Obavijesti

News

Komentari 47

Moja zvijer je veća: Ponos Rusije koji konkurira Zapadu...

Moja zvijer je veća: Ponos Rusije koji konkurira Zapadu...
1

Vođe dviju svjetskih sila, američki predsjednik Donald Trump i ruski mu kolega Vladimir Putin natječu se tko ima bolju vojsku, veći utjecaj u svijetu, a sad nadmeću i tko ima veću te snažniju limuzinu

VIDEO

Dvije svjetske sile, Rusija i Sjedinjene Američke Države, već se godinama nadmeću. Od toga tko ima veći avion, brod, tko vlada većim područjem... Odnedavno predsjednici tih dviju država natječu se tko ima veći, snažniji, bolji, luksuzniji automobil u kojem se vozi. Predsjednik Putin, koji je u ponedjeljak započeo četvrti mandat, provozao se 200-tinjak metara od zgrade Senata Kremlja u dvoranu Adrevski u limuzini domaće proizvodnje Aurus Senat.     

Rolls-Royce i Mercedesova S-klasa morali su ustuknuti, ali su bili inspiracija za rusku predsjedničku limuzinu koja se stvarala šest godina. Uzor su imali i u Cadillacovoj “Zvijeri”, američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Svi sovjetski vođe nakon Staljina vozili su se u limuzinama ZIL domaće proizvodnje, a to je prekinuo Boris Jeljcin, kojeg su savjetnici nagovorili da se vozi u Mercedesu. Također, Putin se donedavno vozio u Mercedesu Pullmanu, a sad je pokazao patriotizam, ali i da Rusija može napraviti luksuzni automobil.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nova predsjednička limuzina konstruirana je znanjem i tehnologijom kojom raspolaže Rusija i njeni stručnjaci - kazao je ministar industrije i trgovine Denis Manturov. Limuzina ipak nije stopostotni ruski proizvod. Naime, motor auta razvijen je uz pomoć inženjera iz Porschea.

Navodno je i sam Putin sudjelovao u razvoju limuzine, pa ju je više puta i sam vozio dok je još bila prototip. Blindirana je, a “mrcinu” od šest tona pokreće turbobenzinski motor od 860 konjskih snaga. Ima devetstupanjski automatski mjenjač, a projekt Kortež predviđa komercijalnu proizvodnju luksuznih auta i kombija. Vozila će se prodavati pod nazivom Aurus, što znači “zlato”.

Rusi tvrde kako su potrošili 97 milijuna eura na razvoj tih auta. Limuzina bi trebala koštati oko 90.000 eura u komercijalnoj proizvodnji, no bit će manje opremljena od Putinova limenog ljubimca.

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump meets with Russian President Vladimir Putin during their bilateral meeting at the G20 summit in Hamburg

- Od 2019. godine svi građani Ruske Federacije moći će kupiti ovaj auto, a bit će 15 posto jeftiniji od konkurencije - kazao je ruski ministar proizvodnje i trgovine Denis Manturov. Putinova nova limuzina je ipak veća od Trumpove. Naime, limuzina iz projekta Kortež dugačka je 6,84 metra, a Trumpova “Zvijer” 5,4 metra. Američka predsjednička limuzina je ustvari oklopljeni Cadillac koji vrijedi oko 9 milijuna kuna, a dolazi s vratima debelima 20 centimetara. Također, ima manje konjskih snaga od ruske limuzine. Pokreće je turbodizelski motor od 445 konjskih snaga, a najveća brzina je 100 kilometara na sat. “Zvijer” je otporna i na različite eksplozive, a u interijeru je spremnik s kisikom u slučaju kemijskog napada. Osam tona težak stroj ima i stakla koja su otporna na metke. Isto tako i gume su izrađene s kevlarom. U prtljažniku se nalaze zalihe krvi za slučaj hitne transfuzije. Sve ove značajke i visok stupanj balističke zaštite čine američko vozilo iznimno teškim i teško upravljivim na gradskim ulicama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.