Obavijesti

News

Komentari 122

Mladi i radikalni Bošnjaci u Siriji ratuju za novac i žene

Mladi i radikalni Bošnjaci u Siriji ratuju za novac i žene
1

Islamisti potajno regrutiraju sve više plaćenika iz redova radikalnih Bošnjaka. Mjesečno mogu zaraditi oko 115.000 kn, a dopuštena im je i poligamna zajednica

VIDEO

Na nekim od najžešćih ratišta u Siriji ratuje oko 60 građana s državljanstvom BiH. Većinom je riječ o Bošnjacima pripadnicima selefijskog pokreta. 

- Uglavnom je riječ o pripadnicima selefijskog pokreta koji uz pomoć ovdašnjih selefija rade na vrbovanju za odlazak na strana ratišta. Nekolicini stranih državljana otkazali smo boravak i naredili im da napuste BiH jer svrha njihova posjeta nije bila turizam nego vrbovanje ratnika - kaže za Express glasnogovornica Službe za poslove sa strancima BiH Sanja Škuletić-Malagić. 

Plaća? Oko 115.000 kuna

Osim stranih državljana, građane za odlazak u pakao Sirije, za što, prema nekim podacima, dobiju i do 30.000 maraka (oko 115.000 kuna), vrbuju i oni koji se vrate s ratišta. 

Prema prije objavljenim podacima, najmanje 20 ih se dosad vratilo, dok ih je otprilike toliko u istom razdoblju otišlo. 

U Siriju odlazi sve više Bošnjakinja

Prema podacima kojima raspolažu sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini dosad su poginula najmanje četvorica, nekolicina ih je ranjena, a novi problem koji se javlja je odlazak sve više žena, koje odlaze u Siriju kako bi se vjenčale s ratnicima i priključuju se svojevrsnom trendu: dok žene iz BiH odlaze, mnogi od ratnika koji su već tamo vjenčali su se s po nekoliko žena. 

Među prvima se šerijatski oženio jedan od selefijskih lidera Bajro Ikanović, koji je našao čak dvije mladenke - obje su podrijetlom s Kavkaza. Ikanović je u sarajevskom naselju Hadžići ostavio suprugu s kojom ima i djecu, a na nove brakove se odlučio jer njegova žena nije željela otići u Siriju. 

Prema podacima koji su u medije procurili iz Federalne policije, sve više djevojaka šerijatski se vjenča s momcima koji se bore na strani pobunjenika protiv sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada i s njima odlaze u Siriju. 

Policija je podatke dobila na osnovi prijave obitelji mladih djevojaka.

>>> Cijeli članak pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke