Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
35 komentara

Moralesa dočekali kao junaka nakon što su ga 'otele' SAD

Predsjednik Evo Morales vratio se u Boliviju u srijedu kasno navečer. Dramu sa Snowdenom nazvao je provokacijom usmjerenom protiv cijele Južne Amerike

Reuters
Foto: Reuters
35 komentara

Predsjednik Evo Morales vratio se u Boliviju u srijedu kasno navečer. Zabranu zemalja da predsjednički avion preleti njihov zračni prostor zbog sumnje da je američki zviždač na letu nazvao je provokacijom usmjerenom protiv cijele Južne Amerike. Članovi njegova kabineta i okupljena masa dočekali su ga kao junaka nakon dramatičnog putovanja iz Moskve, piše Reuters

- Ovo je bila provokacija protiv kontinenta, a ne samo predsjednika. Američki imperijalizam koristi svoje ljude da nas zastrašuje. Samo želim reći da im to nikada neće uspjeti jer smo ponosni i suvereni ljudi - rekao je. 

Južnoamerički summit o incidentu

Drugi južnoamerički vođe su također osudili incident s avionom i opisali ga 'neprijateljskim i neopravdanim aktom'. Održat će hitni summit u Boliviji kako bi raspravili o situaciji. Sudjelovat će Venezuela, Ekvador, Argentina, Čile i Brazil. 

Podsjetimo, Bolivija je optužila SAD da su htjeli 'oteti' Moralesa nakon što njegov avion nije smio preletjeti preko Francuske i Portugala. Bolivijska vlada podnijela je službenu pritužbu UN-u i traži dodatne mogućnosti da dokaže da su njihova prava ugrožena. Bolivijska ambasadorica u UN-u Sacha Llorenti Soliz rekla je kako nema sumnje da iza svega stoji Bijela kuća.

- Nema nikakvog razloga da diplomatski avion s predsjednikom bude preusmjeren s rute i prisiljen da sleti u drugu zemlju - rekla je. Bijela kuća odbila je komentirati. 

Austrijanci tvrde da je pretraga bila dobrovoljna

Pretragom aviona u Beču, za koje su austrijske vlasti rekle da je dobrovoljna, a Morales ne, nisu pronašli Snowdena. Vjeruje se kako je još u moskovskoj tranzitnoj zoni. Avion je bio prisiljen čekati 13 sati prije nego što su Moralesu dozvolili da se vrati u La Paz. 

Sudjelovao je na konferenciji o energiji u Moskvi. Rekao je kako će razmotriti Snowdenovu molbu za azil. Obamina vlada upozorila je države da ne dozvoljavaju Snowdenu da sleti na njihov teritorij jer će takva odluka ozbiljno ugroziti odnose sa SAD-om.

Odgođeni pregovori zbog tenzija izazvanih Snowdenovim otkrićem

Francuska je najavila kako će na dva tjedna odgoditi pregovore o slobodnoj trgovini između EU i SAD-a zbog tenzija koje su izazvale Snowdenove izjave da Washington špijunira blok 28 zemalja.

Američki predsjednik Barack Obama dogovorio se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako će se susresti šefovi sigurnosnih službi kako bi raspravili o sigurnosnim aktivnostima i sigurnosnim pitanjima. 

Norveška odbila Snowdenovu aplikaciju za azil

Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je molbu američkog zviždača Edwarda Snowdena za azil u Norveškoj na temelju tehnikalija. Naime, prema norveškom pravu, nitko ne može podnijeti molbu za azil dok se ne nalazi na teritoriju Norveške. Međutim, organizacija PEN podnijela je zahtjev pa će vlasti opet razmotriti molbu, piše The Norway Post.

Snowden je navodno od 21 zemlje tražio azil.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message