Obavijesti

News

Komentari 17

'Mlijeko će poskupiti, uvede li se povratna naknada za bocu'

Ističu kako je ova naknada "opravdano ukinuta 2015. godine zbog teške situacije u mljekarskom sektoru, a sad se pokušava vratiti na mala vrata, iako je danas situacija za hrvatskog seljaka još i teža"

VIDEO

Iz Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka (CroMilk) u petak su upozorili da će, uvede li se ponovo povratna naknada od 50 lipa za zbrinjavanje PET ambalaže od mlijeka i mliječnih proizvoda, hrvatski građani plaćati najskuplje mlijeko u Europi, a seljaci će biti "natjerani na preživljavanje".

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike u srijedu su potvrdili kako planiraju uvesti povratnu naknade od 50 lipa za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda te staklenu, plastičnu i aluminijsku ambalažu od pića i napitaka volumena dva decilitra.  

Iz Udruge CroMilk ističu kako je ova naknada "opravdano ukinuta 2015. godine zbog teške situacije u mljekarskom sektoru, a sad se pokušava vratiti na mala vrata, iako je danas situacija za hrvatskog seljaka još i teža".

Na selu se mlijeko sve manje proizvodi, a i potrošnja proizvoda trpi zbog iseljavanja stanovništva, navode iz Udruge.

"Mljekarska industrija pozdravlja sve napore koje Vlada ulaže u očuvanje okoliša i izgradnju sustava zbrinjavanja ambalažnog i svih drugih vrsta otpada, no gotovo nevjerojatno zvuči prijedlog da se uvođenjem dodatne dvije naknade 'okolišne politike' prelamaju preko leđa hrvatskog seljaka i socijalno najugroženijih skupina", ističu.

Vraća se povrat od 50 lipa za ambalažu mliječnih proizvoda
Vraća se povrat od 50 lipa za ambalažu mliječnih proizvoda

Ovakvim bi se odlukama, kako navode, izravno utjecalo na poskupljenje mlijeka i mliječnih proizvoda pa bi ih naši građani plaćali najskuplje u Europi.

Iz Udruge napominju kako Hrvatska već sad ima najveću stopu PDV-a na mliječne proizvode u Europskoj uniji. Podsjećaju također da jedino mliječni proizvodi nisu izuzeti od najviše stope u najnovijim izmjenama Zakona o PDV-u, iako se porez smanjio na meso, jaja, ribu te, primjerice, na urne i lijesove.

"Ostvari li se ovaj prijedlog, Hrvatska će biti jedina članica EU koja u sustav depozita ubraja i PET ambalažu za mlijeko i mliječne proizvode te na taj način poskupljuje svojim građanima osnovnu živežnu namirnicu", upozoravaju iz CroMilka.

Navode i kako će uz povratnih 50 lipa, industrija i seljaci državu morati financirati i kroz dodatnu naknadu koju proizvođač plaća po komadu prodanog proizvoda u PET ambalaži od 10 lipa plus PDV, i koja će prema najavama biti veća u odnosu na 2015. godinu za čak 8 lipa. Do 2015. godine naknada je, naime, po jedinici proizvoda iznosila 2 lipe plus PDV.

U CroMilku smatraju kako ovom inicijativom ministar zaštite okoliša, a samim time i Vlada, ukazuju na iznenađujuće visoku razinu nerazumijevanja položaja hrvatskog seljaka, posebice onog u Slavoniji.

"U Ministarstvu zaštite okoliša očigledno se ne zamaraju međusektorskom suradnjom s primjerice ministarstvom poljoprivrede niti rješenjima koja pogoduju partikularnim interesima nekolicine igrača industrije oporabe PET ambalaže i uvoznom lobiju nauštrb 7 tisuća malih proizvođača mlijeka u Hrvatskoj", ističu te dodaju kako se čini da Vlada ili ministar zaštite okoliša ne mari za hrvatsko mlijeko i hrvatske seljake.

U Udruzi napominju kako će ovu najavljenu odluku s veseljem dočekati austrijski, mađarski, srbijanski ili bosansko-hercegovački proizvođači – koji na svom tržištu imaju smanjenju stopu PDV-a, bez dodatnih nameta od 50 lipa koje plaća potrošač i dodatnih 10 lipa koje plaća industrija - zbog čega su konkurentniji te mogu nastaviti s plasiranjem mlijeka na hrvatsko tržište po dampinškim cijenama.

"Mljekarska industrija redovito plaća sve naknade i druga davanja te se drži najviših ekoloških standarda. Širenje povratne naknade na mlijeko i mljekarske proizvode neće riješiti socijalne probleme ove zemlje, niti će se smanjiti gomile neodvezenog smeća s ulica naših gradova", poručili su iz CroMilka.

Ističu i da će, ako provede ovu odluku, Vlada biti odgovorna za tri jasne posljedice – "hrvatski građani plaćat će najskuplje mlijeko u Europi, konzumirat će uvozno mlijeko i mliječne proizvode, dok će hrvatske seljake natjerati da preživljavaju tražeći povratne boce po kontejnerima".

Zmajlović: Ćorić je zalutao u sektor koji vodi

Saborski zastupnik SDP-a Mihael Zmajlović u petak se usprotivio odluci da se početkom iduće godine u sustav povratnih naknada od 50 lipa vrate plastične boce za mlijeko i mliječne proizvode, jer ta ambalaža čini manje od 1 promila ukupnog otpada, dok se na neuređena odlagališta u Hrvatskoj zakopava 1,2 milijun tona otpada.

Zmajlović, koji je kao ministar zaštite okoliša u Vladi Zorana Milanovića 2015. ukinuo povratnu naknadu za mliječnu ambalažu, u priopćenju je poručio da ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić najavama ponovnog uvođenja povratne naknade "pokazuje kako nagomilane probleme s otpadom planira rješavati guranjem građana pred kontejnere za smeće".

Zmajlović ocjenjuje kako tim potezom Ćorić dokazuje da je "zalutao u sektor koji vodi" te da u godinu i pol dana kao ministar nije ulovio ni osnovne zakonitosti sektora, jer ambalaža od mlijeka koja bi se trebala vratiti u depozitni sustav činila bi manje od 1 promila ukupnog otpada u Hrvatskoj.

Vozač će biti prekršajno sankcioniran, izvijestili su iz PU međimurske. Mještani prepričavaju da su mladići zapravo imali sreću u nesreći jer da se auto zabio samo malo dalje u drvo lipe, posljedice nesreće bile bi daleko teže. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa