sisačko-moslavačke županije.

U priopćenju se prenosi kako je Jakopović je istaknuo da će se HPK u idućem mandatu boriti za bolju i modernu poljoprivredu kojoj su potrebne investicije. "Hrvatskoj poljoprivredi potrebne su snažne investicije u poljoprivredu i preradu. Hrvatska kasni za brojnim članicama EU jer smo naknadno ušli na zajedničko tržište, a niska razina investicija uvjetovalo je da je hrvatska poljoprivreda na 30 posto produktivnosti EU", rekao je.

Poljoprivrednicima isplaćeno 1,4 milijarde kuna potpora
Poljoprivrednicima isplaćeno 1,4 milijarde kuna potpora

Sadašnja situacija u Europi, kako je naveo, zahtijeva da Hrvatska osigura prehrambenu suverenost i sigurnosti, a za to su među ostalim potrebne snažne investicije u preradbene kapacitete, digitalizaciju, nabavku moderne opreme i podizanje razine produktivnosti i konkurentnosti na svim razinama.

"Kroz Strateški plan pametnim planiranjem potrebno je sve investicijske mjere usmjeriti na sektore koji mogu biti poluga budućeg razvoja i dostizanja cilja o podizanju vrijednosti poljoprivredne proizvodnje na 30 milijardi kuna do 2022. godine", rekao je Jakopović. Najavio je i zalaganje za snažniju promociju domaćih proizvoda, poticanje udruživanje poljoprivrednika i okretanje izvozu, kao i snažniju prisutnost HPK na terenu među poljoprivrednicima.

Rad HPK mora se više spustiti među male poljoprivrednike, kazao je Jakopović, koji u novom mandatu želi osnažiti županijske ogranke. Jedan od načina je da se u HPK uvede i spoji Savjetodavna služba, kao snažna poluga prijenosa znanja i educiranja poljoprivrednika, kako o samoj proizvodnji, tako i o korištenju EU fondova, udruživanje i drugo.

"Znanje je ključ razvoja poljoprivrede, a ono je često podcijenjeno i loša je suradnja struke, fakulteta i poljoprivrednika na terenu. Svaki član skupštine mora organizirati svoje županijske podružnice na terenu kako bi informacije o našem radu došle do svakog proizvođača. Ne smijem od HPK napraviti interesno udruženje koje je u funkciji pojedinaca, nego mora biti na usluzi svima", poručio je Jakopović.

'Poskupljenje nas neće mimoići, doba jeftine hrane je iza nas'
'Poskupljenje nas neće mimoići, doba jeftine hrane je iza nas'

Najavio i osnivanje i novih odbora unutar HPK - odbora za mlade poljoprivrednike, odbor za znanost i odbor za potrošače. Članove skupštine HPK na početku je pozdravila ministrica poljoprivreda Marija Vučković koja je istaknula kako je Ministarstvu poljoprivrede i Vladi važno da Hrvatska ima snažnu, neovisnu i dobro organiziranu poljoprivrednu komoru s čijim predstavnicima će se zajednički kreirati svi budući strateški ciljevi za hrvatsku poljoprivredu.

Vučković raduje o što u novom sastavu skupštine HPK vidi puno mladih poljoprivrednika, kao i što je među novim članovima sada i dosta poljoprivrednica. Poljoprivreda je za Hrvatsku strateška djelatnost, istaknula je Vučković, koja vjeruje u daljnju dobru suradnju s HPK.

Ministrica Vučković smiruje: 'Imat ćemo dovoljno hrane'
Ministrica Vučković smiruje: 'Imat ćemo dovoljno hrane'

"Trenutno se nalazimo u vrlo izazovnim vremenima za poljoprivredu, zbog čega je važno da još snažnije surađujemo, razmjenjujemo informacije i analize te zajednički radimo na povećanju proizvodnje, kako vrijednosti tako i količina, poticanju da sve više mladih uđe u poljoprivrednu djelatnost te da opskrba stanovništva kvalitetnom hranom bude sigurna i dostupna", naglasila je ministrica poljoprivrede.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a