News

Komentari 1

Moskva obećava vlastite sankcije, pozvali američkog veleposlanika na razgovore

Moskva obećava vlastite sankcije, pozvali američkog veleposlanika na razgovore

Američka vlada pokrenula je u četvrtak diplomatsku i financijsku ofenzivu protiv ruskih dužnosnika i poslovnog sektora, držeći Moskvu odgovornom za seriju nedjela, od kibernetičkih napada do aneksije Krima

Sjedinjene Države "neće izbjeći" recipročne sankcije kojima će Rusija uzvratiti na američke sankcije donesene ranije u četvrtak, poručila je Moskva i pozvala američkog veleposlanika na "teške razgovore".

- Sjedinjene Države nisu spremne prihvatiti objektivnu stvarnost multipolarnog svijeta u kojem nema američke hegemonije (...)  Na takvo agresivno ponašanje dobit će odgovor. Neizbježiv je odgovor sankcijama - rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

- Washington mora shvatiti da će platiti cijenu srozavanja bilateralnih odnosa. Odgovornost će biti potpuno na SAD-u - dodala je. 

Zaharova je objavila da je američki veleposlanik u Moskvi John Sullivan pozvan u rusko ministarstvo vanjskih poslova "na razgovor koji će za američku stranu biti težak".

Američka vlada pokrenula je u četvrtak diplomatsku i financijsku ofenzivu protiv ruskih dužnosnika i poslovnog sektora, držeći Moskvu odgovornom za seriju nedjela, od kibernetičkih napada do aneksije Krima i upletanja u američke predsjedničke izbore 2020. 

Washington je najavio protjerivanje desetorice ruskih diplomata iz SAD-a te sankcije za više organizacija i pojedinaca

Sankcije se odnose i na ruski suvereni dug zabranom američkim financijskim ustanovama da ga otkupljuju nakon 14. lipnja, te na šest ruskih tehnoloških tvrtki optuženih za podršku kibernetičkim potezima ruskih obavještajaca.

Upitan ranije u četvrtak o sankcijama, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ocijenio je da one ne idu u prilog "organizaciji samita između predsjednika Joea Bidena i Vladimira Putina,  a što je predložio  Washington".

- U telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Joe Biden izrazio je želju za normalizacijom rusko-američkih odnosa. Potez njegove administracije svjedoči suprotno", rekla je Zaharova. 

Od ulaska novog američkog predsjednika u Bijelu kuću odnosi Moskve i Washingtona su se velikom brzinom pogoršali.

Ruski veleposlanik u SAD-u povučen je otkako je Joe Biden u jednom intervjuu na novinarsko pitanje je li Putin "ubojica" odgovorio potvrdno.

Najčitaniji članci