Obavijesti

News

Komentari 21

Mostovi su stari i dotrajali, a ni jedan grad nema plan obnove!

Mostovi su stari i dotrajali, a ni jedan grad nema plan obnove!
1

14 gradova je nažalost samo odgovorilo na očitovanje , a 11 gradova nije niti odgovorilo na zahtjev ministarstva. To je krajnje neodgovorno, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik

VIDEO

Ni jedan veliki grad u Hrvatskoj nema plan održavanja mostova. Zaključak je to Ministarstva graditeljstva, nakon što su od 25 gradova zatražili službena očitovanja.

- 14 gradova je nažalost samo odgovorilo, a 11 gradova nije niti odgovorilo na zahtjev ministarstva. To je krajnje neodgovorno. Ova dva grada koja su odgovorila s najobilnijom dokumentacijom, Rijeka i Vinkovci, su dostavili konkretne podatke o tome što su do sada poduzimali na održavanju - rekao je za Dnevnik.hr Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

Rijeka je tako dostavila podatke za 13 mostova, Vinkovci za dva. Niti jednom ne treba sanacija. Gradovima koji nisu poslali zadovoljavajuće odgovore država ne može propisati kazne.

- Krećemo s upozorenjima i onda država može djelovati putem svoje građevinske inspekcije. Ako je to bitno, zatvoriti takav most - dodaje Uhlir.

Imamo 2837 mostova starih između 15 i 20 godina

Prema podacima Ministarstva prometa, u Hrvatskoj na autocestama i državnim cestama ima ukupno 2837 mostova. Stari su između 15 i 20 godina, ali dosta mostova njih izgrađeno je i prije više od 50 godina, a u sanaciju su trebali davnih dana. Za sanaciju korita i donjeg ustroja mosta spremno je 16 objekata, iako oštećenja još uvijek ne utječu na stabilnost objekata.

Dosta stariji, samim time i u gorem stanju, su mostovi preko rijeke Save. Samo u Zagrebu, prema analizi Instituta IGH, neki oblik sanacije treba 6 od 8 mostova.

U najlošijem stanju u Zagrebu je Most slobode. Izgrađen je prije 59 godina, a u posljednjih 20 godina na njemu nije bilo veće sanacije. Natječaj za obnovu objavljen je početkom godine, ali do danas radovi nisu počeli.

Prema analizi IGH, ukupni troškovi sanacije mostova u Zagrebu penju se na 257 milijuna kuna.

Ponovljeni poziv gradovima, da dostave tražene podatke, Ministarstvo graditeljstva poslat će već od idućeg tjedna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.