News

Komentari 74

Morski pas pokraj brodice: "Dug je 6-8 metara, ne znamo još je li veliki bijeli ili kitopsina"

Morski pas pokraj brodice: "Dug je 6-8 metara, ne znamo još je li veliki bijeli ili kitopsina"

Išao sam u ribu i vukao mrežu kada sam uočio nešto ogromno ispod vode. Bio sam sam na brodici. Isključio sam motor i oprezno se približio velikoj psini da se uvjerim da ne haluciniram, priča nam ribar

Ići u ribu i naletjeti pritom na ogromnu peraju koja viri iznad površine vode događa se rijetko, možda čak jednom u životu. Prvi takav bliski susret s morskom nemani od oko 8 metara imao je u petak ujutro lokalni ribar iz Koromačnog u Istri koji je unatoč prvotnom šoku i nevjerici uspio fotografirati i snimiti znatiželjnu grdosiju koja je, kako kaže, čak udarila u njegovu brodicu.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Išao sam u ribu i vukao mrežu kada sam uočio nešto ogromno ispod vode. Bio sam sam na brodici. Isključio sam motor i oprezno se približio velikoj psini da se uvjerim da ne haluciniram. U kratkom videu koji sam snimio prije nego sam se odlučio napustiti mjesto događaja, da ju ne ometam na njezinom teritoriju, vidi se da je psina bila na tek pola metra od mene. O kakvoj se psini radi, to je na stručnjacima da procijene. Ja sam ostao u šoku i nije mi bilo svejedno. Odmah sam o svemu obavijestio prijatelja Velimira Vrzića koji je također ostao šokiran - rekao je istarski ribar koji je zamolio za anonimnost.

Njegov prijatelj Velimir kojemu je ribar proslijedio fotografije i video, a on ustupio nama, kazao je da je i sam kasnije pokušao tražiti morsku neman, obzirom da se bavi ronjenjem i istraživanjem podmorja. Nije ju našao.

- Moj prijatelj je stvarno još pod dojmom i razumijem ga. Čim mi je poslao foto i video materijal i ja sam ga išao tražiti, ali zasad bezuspješno. Dugogodišnji smo prijatelji, a on me uvijek vozi na moja istraživanja. Šteta da u petak oko 10.20 sati nisam bio s njim na barci, prava šteta. Njegova brodica dužine je 5,9 metara a grdosija je za oko 2 metra veća od barke. - rekao nam je.

- Prijatelj je ujutro isplovio iz mjesta Raša kako bi podignuo mrežu. Tijekom puta iz Raše i mjesta gdje je polegnuo mrežu, kod mjesta Koromačno primijetio je tu psinu. Odmah me obavijestio da ni slučajno ne idem roniti jer nije znao o kojoj se vrsti radi, pa da ne riskiram. Vjerojatno je u pitanju kitopsina .ali stručnjaci će bolje znati. Grdosija se nalazila u tom trenutku na oko pola kilometra od obale. Ovo je svakako upozorenje i drugim plovilima da paze da ne ugroze životinju, jer ako je u pitanju kitopsina, ona je došla u potragu za hranom - rekao je Vrzić.

Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja kazao je da na pogledanoj snimci teško da se sa stopostotnom sigurnošću može reći o kojoj je vrsti riječ.

- Ono što mogu reći je da je u petak ujutro kod Koromačnog opažena golema psina, morski pas koji se hrani planktonskim organizmima. Potpuno je bezopasan i zakonom strogo zaštićen - rekao je dr.sc. Holcer.

Najčitaniji članci