Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
119 komentara

Moguća epidemija ospica: Čak 15.881 dijete nije cijepljeno...

U posljednjih pet generacija predškolaca 15.881 dijete u Hrvatskoj nije cijepljeno protiv ospica, rubele i zaušnjaka, rečeno je na skupu o cijepljenju u Hrvatskom liječničkom zboru

Foto: Dreamstime
119 komentara

Dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a uz podatak koliko djece nije cijepljeno od 2012. do 2017. objasnio je kako to znači da kod nas oko osam posto djece nije cijepljeno protiv ospica, rubele i zaušnjaka, piše Večernji list

Filip Brala/Pixsell U IZOLACIJI Ospice se šire iz Srbije: Dijete u Ljubljani završilo u bolnici

- Ako se trend ne promijeni, imat ćemo epidemiju i ospica i hripavca i zapravo se malo čudim što je još nemamo. Ovo je jako zabrinjavajuće jer županije s malim cijepnim obuhvatom imaju veliki apsolutni broj djece osjetljive na ospice i taj postotak dovoljno je velik za izbijanje epidemije - rekao je dr. Kaić.

Zarko Basci/PIXSELL | Autor: Zarko Basci/PIXSELL Foto: Zarko Basci/PIXSELL Dr. Bernard Kaić

Županije u kojima je najviše necijepljene djece su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, a kad je u pitanju cijepljenje protiv ospica, najdramatičniji podatak stigao je iz Dubrovnika. U Dubrovniku je, prema predstavljenim podacima, protiv te zarazne bolesti lani cijepljeno samo 40,8 posto djece, a u cijeloj toj županiji isto cjepivo primilo je 55,8 posto djece te je njih 6340 necijepljeno. Unazad dvije godine, u Dubrovačko-neretvanskoj županiju bilo je cijepljeno 78 posto djece i tada se upozoravalo na opasnosti pada procijepljenosti, što se i dogodilo te je lani zabilježen spomenuti rekordno nizak cijepni obuhvat. Trend je evidentno nastavljen, a upravo u toj županiji pad je, kako je rekao dr. Kaić, puno strmiji nego u drugim županijama. U Splitsko-dalmatinskoj županiji pad procijepljenosti zaustavljen je prošle godine pa je cijepni obuhvat, odnosno broj djece koja su primila ovo cjepivo bio 78 posto. U Rijeci je to 80 posto, a u Osijeku je 87 posto djece lani cijepljeno protiv ospica, rubele i zaušnjaka, piše Večernji list.

Filip Brala/Pixsell DRUGI SLUČAJ U SLOVENIJI Doveo dijete na pregled na pedijatriju pa mu otkrili ospice

Osim protiv već spomenutih bolesti, pada i broj cijepljenja protiv difterije, tetanusa i hripavca, a dr. Bernard Kaić rekao je kako je u Ministarstvo zdravstva upućen prijedlog da se u program cijepljenja od iduće godine uvede i cjepivo protiv pneumokoka.

SVE TESTIRALI Ospice u vladi Srbije: Od virusa su oboljeli zaštitar i čistačica

Izmijenjene su i preporuke za cijepljenje zdravstvenih radnika pa će se tako protiv hripavca, difterije i tetanusa cijepiti oni koji rade na novorođenačkim odjelima, a protiv ospica i vodenih kozica seronegativni zdravstveni radnici zaposleni na dojenačkim, infektološkim i hematološkim odjelima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message