Obavijesti

News

Komentari 330

Mladić je pokušao šarmirati prisutne, uručili mu optužnicu

Mladić je pokušao šarmirati prisutne, uručili mu optužnicu
19

Stigavši u Rotterdam, Ratko Mladić primio je za ruku veleposlanicu BiH koja ga je dočekala. Raspitivao se o Sarajevu, časkao o sebi, moždanom udaru, unucima...

VIDEO

Ratko Mladić je po dolasku u Rotterdam bio ljubazan, a veleposlanicu BiH koja ga je dočekala držao je za ruku i raspitivao se o Sarajevu, saznaje izvor magazina 'Slobodna Bosna', a prenosi portal Sarajevo-x.com. Mladića su na aerodromu dočekali predstavnici Veleposlanstva Srbije, te s obzirom da je i državljanin BiH, veleposlanica BiH u Nizozemskoj Miranda Sidran-Kamišalić.

- Kratko se zadržao sa predstavnikom Srbije, nakon čega je prišao ambasadorici Sidran i primio je za ruku. Počeo joj je pričati o sebi, o moždanom udaru koji je preživio, unucima i običnim stvarima. Pitao je kako je u Haagu i pokušavao šarmirati prisutne - kazao je izvor dodajući da je Mladić izgledao dobro za svoje godine i kretao se bez teškoća.

- Raspitivao se o situaciji u Sarajevu i kazao da ga najviše interesira naselje Pofalići gdje je imao kuću koju su mu, kazao je, spalili muslimani - kazao je izvor sarajevskog portala, dodajući kako je bio vrlo raspoložen za ćaskanje.

- Pričao je neke obične stvari. Dok ju je držao desnom rukom, nekome od prisutnih je mahnuo lijevom. Liječnici iz Haaga koji su ga dočekali, vjerojatno su očekivali polumrtvog čovjeka, ali izgleda da su i oni iznenađeni činjenicom da se sa svojih 68 godina tako dobro kreće. Činilo se da bi, da ga nisu odveli ka helikopteru koji ga je prebacio za Haag, on bi još sjedio na aerodromu i ćaskao - dodao je izvor.

Ratka Mladića prebacili u haaški pritvor

Ratka Mladića su prevezli u pritvor Međunarodnog suda u Haagu u utorak navečer u 21.30 sati, javlja ICTY. Nakon što su Mladića helikopterom prevezli u pritvor haaškog tribunala u Scheveningenu, u krug pritvora je ušlo i nekoliko kombija, piše Blic. S haaškog suda je potvrđeno kako je Mladić u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu.

Ratku Mladiću uručena je optužnica u pritvorskoj jedinici, prenosi AP. Najavili su pressicu za srijedu u podne na kojoj će biti izneseni svi detalji. 

Srpska ministrica pravosuđa Snežana Malović izvijestila je na konferenciji za novinare u utorak oko 17.20 sati kako postupak izručenja Ratka Mladića Haagu može započeti, nakon što je potpisala nalog za ekstradiciju. Istaknula je kako je Ratko Mladić avionom otputovao u Haag. Zrakoplov u kojem se on nalazio sletio je u Rotterdam oko 19.40 sati, odakle će ga prebaciti u pritvor u Sheveningenu. U Rotterdamu ga je dočekao policijski helikopter. 

Kako prenose srpski mediji, nešto iza 21 sat su s roterdamske zračne luke poletjela dva helikoptera. Pretpostavlja se kako je u jednom od tih helikoptera bio Ratko Mladić. 

- Srbija je izručenjem Mladića ispunila svoju međunarodnu i moralnu obvezu, ali predajom Ratka Mladića rad na tom predmetu još nije završen. Njegovo izvođenje pred lice pravde je i čin pomirenja u regiji - kazala je Malović. Ministrica je svoju obavijest pročitala i na engleskom jeziku. Istaknula je kako je nalog za izručenje Mladića potpisala u utorak u 15 sati. Malović očekuje kako će se utvrditi tko je Mladiću pomogao u skrivanju.

Iz dvorišta Specijalnog suda u Beogradu prema zračnoj luci nešto prije 17 sati krenule su dvije kolone policijskih vozila. Novinarka Blica izvijestila je kako je Mladić bio već u prvoj koloni koja je napustila Specijalni sud. 

Ratko Mladić bi se o krivnji po točkama optužnice trebao izjasniti prilikom prvog pojavljivanja pred sucem u Haagu, i to u roku od 48 sati nakon što stigne u Haag. Glavni haaški tužitelj, Serge Brammertz, odgodio je svoj put u New York kako bi dočekao Mladića. Kazao je kako će pohvaliti Srbiju pred UN-om zbog izručenja Ratka Mladića.

Odbili Mladićevu žalbu

Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine odbilo je žalbu Ratka Mladića na rješenje o izručenju u Haag. Smatraju kako žalba nema temelja, javlja RTS. Tom odlukom suda rješenje je postalo pravomoćno i potpisala ga je ministrica pravosuđa Snežana Malović, a nakon njenog potpisa počelo je Mladićevo izručenje Haagu.

Sud je žalbu na rješenje o izručenju dobio u utorak ujutro. Poštom ju je u ponedjeljak poslao Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić. Odvjetnik Šaljić tvrdi kako posjeduje dokumentaciju da je njegov klijent bio na kemoterapiji 2009. godine. Dijagnoza mu je bila 'ozbiljna, čak preozbiljna'. Po njegovom mišljenju to je bio dovoljan razlog da ga ne izruče Haagu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 330
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.