Obavijesti

News

Komentari 45

'Nećemo zabranjivati slobodu govora niti političke stranke'

'Nećemo zabranjivati slobodu govora niti političke stranke'
1

Imamo jasan smjer djelovanja, program, pozicioniranje prema desnom centru, ne podilazimo bilo kakvim populističkim tendencijama, istaknuo je šef HDZ-a

VIDEO

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković razgovarao je s novinarima nakon sjednice stranačkih tijela HDZ-a. 

Komentirao je prijedlog vijećnika HDZ-a o ukidanju stranke Demokratskog saveza Srba (DSS) na sjednici Gradskog vijeća u Vukovaru u utorak. 

'Ovo nije zemlja koja zabranjuje političke stranke...'

Plenković je rekao da Hrvatska nije zemlja u kojoj se zabranjuje sloboda govora niti se zabranjuju političke stranke, istaknuvši kako nije dobro sve što bi danas podizalo tenzije između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj.

- Sve drugo što bi danas, 2018. godine, podizalo tenzije između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj nije dobro. Moja je zadaća kao predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a  da takve situacije izbjegavamo, da ih zaustavljamo na samom početku i da gradimo suživot svih koji žive u Republici Hrvatskoj. Na tome ću ustrajati, neovisno o bilo kakvim inicijativama sa lokalne razine - rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora HDZ-a.

'Oluja je bila etničko čišćenje': HDZ-ovci traže zabranu DSS-a
'Oluja je bila etničko čišćenje': HDZ-ovci traže zabranu DSS-a

 Klub vijećnika HDZ-a u utorak je, naime, oštro reagirao na istup zamjenika vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske manjine Srđana Milakovića i vijećnika Demokratskog saveza Srba (DSS) Borislava Nikolića na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća, priopćivši da će poduzeti sve pravne radnje kako bi se zabranilo djelovanje DSS-a i sudjelovanje ekstremnih pojedinaca u obnašanju vlasti koji su u svojim izjavama pokušali izjednačiti žrtvu i velikosrpskog agresora, provocirati i ponižavali žrtve iz Domovinskog rata, te manipulirati povijesnim činjenicama o najvećem zločinu počinjenom u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Premijer je istaknuo kako je mirna reintegracija Hrvatskog Podunavlja bila ključna ostavština prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

 Ocijenio je to jedinstvenim pothvatom koji treba njegovati i graditi te graditi pomirbu i suživot na temelju istine, uz pijetet prema žrtvama, a kažnjavati počinitelja ratnih zločina.

Plenki je malo nervozan. Pa zamislite onda kako je nama...
Plenki je malo nervozan. Pa zamislite onda kako je nama...

O samoj sjednici tijela stranke, Plenković je kazao kako su donijeli izvješće o radu, financijskom izvješću, nekoliko važnih odluka, sve ključne dokumente za plan rada za sljedeću godinu, donijeli odluke o članarinama, pravilnik za unutarstranačke izbore kako bi ga uskladili s novim statutom usvojenim na Saboru HDZ-a te raspravili političku situaciju.

Sve je bilo brzo, konsenzualno i možemo reći da je na kraju ove godine, nakon dvije i pol godine mandata HDZ kao stranka financijski u cijelosti konsolidirana, da nema nikakvih obaveza prema dobavljačima, u plusu je i bez ikakvih opterećenja za funkcioniranje stranke - istaknuo je premijer na početku obraćanja. 

'Možemo biti i više nego zadovoljni...'

Pohvalio se konsolidiranjem stranke i dobrim rezultatima na županijskoj razini, gradskoj razini, praktički 50 posto vlasti u jedinicama lokalne i područne samouprave, novi statut... Imamo jasan smjer djelovanja, program, pozicioniranje prema desnom centru, ne podilazimo bilo kakvim populističkim tendencijama - istaknuo je premijer. 

- Bavimo se vođenjem ozbiljne politike koja danas radi ogromnu razliku između HDZ-a i drugih stranaka, i to se vidi u radu Sabora. Samo u zadnjih dva i pol tjedna, dok su drugi radili incidente u Saboru, mi smo napravili rebalans proračuna, treću fazu porezne reforme, mirovinsku reformu, strukturnu reformu odnosno ujedinjavanje državnih inspektorata i niza agencija, Zakon o udžbenicima, Zakon o udomiteljstvu i usvojili Deklaraciju o Hrvatima i BiH - istaknuo je. 

Na pitanje boji li se da bi određen dio zastupnika mogao otkazati poslušnost, i vidi li na horizontu neke zakonske prijedloge gdje bi se to moglo dogoditi, Plenković je odgovorio:

- Ratificirali smo Istanbulsku konvenciju, dakle konvenciju Vijeća Europe o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji zato što je to bio dio našeg programa. Vrlo je važno za one koji manipuliraju javnim prostorom i tvrde da je to nekakav izdaja birača ili izdaja vrijednosti, to jednostavno nije točno. To se trebalo napraviti, to čak vidimo i po ovom groznom slučaju nasilja u Zadru da je to problem koji postoji u hrvatskom društvu. Ove konvencija nam mogu pomoći i biti smjernice za usklađivanje našeg procesnog zakonodavstva s konvencijom - kazao je.

Čeka rasvjetljenje afere SMS

- Što se tiče činjenice da je nekoliko zastupnika kazalo drugačije, to je možda jedna od svjetonazorskih tema oko koje je bio veliki pritisak, kakav se događao i u nekim drugim zemljama. Upravo u tim zemljama u kojim su ti pritisci postojali ponovila se ista situacija s ovim sporazumom o zakonitim migracijama, bio je pokušaj i ovdje, njega smo odbili, mislim da smo vrlo razumno i racionalno prošli kroz Vladu i Sabor, svi su prihvatili, sporazum je usvojen, samo je pet zemalja bilo protiv - istaknuo je. 

- Stranka ima rejting 28 ili 29 posto, mislim da možemo biti više nego zadovoljni, osjećamo se dobro, konsolidiramo i na pravom putu - istaknuo je. 

Bago premijeru: 'Ne očekujemo ništa od Vas u idućoj godini'
Bago premijeru: 'Ne očekujemo ništa od Vas u idućoj godini'

O aferi SMS Plenković je rekao kako je njihov cilj da se ta afera rasvijetli do kraja. 

- Taj proces utvrđivanja činjenica radi hrvatska policija, to radi DORH, to ne radi politička stranka. Mi kao politička stranka možemo o tome razgovarati tek ako pouzdano znamo da je došlo do nekakvih radnji koje su u suprotnosti sa zakonom. Dok nemamo čistu situaciju, nemamo o čemu razgovarati  - izjavio je Plenković.

Ponovio je da je o tome s Brkićem razgovarao kada je ta afera počela, a sada to drugo rade nadležna tijela. 

 Premijer je istaknuo kako osobno ne želi nikada prejudicirati neku situaciju, bez da nije siguran. No, napomenuo je i kako to i nije baš benigna situacija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...