Obavijesti

News

Komentari 243

Mora platiti 30.500 kuna zbog maske: 'Bio sam iza pleksiglasa kao što su i zastupnici u Saboru'

Mora platiti 30.500 kuna zbog maske: 'Bio sam iza pleksiglasa kao što su  i zastupnici u Saboru'
3

SLOVO ZAKONA Pravnici su zgroženi kaznom koju je dobio Igor Poljak iz Rijeke jer je skinuo masku. Nakon što smo objavili priču Vlada najavljuje blaže kazne za tvrtke

VIDEO

Evo, ja sam iza pleksiglasa. Tako sam bio i kad se ušetao inspektor. Ako sam ja dobio kaznu, onda trebaju i svi u Saboru koji govore bez maski iza pleksiglasa. Kaže nam Igor Poljak u svojoj maloj trgovini zdrave hrane u Rijeci.

Nakon što smo u subotu objavili priču da je kažnjen s 30.500 kuna jer nije imao masku u trgovini kad je došao inspektor civilne zaštite, dobio je podršku i građana, ali i pravnika koji ističu da takvo kažnjavanje nema smisla.

Poljaku je inspektor došao prije više od mjesec dana, kad mjere nisu bile tako rigorozne, a prekršajni nalog je dobio u četvrtak. Njegova tvrtka u kojoj je on jedini zaposleni treba platiti 20.000 kuna, on osobno 10.000 kuna, a još 500 kuna su troškovi postupka. Jer iako još nema kazni za građane, ima za tvrtke.

- Idem na sud. Ako to platim, mogu staviti ključ u bravu - uzbuđeno nam kaže zabrinut za svoju egzistenciju. Jer trgovina hrani cijelu obitelj.

Kako nam je objasnio, inspektor je došao pred kraj radnog vremena kad je skinuo masku i počeo spremati za zatvaranje. U prostoru nije bilo kupaca. Ima dezinficijens, upozorenje da svi kupci nose masku, on je nosi. Ne pušta više od dvije osobe u trgovinu. Ukratko, kaže da se rigorozno pridržava svih mjera svjestan opasnosti od korona virusa kako bi zaštitio i sebe i druge. I inspektor mu je rekao da će samo evidentirati da nije nosio masku, a onda mu je stigao nalog za plaćanje.

Još ih je dobilo takve kazne 

- Umalo nisam pao u nesvijest. Oni su mene kaznili kao da sam veliki trgovački lanac, nemam to odakle platiti - kaže nam u nevjerici i nada se da će sud uvažiti njegove argumente.

Kazna od 30.500 kuna jer u svom dućanu nije nosio masku: Pa mogu staviti ključ u bravu!
Kazna od 30.500 kuna jer u svom dućanu nije nosio masku: Pa mogu staviti ključ u bravu!

Pročelnik riječkog područnog ureda Civilne zaštite Matko Škalamera nam je rekao da je to još minimalna kazna koja je izrečena. I da oni ne mogu postupati drugačije jer su to propisane kazne u Zakonu o sustavu Civilne zaštite. I otkriva nam da Poljak nije jedini, da su napisali još takvih kazni!

Odvjetnik Mario Medak vidi pogrešku u tome što taj zakon ne predviđa opomene iako one postoje u prekršajnom zakonu.

Piljenje grane na kojoj sjede 

- Kazne moraju biti takve da poštuju ljudsko dostojanstvo. Cilj kažnjavanja ne bi trebalo biti uništavanje poduzetnika jer se ista svrha može postići i opomenom. A to se moglo u ovakvim slučajevima. Ovako kažnjavati poduzetnike zbog takvih prekršaja je piljenje grane na kojoj sjede svi koji primaju plaću iz proračuna i donose propise - kaže Medak.

Kazne za nenošenje maski neće biti male, izdavat će ih odmah?
Kazne za nenošenje maski neće biti male, izdavat će ih odmah?

Neslužbeno smo iz Vlade saznali da će kazne za poduzetnike biti ublažene sa zakonom koji će sutra biti na sjednici Vlade. Trebale bi biti i opomene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 243
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature