Obavijesti

News

Komentari 357

Bez dogovora: Jakovina ne popušta, blokade cesta ostaju

Bez dogovora: Jakovina ne popušta, blokade cesta ostaju
21

Mljekari su uoči sastanka skandirali 'Ministre, javi se!', a buku su stvarali sirenom. Izvjesili su i crnu zastavu na pola koplja, kojom ukazuju na propast hrvatskog sela

VIDEO

Dio mljekara, koji nije potpisao sporazum u Ministarstvu poljoprivrede, i dalje ne odustaje od svojih zahtjeva. Već 14. dan zaredom prosvjeduju na ulicama traktorima blokirajući prometnice diljem Hrvatske. Najavili su da će razmotriti mogućnost da prestanu isporučivati mlijeko Dukatu. Mljekari ne odustaju od cijene od 2,71 lipu za litru mlijeka. 

Predstavnici Saveza udruge proizvođača mlijeka danas su u 11 sati ponovno otišli do Ministarstva poljoprivrede na pregovore. Pokušali su ući unutra no ministar ih tada nije mogao primiti. Malo iza podneva u Zagreb je došlo još mljekara u tri autobusa iz Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičke županije. Njih oko 200 okupljeni stoje ispred Ministarstva, a njihovi predstavnici pokušali su ući unutra i razgovarati s ministrom Jakovinom. On im je obećao da će ih primiti poslije 14 sati. 

Ispred zgrade su za to vrijeme skandirali 'Ministre javi se!', a buku su stvarali sirenom koju su ponijeli sa sobom. Kažu kako su došli podržati svoje pregovarače, koje smatraju jedinim legitimnim pregovaračima. Pred Ministarstvom su došli sa crnom zastavom na pola koplja, kojom žele ukazati na propast hrvatskog sela. 

- Molim vas za minutu šutnje za hrvatsko selo iako minuta šutnje nije dovoljna ni za naše branitelje ni za naše selo -poručila je ispred Ministarstva Jasna Marčeta, predvodnica prosvjednika.

Nakon pjesme i skandiranja Marčeta je zamolila ljude da budu tiho, jer ministar do 15 sati spava, a nakon toga neka se oglasi, piše Večernji. Dok su čekali ministra mljekari su međusobno dijelili sir, kruh i špek usvežnju kojeg su nosili na štapu. Kažu kako je to sve što je ostalo od hrvatskog sela.

- Svi nas gledaju kao crpitelje subvencija. Što se mene tiče neka ukinu poticaje samo neka Dukat da realnu cijenu otkupa da možemo preživjeti - rekao je mljekar Zlatko Brlić.

Oko 14 sati na razgovor s ministrom otišli su Branko Zorić, Igor Rešetar i Nikola Andrić. 

Mljekari mogu u pravnu borbu s Lactalisom

Nakon sastanka Zorić je okupljenima rekao da im je ministar Jakovina poručio da od dodatnih poticaja u iznosu od 42 lipe po litri mlijeka neće biti ništa i da ako žele mogu ići u pravnu bitku s Lactalisom, koji je vlasnik Dukata, i ministarstvom. 

Zorić je dodao kako u ministarstvu za intervencije na tržištu cijena mlijeka ne žele ni čuti. Zorić tvrdi da je Jakovina rekao kako se potpisani sporazum s mljekarima ne odnosi na one mljekare koji ga nisu potpisali iako tako piše u točki 9. 

Što se tiče daljnjih blokada prometa Zorić je rekao da će se mljekari još dogovoriti. Mljekari će sada i dalje prodaju mlijeko Dukatu ali ne znaju do kada. 

Ministar Jakovina je rekao da su sa Savezom Udruga proizvođača mlijeka imali kvalitetnu raspravu te da su ponovno saslušali njihove argumente ali i ponovili stav ministarstva poljoprivrede i cijele Vlade.

- Ne možemo intervenirati na tržištu s 42 lipe kao što je to bilo do 10. mjeseca prošle godine i ne možemo uvjetovati prerađivačima mlijeka da se drže promemorije iz 2009. godine - rekao je Jakovina

Ministar je rekao da su sa udrugama u četvrtak postigli maksimalni kompromis kada su potpisali sporazum po kojem će im se isplaćivati prema modelu EU 5. Ministar je naglasio da mljekari mogu koristiti sve pravne instrumente u zaštitu svojih interesa.

Jakovina: Od blokade prometnica trpi cijelo gospodarstvo

- Nije trebalo ni doći do blokade prometnica. Time je trpjela samo proizvodnja mlijeka, prerađivačka industrija i cijelo gospodarstvo - rekao je Jakovina.

Mljekari zasad ostaju pred zgradom ministarstva gdje će održati sastanak o daljnjim akcijama. Do sutra sigurno ostaju blokade na svim blokiranim prometnicama.

Petar Janjić Tromblon: Tražit ćemo odcjepljenje Slavonije do Zagreba

Mljekare su došli podržati branitelji. Predsjednik Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata Petar Janjić Tromblon je rekao:

- Mi ovdje bez velike pompe i političkog djelovanja želimo od gospodina Milanovića zatražiti da se sutra organizira sastanak između proizvođača, mljekara i ljudi iz Vlade da se sjednu za stol i da se dogovori kako da se makne fitilj iz bure baruta, jer ćemo inače i mi izaći na ceste. 75 posto proizvođača bili su hrvatski branitelji i naša je sveta dužnost podržati njih i njihove obitelji. Također, mi URHOR zbog izjava u medijima tražimo ostavke ministara Linića i Jakovine, jer u ovom presudnom trenutku imamo osnovane sumnje da se radi o udaru na hrvatski agrar i državu. Ako dođe do uništenja proizvođača mlijeka udruga ratnika sa članstvom iz Slavonije poduzeti će korake u pravnom smislu ka administrativnom odcjepljenju Slavonije od Zagreba - rekao je Janjić, koji je to sve u pismu poslao Milanoviću.

Dodao je kako svi gledaju prosvjede mljekara i da 'šute kao pi...' te zaključio da će ih ta šutnja puno koštati.

Poticajna naknada po litri ostaje 50 lipa

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina gostovao je u ponedjeljak na Hrvatskom radiju i poručio mljekarima kako bi o otkupnoj cijeni mlijeka trebali razgovarati s predstavnicima mlječne prerađivačke industrije. 

No Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka traži pak nastavak pregovora sa nadležnim institucijama. Glavni pregovarač u ime Stožera za obranu mljekarstva Darko Pavičević jutros je rekao kako blokada prometnica ostaje još danas. Kazao je kako će dio proivođača mlijeka u ponedjeljak stići u Zagreb. 

Ministar je istaknuo kako će poticajna naknada po litri ostati 50 lipa, dok interventnu mjeru od dodatne 42 lipe, država više neće moći isplaćivati jer to nije predviđeno u proračunu za ovu godinu.

Ministar financija Slavko Linić za Hrvatski je radio komentirao zahtjeve mljekara, poručivši da su poticaji mljekarstvu i više nego dovoljni.

- Osnovni je sukob između proizvođača i otkupljivača i blokade su rezultat nemogućnosti da ga riješe - kazao je Linić.

Zbog prosvjeda je prekinut promet:

U Zagrebu Čavićevom ulicom, u mjestu Poljanec na Podravskoj magistrali, na obilaznici Čakovca (od skretanja za Ivanovec do skretanja za Čakovec jug), u Ferovcu, te kod Nove Gradiške i skretanja prema Rešetarima (križanje D51-D313), na D49 Slavonski Brod-Nova Gradiška (zbog čega je zatvoren čvor Lužani na autocesti A3 Bregana-Lipovac pa se promet preusmjerava na čvorove Nova Gradiška ili Slavonski Brod zapad).

Naizmjence se vozi državnim cestama:

D500, 50m prije skretanja za Boljunski Katun (Istra), obilazak za teretna vozila je tunel Učka-Pazin-Kršan, i obratno, a za osobna preko Boljunskog Katuna, D1 kod skretanja za Veliko Trgovišće, D2 u mjestima Vratno, Virje i Kloštar Podravski, D5 u Grubišnom Polju i Daruvaru, D7 na čepinskoj i đakovačkoj obilaznici te kod Vrpolja i Velike Kopanice, D28 u Sv.Ivanu Žabnom i Velikom Grđevcu, D41 u Bojnikovcu i mjestu Gola(relacija Vrbovec-Križevci), D43 u Velikim Sredicama u Bjelovaru, D45 u Garešnici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 357
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C