Obavijesti

News

Komentari 14

'Moratorij će dobiti samo oni koji plaćaju kredit na vrijeme'

'Moratorij će dobiti samo oni koji plaćaju kredit na vrijeme'
3

Svaka će banka imati svoj način, ali ako kredit traje još tri godine i tri mjeseca, s moratorijem bi trebao trajati tri godine i šest mjeseci. Zašto tri mjeseca? Zato što smo vidjeli da svako drugo razdoblje nema smisla, kaže Zdenko Adrović

VIDEO

Prije dva tjedna pokrenuli smo inicijativu budući da smo pretpostavili da će kriza progresirati kako bismo vidjeli što možemo napraviti za građane. Zaključili smo da je najjednostavnije napraviti moratorij odnosno odgodu otplate svih kreditnih obaveza za travanj svibanj i lipanj, rekao je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

- To vrijedi za sve građane koji su zaključno s 31. danom prosinca bili razvrstani u rizičnu skupinu A, koji su normalno i redovno uplaćivali obaveze te, kao drugi kriterij, za one koji su pogođeni krizom te će im se umanjiti mjesečni prihod.

Vujčić: Odgodu otplate kredita dobit će svi pogođeni mjerama
Vujčić: Odgodu otplate kredita dobit će svi pogođeni mjerama

Adrović je pojasnio kako će to funkcionirati u praksi.

- Svaka će banka imati svoj način, ali ako kredit traje još tri godine i tri mjeseca, s moratorijem bi trebao trajati tri godine i šest mjeseci. Zašto tri mjeseca? Zato što smo vidjeli da svako drugo razdoblje nema smisla.

Zagreb: Konferencija INVESTCRO u hotelu Westin

Zašto će na moratorij imati pravo samo A klijenti?

- To je jedna relaksacija propisa koju je donijela Europska agencija za nadzor banaka u Europskoj uniji (EBA) i koja je omogućila svojim A klijentima da mogu to napraviti, a da pritom banke ne formiraju nove gubitke temeljem svakog od tih kredita. To je relativno bezbolno rješenje za banke.

Građane zanima hoće li se banke odreći dijela zarade pa smanjiti kamate na kredite.

Banke iduća tri mjeseca neće prisilno naplaćivati kredite
Banke iduća tri mjeseca neće prisilno naplaćivati kredite

- Kada su u pitanju kamatne stope, u Hrvatskoj su one na povijesnom minimumu, 3.1 % iznosi na stambeni kredit i to je najmanje u Europskoj uniji od članica koje nemaju euro. Kamatne stope i dalje će padati, obilje je novca u EU-u i Hrvatskoj. Bile bi još i niže da nije skupo poslovati u Hrvatskoj. Mi imamo najviše regulatorne troškove i obvezne rezerve. Stvorit će se u idućem razdoblju uvjeti za kamatni pad stopa i građani će moći izvući benefite iz toga.

Što s ljudima koji su pod ovrhom?

- To je dio paketa. Sljedeća tri mjeseca nećemo poduzimati mjere da se ovrhe dovrše, one će biti na čekanju pa kad prođu tri mjeseca, idemo dalje. Što se tiče komunikacije s bankama, razgovaramo s HNB-om o proceduri, bit će mailom ili posebnom linijom - završio je Adrović.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela