Obavijesti

News

Komentari 10

MOST-ovci tvrde: Premijer je izdao Hrvate izvan Hrvatske

MOST-ovci tvrde: Premijer je izdao Hrvate izvan Hrvatske
2

Ovo nije izdaja samo naše dijaspore, nego i pokazivanje prijezira prema svim hrvatskim biračima. Danas Kanada, sutra Brač, Hvar ili drugo mjesto u kojem se proglasi nepovoljna epidemiološka  situacija, kažu

VIDEO

Objavu svog ulaska u politiku počela sam riječima koje ću sada ponoviti: demokracija u Hrvatskoj je ugrožena, onemogućuju se referendumi, raspisuju izbori usred pandemije, odbija elektronsko i dopisno glasovanje, a sve u želji da se smanji ionako mala participacija građana. Jučer je taj problem eskalirao pa i oni koji su mislili da su takva upozorenja pretjerana, sada im je jasno u kakvoj se situaciji nalazi demokratski proces u Hrvatskoj, poručila je u ponedjeljak Marija Selak Raspudić, nova uzdanica Mosta napominjući kako je upitna regularnost izbora 5. srpnja nakon što je hrvatski konzulat potvrdio da hrvatski državljani u Kanadi neće moći koristiti svoje glasačko pravo zbog pandemije koronavirusa. 

POGLEDAJTE VIDEO: Most - Konferencija za novinare 

Most: "Regularnost parlamentarnih izbora 5. srpnja je upitna" Reporterka: Nikol Zagorac

Objavljuje 24sata Politiko u Ponedjeljak, 8. lipnja 2020.

- Nama je posebno stalo do dijaspore i svih onih mladih ljudi i obitelji koji su zadnje vrijeme bili primorani otići - istaknula je dodavši kako su dva uzroka koja su dovela do ove dramatične situacije.

- Prvi je neodgovorno, voluntarističko naguravanje izbora usred pandemije jer su vladajući procijenili da bi tako mogli ostvariti bolji rezultat ciljajući, kao i uvijek, na što manju izlaznost  građana jer će stranačke klijentele svakako izaći. Drugi je dugogodišnje složno odbijanje HDZ-a i SDP-a  da se uvede mogućnost elektronskog i dopunskog glasanja, opet s ciljem smanjenja participacije građana - rekla je Selak Raspudić.

'Gospođo Selak Raspudić, nije li preveć' da na izbore idete i vi i suprug? A tko će dicu čuvati?'
'Gospođo Selak Raspudić, nije li preveć' da na izbore idete i vi i suprug? A tko će dicu čuvati?'

Navela je i primjer BiH i Italije u kojoj je uvedeno dopisno glasovanje.

- Fascinantno je u tom smislu da Radin (Furio Radin, predstavnik talijanske manjine, op.a),  koji ovdje podržava vlast, a koja se protivi promjeni izbornog zakona, sam može glasati u Italiji, a isto se brani našem građaninu koji se tamo zatekne. Prilično bizarno je da nas uvjeravaju da se školovanje može uspješno odraditi  online, a jedna jednostavna operativna akcija poput izbornog klika ne može - poručila je.

Naglasila je kako je premijer Andrej Plenković, rekavši da će takvih situacija biti u vrijeme pandemije, ali da se radi o poprilično malom broju iznimaka, izdao hrvatske državljane izvan Hrvatske.

- Hrvatska nije ni slučajna, ni proizvoljna ni despotska nego pravna država i trebaju li se ili ne izbori održati ne ovisi o premijerovoj privatnoj procijeni što je mala, a što velika iznimka nego o zakonima koji reguliraju i propisuju regularnost izbornih procesa - istaknula je dodavši kako će stoga Most podnijeti zahtjev Ustavnom sudu za ustavnom ocjenom ove situacije.

- Ovo nije izdaja samo naše dijaspore, nego i pokazivanje prijezira prema svim hrvatskim biračima kojima se to pravo očito može otuđiti ovisno o tome kako se uklapa u premijerovu izbornu kalkulaciju. Danas Kanada, sutra Brač, Hvar ili drugo mjesto u kojem se proglasi nepovoljna epidemiološka  situacija - rekla je.

Selak Raspudić: Hodam ulicom i opravdavam se kao da sam se odlučila baviti prostitucijom
Selak Raspudić: Hodam ulicom i opravdavam se kao da sam se odlučila baviti prostitucijom

Nikola Grmoja podsjetio je da je Most u saborsku proceduru uputio cjelokupnu reformu  izbornog zakona kojom su tražili veću participaciju  građana, povećanje broja preferencijalnih glasova, smanjenje broja zastupnika, uvođenje elektronskog glasovanja. 

- Ne samo da su vladajući odbili taj naš prijedlog nego i oni koji se predstavljaju kao oproba, SDP. HDZ i SDP zajedničkim snagama su odbacili to. I sve što ja narodu mogu obećati je da će Most kada uđe u Sabor zahtijevati da se odmah  raspiše referendum o promjeni izbornog sustava i prije nego što dođe do stvaranja vladajuće većine - poručio je. 

Na pitanje zašto napada HDZ kada ova situacija šteti jedino HDZ-u obzirom da su hrvatski državljani u Kanadi prije četiri godine dali podršku upravo  njima, Selak Raspudić poručila je kako oni ne kalkuliraju nego ukazuju na kršenje demokracije.  

- Što se tiče HDZ-a, on je očito u ovoj situaciji procijenio da su mu ti glasovi nevažni i da može pobijediti i bez njih, odlučio je zanemariti i odbaciti glasove dijaspore. Dijaspora je davala snažnu potporu HDZ-u i nadam se da se ovime otrijeznila. No, ovdje nije riječ o glasovima koje ćemo mi možda dobiti, nego o borbi za demokraciju koja je i bila razlog zašto sam se u ovom trenutku odlučila politički aktivirati - rekla je. 

Njezin suprug, Nino Raspudić, poručio je nedavno kako s Plenkovićem i njegovom klikom neće ni u kojem slučaju u Vladu, a istog je razmišljanja i Marija.

- Neću ni u kojem slučaju podržati Plenkovićevu vladu, mi u Sabor ne ulazimo iz vlastite potrebe za egzistencijalnom sigurnošću nego upravo iz ljudske potrebe da stvari mijenjanamo na bolje. Što se tiče drugih koalicija, mislim da je neozbiljno razgovarti o tome u ovom trenutku jer mi zaista ne znamo kakva nas epidemiološka situacija očekuje na jesen. Naš uvjet će biti promjena izbornog zakona. Ali vjerujem da ima volje u ovom narodu i da nećemo uopće biti u situaciji da razmišljamo hoćemo li koalirati s jednom od te dvije stranke jer će one konačno otići tamo gdje pripadaju - u ropotarnicu povijesti - poručila je. 

Što se tiče rejtinga stranke i posljednje ankete prema kojoj je Most u ovom trenutku četvrta opcija birača i osvaja samo 4,1 posto glasova, Grmoja poručuje da oni posljednja tri mjeseca bilježe rast i pozitivan trend.

- Da čak i ostane ovako, to je minimalno šest mandata za Most, ali vidjet ćete da ćemo biti iznenađenje ovih izbora, posebice s ovim pojačanjima. Vrijeme Mosta tek dolazi - poručio je dodavši kako sve treba zabrinuti činjenica da se 46 posto građana u anketi izjasnilo da neće izaći na izbore. 

- Treba učiniti sve da što više građana izađe na izbore. Mi želimo omogućiti građanima da lakše ostvare to svoje pravo i učinit ćemo sve da Hrvatsku probudimo - rekao je. 

Fizički napad na SDP-ovog Domagoja Hajdukovića od strane stranačkog kolege nije želio komentirati. Poručio je kako se u Mostu zalažu za nultu stopu tolerancije na nasilje.

- Bilo kakvo fizičko nasilje je nedopustivo prema bilo kome u društvu - rekao je.

Nije htio komentirati niti informaciju da je Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta, vodio Komisiju za kulturu omladinske organizacije. Samo je poručio kako na listi Mosta neće biti nitko iz bivšeg sistema niti povezan s bivšim sistemom. 

- Mi smo se našalili da sve pitaju di si bio '91., a nama bi se moglo postaviti pitanje jesi li bio '91., s obzirom na mladost ljudi koji će biti na našim listama. Tako da ja mogu govoriti o nama. Ja Škoru i njegovu biografiju ne mogu komentirati - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.