News

Komentari 139

'Moje dijete staro 12 godina gledalo je kako su vojnici JNA jednog mladića pretukli do krvi'

'Moje dijete staro 12 godina gledalo je kako su vojnici JNA jednog mladića pretukli do krvi'

U Sremskoj Mitrovici su nad držali nekoj dvorani i otamo smo krenuli za Bosnu. Kad smo prelazili iz autobusa u autobus pucali su po nama, priča Zdenka

Zdenka Gmajnić, udovica je hrvatskog branitelja koji je preminuo prije pet mjeseci i rođena Vukovarka.

POGLEDAJTE VIDEO Priča Zdenke Gmajnić

- Bila sam u Vukovaru do pada. Tu u blizini ima jedan bunker u kojem je bilo nas 27 sa svojom djecom, sa starima. Otamo smo potjerani na cestu, na groblje, gdje su nas dočekali s tenkovima i tamo su nas trpali u kamione i odveli su nas na Ovčaru. Ustvari, prije toga su nas stavili u autobuse na jednom punktu i onda su nas tjerali da iz tih autobusa tjerali da idemo u hangare, ali smo se jako bojali da nas ne uguše plinom pa smo ostali u autobusu - započinje priču.

- Onda su nas vozali pet dana po Srbiji i na kraju smo završili u Sremskoj Mitrovici. Na naplatnim kućicama u Šidu su jednog mladića koji se htio provući s nama civilima pretukli do krvi. Moje dijete od 12 godina je to gledalo i nikad tu sliku neću zaboraviti. U Sremskoj Mitrovici su nad držali nekoj dvorani i otamo smo krenuli za Bosnu. Kad smo prelazili iz autobusa u autobus pucali su po nama. Uspjeli smo preživjeti i došli u Zagreb. U Zagrebu nas nitko nije dočekao. Tada sam imala 39 godina. U Vukovar sam se vratila 2011. kad je moj muž koji je bio logoraš i invalid uspio dobiti stan. Svi ostali su dobili prije njega - rekla je i kroz suze poručila kad je vidjela kakav je Vukovar nakon pada da je mislila da se nikad tu više neće vratiti.

Suprug Dominik je mjesecima bio u logoru gdje su ga zvjerski mučili. Preživio je dva infarkta, dobio je dva karcinoma i preminuo prije pet mjeseci sa samo 45 kilograma.

POGLEDAJTE KOLONU SJEĆANJA U VUKOVARU:

Najčitaniji članci