Obavijesti

News

Komentari 287

Mladić nije mogao zadržati stolicu, ali naređuje čuvarima

Mladić nije mogao zadržati stolicu, ali naređuje čuvarima
5

Zaposlenici suda u četvrtak su zločincu morali donijeti novu odjeću jer na početku saslušanja nije mogao kontrolirati stolicu. Moraju ga čuvati da se ne ubije

VIDEO

Početak prvog saslušanja uhićenog bjegunca Ratka Mladića u četvrtak je kasnio jer "zbog svog zdravstvenog stanja nije mogao kontrolirati stolicu", piše srpski Blic. Zbog toga su mu morali brzo pronaći novu odjeću kako bi ga mogli ispitati. Dok su ga stražari vodili kroz hodnik Specijalnog suda Mladić je cijelo vrijeme pričao s njima. Čak im je i nekoliko puta uputio naredbe poput "Donesi mi stolicu", "Pomakni se da sjednem". Prije nego su ga uveli na ispitivanje stražari su ga dobro pregledali i oduzeli mu potencijalno opasne stvari kako ne bi počinio samoubojstvo. Prilikom ispitivanja zločinac je više puta ponovio da ne priznaje Haaški sud. 

Mladić ponudio agente BIA-e sirom i pršutom

Ja sam taj kojeg tražite. Sjednite, momci. Branko, daj ljudima da nešto popiju i pojedu, rekao je Mladić prije dva dana i predao specijalcima svoju osobnu iskaznicu i vojnu knjižicu. Došli su pretresti kuću u Lazarevu oko 5 sati ujutro, a rođak Branko izašao je razgovarati s njima. Rekao i je da ovdje ništa neće naći, piše Blic. U dnevnoj sobi pronašli su starca kako sjedi za stolom. Iako ga je rođak Branko predstavio kao Milorada Komadića, Mladić se predstavio policiji pravim imenom. Branko se uhvatio za glavu i zaplakao, a zatim mu je Mladić rekao da donese pršuta, sira i rakiju.

- Da popijete po jednu, okrijepite se pa idemo - rekao je haaški optuženik i predao im dva pištolja. 

Svjedok: Razmišljao je o samoubojstvu

Nenad Jocović (72) iz Lazareva koji je kao službeni svjedok nazočio pretrazi kuće i uhićenju Ratka Mladića, ispričao je beogradskim Večernjim novostima niz detalja o događajima u četvrtak u jutro u Lazarevu, pa i to kako mu se Mladić povjerio da je razmišljao i o samoubojstvu, no, "odlučio sam da to, ipak, ne učinim, a znam i zbog koga" podsjećajući što je sve njegova obitelj prolazila dok je on bio u bijegu.

Jocić priča kako Mladić nije krio identitet i policajcima je pokazao osobnu iskaznicu na ime Ratko Mladić, ali je tom dokumentu odavno istekla valjanost. U novčaniku je još imao fotografiju sina Darka, supruge Bosiljke i pokojne kćer Ane. Pogledao je fotografiju, svjedoči on, prije nego što ju je predao policiji.

 - Razgovarao je s policijom, pričao o kćeri Ani, o svom djetinjstvu sa samohranom majkom Stanom. I nju je više puta spomenuo. Govorio je o školovanju u Vojnoj akademiji koju je završio s desetkom, o Rusiji u kojoj je, kao oficir JNA, boravio. 

Mladić je policajcima koji su pretraživali skromnu kuću i gdje su pronašli na stolu pronašli dva napunjena pištolja rekao kako su mu ubili kći, a kada je jedan odgovorio kako to nisu oni učinili kratko je rekao "Ma, znam da niste vi. Ali znam tko je i zašto".

Jocović dodaje kako je Mladić odbio doručak, puno je razgovarao s policajcima pitajući "gdje je Amerikanac" objašnjavajući kako se "ovdje ništa bez njih ne događa", govorio im je o domoljublju, "o svemu što je prodano i izdano", Kosovu. Policajci mu pri odvođenju nisu stavili lisice, tvrdi Jocović kao i to da Mladića nikada nije vidio u selu niti kući u kojoj je uhićen u četvrtak ujutro.

'Popovi su dolazili do mene dok sam se skrivao'

Mladić je na saslušanju često mijenjao raspoloženja. Na trenutke je bio bahat i drzak, a na momente tužan i na rubu suza, piše Blic. Čak se i šalio i dobacivao. Pričao je o raznim temama, ali nije želio primiti haašku optužnicu. Prokomentirao je i da mu se sviđa Jelena Karleuša.

- Razni su me obilazili dok sam se skrivao i mnogi popovi su dolazili do mene - rekao je. 

Poželio je čitati Gogolja i Tolstoja

Ratko Mladić naručio je televizor i jagode u ćeliju i dobih ih. Čekali su ga poslije saslušanja. Pitao je za svoju penziju i tražio da mu je vrate, piše Blic. Poželio je čitati Gogolja i Tolstoja. 

Mladić je poželio posjetiti grob kćeri Ane koja se ubila 1994. godine, piše AFP. Na pokopu u Beogradu bio je i Mladić. 

Oslobodili cijeli zatvorski blok za haaškog optuženika

Mjere sigurnosti u pritvoru Specijalnog suda podignute su na najvišu razinu. Ispraznili su cijeli blok. Mladić ne smije ni piti iz staklenih čaša kako se ne bi ozlijedio. U istom pritvoru su i pripadnici zemunskog klada Miloš Simović i Sretko Kalinić.

Kako je radio na građevini s oduzetom rukom?

Milorad Komadić radio je nekoliko dana na fizičkim poslovima u Zrenjaninu. Bio je majstor na završnim radovima u zgradama i zarađivao je 1300 dinara (100 kuna) dnevno, piše B92.

- Radio je i šutio. Došao je kao nadničar. Ne bih ga ni primijetio da nisu svi komentirali da liči na Mladića - rekao je jedan od njegovih bivših kolega koji je želio ostati anoniman. Potvrdio je izjave studenta R. R. (20) koji je ispričao da su skupa radili na građevini u srpnju 2010. godine. Nitko nije primijetio da ima zdravstvene probleme.

- Kopali smo slivnike, rupe i rovove za cijevi. On je konkretno radio s lopatom. Kopao je samo put za cijev. Gledam danas sliku uhićenog Mladića i zaista, to je on, ali je strašno, gotovo nevjerojatno ostario za samo jednu godinu - rekao je student. 

Nejasno je kako je prije godinu dana mogao raditi na građevini. Desna ruka mu je djelomično oduzeta, a ima dva ožiljka od moždanih udara.

'Ne izazivajte nerede zbog mene'

Preko svog odvjetnika Miloša Šaljića ratni zločinac poručio je građanima Srbije da ne izazivaju nerede zbog njegova uhićenja. Krvnik ne želi da bude krvoprolića na ulicama.

- Njegovo zdravstveno stanje je nepromijenjeno, on je i dalje konfuzan i želi da ga pregleda predsjednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović - rekao je za Blic Mladićev odvjetnik. 

Dodao je kako Ratku Mladića potrebna cjelodnevna zdravstvena skrb te da bi najbolje bilo da ga prevezu u bolnicu. Šaljić ističe kako je Mladić svjestan da ide u Haag te da se želi oporaviti prije odlaska. Žalbu na izručenje predat će u ponedjeljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 287
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.