Obavijesti

News

Komentari 26

MORH: Borbena oklopna vozila Patria upućena su u Litvu

MORH: Borbena oklopna vozila Patria upućena su u Litvu
1

U NATO- aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, u 1. hrvatskom kontingentu sudjeluje 181 pripadnik Oružanih snaga RH u sklopu borbene skupine pod vodstvom Njemačke

VIDEO

Borbena oklopna vozila Patria te druga tehnika i oprema Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) iz sastava 1. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) upućena su u subotu organiziranim transportom Hrvatskih željeznica iz Zagreba u Republiku Litvu.

Organiziranim transportom HŽ-a u Litvu je krenulo 13 borbenih oklopnih vozila Patria 8x8 AMV, jedno borbeno sanitetsko oklopno vozilo Patria 8x8 AMV uz jedno borbeno oklopno vozilo za izvlačenje Patria 8x8 AMV, četiri teretna kamiona, jedan terenski kamion, terensko borbeno vozilo, elektroagregat, vagon za spavanje, dva terenska motorna vozila i 15 kontejnera, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane (MORH).

"S obzirom da smo mi mehanizirano pješaštvo, ova tehnika nam je prijeko potrebna za svakodnevne aktivnosti u sklopu misije: imamo 13 borbenih oklopnih vozila Patria te jednu recovery i jednu sanitetsku Patriu koja služi, primjerice, za zbrinjavanje ranjenika“, rekao je zamjenik zapovjednika 1. mehanizirane satnije 1. bojne "Tigrovi" i pripadnik 1. HRVCON-a eFPBG–DEU, natporučnik Vedran Mandić. Istaknuo je kako su opremu utovarili zapovjednici i vozači koji su posebno obučeni za provedbu ovakvih aktivnosti.

Transport pripadnika OS RH i oklopnih vozila u organizaciji je i provedbi Zapovjedništva za potporu, a sva borbena oklopna vozila i ostala oprema, prevezena su sukladno važećim propisima koji se odnose na željeznički promet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oružane snage RH još jednom su dokazale spremnost za sudjelovanje u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) koja, osim što je izvan teritorija Republike Hrvatske, po svom opsegu i intenzitetu transporta snaga, Oružanim snagama RH predstavlja jedan od najvećih logističkih izazova.

U NATO- aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, u 1. hrvatskom kontingentu sudjeluje 181 pripadnik Oružanih snaga RH u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke, a glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne "Tigrovi" Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u