Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

'Morali smo govoriti: Krediti u francima su vam najpovoljniji'

Udruga Franak posjeduje ovjereno priznanje u kojem bankarica iz BiH izjavljuje kako je bila prisiljena nuditi kredite u švicarskim francima. Goran Aleksić kaže da je to bio modus operandi u svim zemljama

Željko Lukunić/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
29 komentara

Udruga Franak došla je u posjed ovjerenog priznanja u kojem jedna bivša bankarska službenica iz Bosne i Hercegovine pod moralnom i kaznenom odgovornošću izjavljuje da je od svojih nadređenih dobila naputak da klijentima sugerira podizanje kredita s valutnom klauzulom CHF u spornom razdoblju počevši od 2005. godine kada su takvi krediti plasirani na tržište. 

Prema izjavi bankarske službenice, klijente se nije upozoravalo o mogućim negativnim posljedicama i visokim rizicima kredita u švicarskim francima, štoviše preporučivali su se takvi krediti.

Uputa nadređenih bila je da se korisnicima kredita treba napomenuti kako je riječ o "najpovoljnijim" kreditima te da je švicarski franak jedna od najstabilnijih svjetskih valuta čime bi ih se smišljeno zavaralo da nema rizika od rasta tečaja.

Smišljena i pripremljena prevara

Iz udruge Franak poručuju da bez obzira što je riječ o susjednoj državi, da se radi o istoj praksi, i o istim bankama koje posluju na području regije.  

- To priznanje iz kruga bankarskih službenika potvrđuje ono o čemu mi u Udruzi Franak godinama govorimo u javnosti – riječ je o smišljenoj i pripremljenoj prevari banaka kako bi se ostvario ekstra profit. Banke su takve kredite plasirale uz prešutnu dozvolu HNB-a, bez obzira na opasnost od takvih kredita za egzistenciju korisnika kredita i njihovih obitelji - navode u Udruzi Franak te tvrde kako imaju pouzdana saznanja o svjedočenjima osobnih bankara u privatnim sudskim procesima u Hrvatskoj, u kojima oni nedvojbeno svjedoče kako nisu upozoravali klijente na razlike između valutne klauzule euro i valutne klauzule CHF te na rizike koji iz toga proizlaze, jer nisu imali nikakva saznanja o tim razlikama i rizicima. 

- To je dokaz da uprave banaka svjesno i s namjerom nisu poučile osobne bankare o tim rizicima i razlikama te su tako putem osobnih bankara svjesno i s namjerom dovodile svoje buduće klijente u zabludu - navode u priopćenju.

Aleksić: Bankari izjavljivali da nisu znali razliku između valuta

Aktivist udruge i saborski zastupnik Goran Aleksić kaže nam kako je to očigledno bio modus operandi banaka kod plasiranja CHF kredita u svim zemljama. 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

- U privatnim sudskim sporovima u Hrvatskoj, osobni bankari u pravilu svjedoče da nisu znali razliku između valute CHF i euro. U mojem privatnom sudskom procesu u kojem tražim ništetnost CHF ugovora, svjedokinja banke financijska savjetnica izjavila je da nije znala kod ugovaranja razliku između valute CHF i euro, pa onda nije mogla niti upozoriti dužnike na te razlike. Danas razumije da je bitna razlika u tome da HNB štiti tečaj kune u odnosu na tečaj eura, ali ne i u odnosu na tečaj CHF-a. Odvjetnik banke na to je zatražio da se ta rečenica ne uzima u obzir, jer svjedokinja nije financijski stručnjak. Zar to znači da u bankama kao financijski savjetnici mogu raditi i šusteri? Paradoksalno jest da je svjedokinja banke postala krunski svjedok u moju korist - Objašnjava Aleksić. 

Dokaz da je to uistinu bio modus operandi, ističe, jest i svjedokinja u Francuskoj, bankarica Natalie, koja je svjedočila da je banka plasirala CHF kredite svjesno i s namjerom. 

 - I u Francuskoj se zbog toga vodi kazneni postupak protiv jedine banke koja je tamo plasirala takve kredite. Osobno očekujem da DORH pokrene takav proces i u RH protiv osam kazneno prijavljenih banaka, kao što s nestrpljenjem očekujem novu presudu Visokoga trgovačkog suda koji nema težak posao – treba samo potvrditi presudu suca Dobronića koji je već utvrdio sve što je zatražio Vrhovni sud RH u ponovljenoj reviziji u slučaju Franak - zaključuje Aleksić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message