Obavijesti

News

Komentari 127

'Mladi lav' - on je najzaslužniji što se zatvorila balkanska ruta

'Mladi lav' - on je najzaslužniji što se zatvorila balkanska ruta
1

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač boravi u službenom posjetu Austriji gdje će se sastati sa austrijskim šefom diplomacije, mladim i ambicioznim Sebastianom Kurzom (29)

VIDEO

Svijetla politička budućnost čeka mladog austrijskog šefa diplomacije Sebastiana Kurza koji će se danas (u petak) sastati sa hrvatskim šefom diplomacije Mirom Kovačem.

Iako mu je tek 29 godina i najmlađi je europski i svjetski ministar vanjskih poslova, Kurz je na toj poziciji već skoro dvije i pol godine. Iako se možda moglo očekivati da će zbog svoje mladosti i neiskustva stati u zapećku u društvu puno starijih i iskusnijih kolega on naprotiv, aktivno sudjeluje u turbulentnim događajima na europskoj političkoj sceni i nakon gotovo 100 godina od raspada nekad velike i važne Austrougarske ponovo svoju zemlju čini političkom silom. U svojim javnim istupima dosljedno govori ono što misli bez obzira na reakcije, koje ponekad znaju biti i vrlo žestoke. 

Mlad je, ali zna što želi

Upravo on je najzaslužniji za zatvaranje balkanske rute i nekontroliranog priljeva izbjeglica na zapad. On je, naime, prvi od zapadnih političara shvatio da izbjeglice i migranti ne bježe samo od rata i da im je svejedeno u koju će sigurnu europsku zemlju doći i nastaniti se.

- U razgovoru sa migrantima shvatio sam da oni žele samo u Švedsku, Njemačku i Austriju. Kazali su mi da ne bi išli uopće iz Sirije da su znali da ćemo ih smjestiti u Grčku ili Poljsku - kazao je Kurz.

Reuters


Na njegovu inicijativu potpisan je i sporazum u Minsku koji je bar donekle zaustavio rat u istočnoj Europi. U Beču je pokrenuo mirovnu konferenciju koja je dovela do primirja u ratom zahvaćenoj Siriji.

Njemačka kancelarka nije previše oduševljena mladim i perspektivnim kolegom. Od početka nije bila za to da on dođe na mjesto šefa diplomacije. Po njoj on puno toga radi "na svoju ruku". Stvorio je svojevrsni balkanski antiemigracijski pakt sa Slovenijom, Hrvatskom, Srbijom, Makedonijom i Bugarskom.

No, mnogi predviđaju da bi upravo on mogao u migrantskoj politici spojiti Angelu Merkel i Viktora Orbana odnosno politiku "dobro nam došli migranti" i " ne želimo nijednog migranta". On je zauzeo jedan uljuđeni stav negdje u sredini -  primit će izbjeglice, ali je gornja granica 37.500 igranata godišnje. 

Inteligentan, elokventan i odlučan

Sebastian Kurz jako je popularan u Austriji i velike su šanse da upravo on ne bude novi kancelar. Kao odlikaš upisao je pravni fakultet. Studirao je, ali ga nikad nije završio. U tome su ga zaustavile političke ambicije. Nakon što se upisao u stranku konzervativnih demokršćana - Austrijsku narodnu stranku (ÖVP) strelovito je napredovao pa je tako već sa 24 godine imenovan državnim tajnikom za integracije.

Već tada se počeo zalagati, točnije insistirati na integraciji stranaca, uveo je dodatne godine predškolskog obrazovanja na njemačkom za djecu imigranata kao i besplatne sate njemačkog za muslimanske vjerske poglavare. Osnovao je i forum za dijalog sa islamom. Također je pokazivao i veliku brigu za prava umirovljenika.

Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Engleski govori solidno, elokventan je i zna zainteresirati publiku koja ga sluša, jer im se vrlo prijateljski obraća. Građani su ga od početka doživljavali kao simpatičnog i pristojnog “dečka”, neki ga jesu, doduše, zvali baby - ministrom i prigovarali mu da nema diplomatskog iskustva no u ove skoro dvije i pol godine svi su se uvjerili da je odlučan, inteligentan i radišan i da će učiniti sve kako da Austrija na vanjskopolitičkom planu  prestane gledati kao privjesak Njemačke. Otkad je on šef diplomacije nekadašnja troma austrijska vanjska politika dobila je novi impuls, novu svježu krv i vidljivost u europskim, ali i u svjetskim razmjerima.

Dečko iz radničkog kvarta

Sebastian Kurz rođen je 1987. godine u radničkoj četvrti Meidling i odrastao je u okruženju migranata. Više od pola njegovih školskih kolega bili su useljenici. Još uvijek živi u istom kvartu, skromno, ne pojavljuje se na mondenim mjestima i zabavama. Neoženjen je i kako je priznao, to još uvijek ne planira.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao