Obavijesti

News

Komentari 49

Mogući scenariji: U Njemačkoj se odlučuje o svim sudbinama

Mogući scenariji: U Njemačkoj se odlučuje o svim sudbinama
3

Vanjskopolitički analitičar Zoran Kusovac kaže da je propuštanje izbjeglica kroz Sloveniju sad najbolje rješenje. Sve ostalo ovisi do kad će Njemačka biti otvorena

VIDEO

Scenarij A: Slovenija zatvara svoje granice, a Njemačka i Austrija ne

Ako bi Slovenija slijedila primjer Mađarske, morala bi blokirati cijelu granicu, a ne samo dio od Samobora do Maclja. Izbjeglice bi počele tad ilegalno prelazile preko rijeka i brda.

Iako je plan lako moguć, vanjskopolitički analitičar Zoran Kusovac, kaže da zasad nije izgledan. Smatra kako su se naši susjedi poveli za nama i tako će ostati dok god izbjeglice samo prolaze. Oni će im osigurati hranu i liječnike, kao što to čine i Hrvati.

- Dobro je što su Slovenci u ovoj situaciji zanemarili druge probleme i sporove koje vode s Hrvatskom. Propuštanje izbjeglica zasad je najbolje rješenje - kaže Kusovac.

Scenarij B: Hrvatska zatvara svoju granicu sa Srbijom, svi hrle u BiH

Njemačka i Austrija i dalje propuštaju i zovu izbjeglice, no Slovenija to više ne može trpjeti. Zatvara granicu s nama, zbog čega to radimo i mi sa Srbijom.

- Takav rasplet dovest će do promjene rute izbjeglica koje će biti prisiljene produžiti put u Hrvatsku kroz Bosnu i Hercegovinu - pojašnjava Kusovac. Takav rasplet situacije bio bi najgori po nas jer bi morali snage rasporediti na puno veću granicu. Izbjeglice bi i tad pokušale iskoristiti našu prirodnu granicu sa Slovenijom koja je još propusna.

- Dok god im je u svijesti da Njemačka prima ljude, dolazak do nje je tehničko pitanje. Sve ovisi o njima - kaže Kusovac.

Scenarij C: Njemačka zatvara svoje granice i stvara ‘domino efekt’

Čim Njemačka odluči zatvoriti svoje granične prijelaze za izbjeglice, zatvorit će ih i Austrija i Slovenija. Hrvatska će morati napraviti isto jer ne možemo primiti velik broj ljudi.

Takvo stanje, Zoran Kusovac vidi kao veliki ‘domino efekt’, u kojem će se sve države morati prilagoditi kako bi izbjegle da čitav val izbjeglica završi na njihovom terenu. Zatvaranje granica popratit će svi svjetski mediji što će utjecati i na Sirijce i druge koji žele u Europu. Njihov broj će se sigurno smanjiti i tražit će neke druge putove i druge zemlje. Pritisak bi mogao natjerati i Grke da napokon obuzdaju svoju granicu s Turskom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.