Obavijesti

News

Komentari 4

Mladena Markača nakon afere Vepar odao Kirin i njegove kile

Mladena Markača nakon afere Vepar odao Kirin i njegove kile
6

Mladen Markač, zajedno s Ivanom čermakom i Antom Gotovinom čeka 15. travanj. Njegova supruga kaže kako je sve nervozniji kako se bliži datum presude u Haagu

VIDEO

Mladen Markač rodio se 8. svibnja 1955. u Đurđevcu. Zajedno s državnim vrhom, u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova osnovao je policijsku postrojbu za posebne namjene 1990. Godinu dana kasnije imenovali su ga zapovjednikom Antiterorističke jedinice Lučko. Bio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova za specijalnu policiju od 1995. do 2000. godine. Zbog zasluga u Domovinskom ratu dobio je prvo čin general-bojnika, a potom i general-pukovnika. 

Jedan je od osnivača specijalne policije MUP-a RH. Inače, Markač je u policiji od 1981. godine, bio je sportaš, hrvač, a radio je i na novinarskim poslovima.

Bio je jedan od osnivača Specijalne policije koja je obavljala mnoge vojne zadaće te djelovala na ratištima od Vukovara do Dubrovnika. Jedna od najzahtjevnijih njihovih zadaća bila je 'Oluja'. Početkom kolovoza 1995. spustili su se u Gračac s Velebita do granice s BiH. 

Ključnu je ulogu Markač imao i u vojno-redarstvenoj akciji 'Bljesak' u svibnju 1995. Tijekom 'Bljeska' oslobođena je zapadna Slavonija. Spuštajući se s položaja na Velebitu, specijalne policijske postrojbe sudjelovale su i u akciji Medački džep u rujnu 1993. godine.

U Haagu je od afere Vepar

Zbog sumnje da su jedinice pod njegovim zapovjedništvom počinile ratne zločine tijekom "Oluje", Haški sud je protiv njega podigao optužnicu. Stavio se na raspolaganje sudu. Od afere Vepar, kada je prekršio kućni pritvor jer je otišao s prijateljima u lov, nalazi se u Haagu već više od tri godine. Trenutačno očekuje presudu zajedno sa generalima Gotovinom i Čermakom.

Tvrdili da su fotografije stare, ali 'odao' ih Kirin

Markača su u prosincu 2007. godine snimili u lovu na veprove na Bilogori. Prekršio je kućni pritvor. S njim su bili tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin te HDZ-ov zastupnik Josip Đakić. 

Ured gradonačelnika Virovitice poslije je demantirao da su fotografije snimljene 2007. i tvrdili su kako su iz 2003. godine. U Photoshopu je utvrđeno  da su snimljene u prosincu 2007. godine. Drugi argument bio je da je Kirin bio puno mršaviji četiri godine ranije. 

Markač se nakon toga sam prijavio policiji i rekao im kako im stoji na raspolaganju. Međutim, poslali su ga kući dok ne dobiju službenu prijavu. Ipak, novu 2008. godinu dočekao je u haaškom pritvoru. Njegovi odvjetnici su, optužili medije da su se na 'neki način uklopili u širi projekt uhićenja, pritvaranja i transferiranja generala Markača u haaški pritvor'. Nadali su se kako ga neće pritvoriti.

Tužitelji razradili tezu o zločinačkom pothvatu

Suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču je počelo 11. ožujka 2008. Tužitelji su optužnice objedinili u jednu  i razradili tezu o zločinačkom pothvatu. Prema toj tezi Gotovina, Čermak i Markač su se od srpnja pa do 30. rujna 1995. udružili, zajedno s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom te Zvonimirom Červenkom s 'namjerom trajnog uklanjanja srpskog stanovništva s područja Krajine, silom, zastrašivanjem ili prijetnjama silom, progonima, prisilnim raseljavanjem, premještanjem i deportacijom, oduzimanjem i uništavanjem imovine ili drugim sredstvima. Procjenjuje se da je riječ o 150.000 do 200.000 prisilno raseljenih krajinskih Srba kao i o pljački i uništenju oko 12.400 objekata.

Tužitelji za Gotovinu traže 27 godina zatvora, za Mladena Mrakača 23 i za Ivana Čermaka 17 godina. Presudit će im 15. travnja.

Preživio srčani udar u pritvoru

U siječnju prošle godine Mladen Markač imao je infarkt u ćeliji zatvora u Scheveningenu. Jedva je uspio dozvati cimera Ivana Čermaka. Nakon toga se onesvijestio. Čermak je dozvao čuvare, a oni pomoć. Prebacili su ga u vrhunsku amsterdamsku kliniku. Ugradili su mu stent, a na sreću nema oštećenja na srcu. Nakon operacije prepisali su mu terapiju zbog povišenog srčanog tlaka i šećera. Prije pritvora imao je problema sa srcem. Ugradili su mu više stentova nakon tri lakša srčana udara.

Supruga mu svaki puta ostavi 1000 eura

General je u braku s Mirjanom Benček Markač. Nikada se nije previše pojavljivala u javnosti, reagirala je samo kako bi obranila supruga. Svih ovih godina živjela je u zagrebačkom stanu u Tućanovoj ulici koji je general, kako je jednom ispričala, naslijedio od majke. Mirjana Benček Markač radi kao pravnica u MUP-u, gdje radi i Markačev sin Dejan. 

General Markač iz braka s prvom suprugom, Gordanom, ima dvoje djece, sinove Dejana i Danijela, a otkako je u pritvoru, postao je, doznajemo, i djed. Mirjana je ispričala za Globus kako je suprug skeptičan i pesimističan po pitanju konačne presude.

- Dobro zna da važnu ulogu igra politika i da bi najgore bilo kad bi političke odluke utjecale na presudu. Čekanje presude mu je najstresnije razdoblje do sada. Ne želi pokazati nervozu i pravi se da je smiren, a stres potiskuje duboko u sebi. Jednom tjedno ide na misu koju služe u pritvoru i moli se Bogu jer vjeruje da će pobijediti pravda - rekla je. 

Posjećuje ga redovito, a čuju se svakih nekoliko dana iako minuta poziva iz Haaga stoji 70 kuna. Sve račune plaća obitelj. Na sreću, kaže kako ima dobru plaću, a on dobru mirovinu, a i gladovala bi da njemu bude bolje. Svaki put mu ostavi barem 1000 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dječak koji je pronašao bebu u košu u Zaprešiću: 'Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se...'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA

Dječak koji je pronašao bebu u košu u Zaprešiću: 'Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se...'

Dječak koji je pronašao dijete u košu za smeće u Zaprešiću ekskluzivno je otkrio detalje strave te večeri za 24sata

U Vladi na kraju tek minimalne promjene: Odlazi ovo dvoje ministara, dolazi novi HDZ-ovac
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

U Vladi na kraju tek minimalne promjene: Odlazi ovo dvoje ministara, dolazi novi HDZ-ovac

Ministricu turizma koja odlazi u EU parlament bi trebao zamijeniti dosadašnji HDZ-ov državni tajnik u Ministarstvu turizma, splitski HDZ-ovac Tonči Glavina. Dvoje sadašnjih ministara će dobiti nove resore
Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći