Obavijesti

News

Komentari 23

Mladi stipendisti HEP-a: "Rad i trud nam se uvelike isplatio!"

Mladi stipendisti HEP-a: "Rad i trud nam se uvelike isplatio!"

HEP je odabrao 26 stipendista i pružio im prilika da se dokažu na fakultetu i u poslu. Jedan od ciljeva HEP-a je da privuče mlade stručnjake u Hrvatskoj...

VIDEO

Natječajem za akademsku godinu 2016/2017. HEP je osigurao 26 stipendija, u skladu s potrebama društava HEP-Proizvodnja d.o.o. i HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. Ugovore o stipendiranju potpisali su redoviti studenti prve ili druge godine diplomskih studija raznih usmjerenja.

Kriteriji za dobivanje stipendija bili su raznoliki, a najveći utjecaj imale su ocjene studenata.

Tako je 26 najboljih studenata potpisalo ugovore s direktorima organizacijskih jedinica HEP grupe u kojima će biti zaposleni nakon završetka studija.

Sami stipendijski ugovori uključuju financijsku potporu od 1400, odnosno 1600 kuna mjesečno te zaposlenje u HEP-u nakon diplome.

Jedna od izvrsnih studentica koje su dobile stipendiju je i mlada splitska ekonomistica Marijana Peran (23).

"Bila sam presretna"

- Kad sam doznala da sam među 26 odabranih, bila sam presretna. Prava nagrada je zapravo posao koji me čeka kad završim studij. A to bi trebalo biti uskoro, čekaju me još jedan ispit te diplomski - rekla nam je simpatična Marijana, koja se na natječaj prijavila slučajno:

- Studiram ekonomiju u Splitu, peta sam godina, i da budem iskrena, nisam ni razmišljala o prijavi. Nagovorio me profesor na fakultetu i, naravno, jako sam mu zahvalna. Pozivam zato i ostale studente da se prijavljuju na natječaje HEP-a, ovo je prilika kakva se rijetko pruža, pogotovo u današnje vrijeme kad je vrlo teško naći posao odmah poslije faksa - poručila je Marijana.

Inače, u posljednjih desetak godina HEP je stipendirao više od stotinu redovnih studenata visokih učilišta primarno tehničkih struka: elektrotehnike, strojarstva, građevinarstva, računarstva i geodezije.

Ove godine stipendirani su i ekonomisti, što nam je pojasnio Ivo Babić, pomoćnik direktora Elektrodalmacije.

"Nije moglo ispasti bolje"

- Posljednjih godina imali smo veliki odljev ekonomista iz tvrtke, i ovako ćemo nadoknaditi te kadrove koji su nam također potrebni, kao i oni tehničkih struka. Osim toga, HEP je tvrtka s relativno starom kadrovskom strukturom, a osim što ćemo na ovaj način dobiti mlade, dobit ćemo i najkvalitetnije kadrove - pojasnio je Babić.

A kako je raditi u HEP-u, ispričala nam je Mia Bogdanović (24), koja je stipendiju dobila 2015.

- Tad sam studirala na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, javila se na natječaj i dobila stipendiju. Ubrzo sam završila fakultet i od rujna prošle godine radim u HEP-u, u odjelu za razvoj i pristup mreži i presretna sam. To je posao koji volim i za koji sam učila. A i kolege su mi super, ma nije moglo ispasti bolje - rekla nam je Mia.

Stipendiju je dobio i Dubrovčanin koji studira u Splitu. Nikola Mijalić (22) nakon završetka studija radit će u Hidroelektrani Dubrovnik.

- Prijavio sam se, ali stvarno nisam očekivao i bio sam jako iznenađen kad sam dobio stipendijski ugovor. Naravno i sretan, nisam se nadao tako brzo naći posao. A i sama financijska pomoć dok još studiram puno mi znači. Sad će biti puno lakše rješavati sve obaveze. Inače studiram strojarstvo na FESB-u, planiram već ove godine diplomirati i, naravno, početi raditi u HEP-u. Pozivam i ostale dobre studente da se svakako javljaju na ovakve natječaje, ovakvih prilika nema puno u današnje vrijeme - zaključio je.

"Prijavite se, to je super prilika"

- Natječaji djeluju poticajno i na atmosferu među studentima na fakultetima, a istodobno HEP dobiva najkvalitetnije mlade kadrove - rekao nam je Igor Šodan, direktor Proizvodnog područja HE Jug u HEP-Proizvodnji .

Dodjela stipendijskih ugovora važan je segment jednog od strateških ciljeva HEP-a, a to je da postane tvrtka znanja, centar izvrsnosti i točka u kojoj će ogledati konkurentnost hrvatske energetike. HEP želi privući mlade stručnjake i zaustaviti njihov odlazak u druge države. Zato provode niz društveno odgovornih projekata.

Najpoznatiji je nagrada najboljim mladim matematičarima, fizičarima i elektrotehničarima pod nazivom “Imam žicu!”, što je najdugovječniji projekt u Hrvatskoj koji spaja gospodarstvo s osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem. HEP za učenike osnovnih škola nastoji osigurati što bolje uvjete informatičkog obrazovanja te je 2015. pokrenuo nacionalnu akciju “Za naše male genijalce”, u kojoj je učenicima 27 osnovnih škola kroz dva donacijska ciklusa podijeljeno čak 100 novih računala. Uz to, HEP je sklopio sporazume o poslovnoj suradnji s visokim učilištima: Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, Sveučilištem u Dubrovniku, Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Tehničkim fakultetom u Rijeci i Visokim učilištem EFFECTUS.

Mlad i uspješan

Nikola Mijalić iz Dubrovnika studira strojarstvo na FESB-u u Splitu.

HEP stipendije

"HEP je relativno stara tvrtka, a ovako ćemo dobiti mlade kadrove", Ivo Babić, pomoćnik direktora Elektrodalmacije.

"Ovakvim natječajima hep dobiva kvalitetne mlade kadrove", Igor Šodan, direktor Proizvodnog područja HE Jug u HEP-Proizvodnji.

HEP stipendije
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C