Obavijesti

News

Komentari 182

Možemo je ova odluka koštala mandata. Most dobio manje glasova, ali više zastupnika!

Možemo je ova odluka koštala mandata. Most dobio manje glasova, ali više zastupnika!

Možemo nije ušao u savez sa SDP-om u četiri izborne jedinice računajući da mogu sami. Uspjeli su samo u jednoj, a u tri su im glasovi završili u smeću. Inače bi savezom skinuli čak tri mandata HDZ-u i Domovinskom

VIDEO

SDP i Možemo se nisu uspjeli dogovoriti prije izbora o točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice. Sada se pokazuje da je to bila pogrešna odluka i da je Možemo riskirao i nije uspio u čak tri od njih četiri. Prve analize pokazuju da bi u slučaju da su koalirali, ljevica dobila tri mandata više, a istodobno bi skinula jedan HDZ-u i čak dva Domovinskom pokretu. U zbroju, HDZ i DP bi imali 72, a Možemo i SDP 55.  Naravno, ovdje se radi o zbrajanju dobivenih glasova na ljevici. Uvijek postoji mogućnost da ne bi dobili isti broj glasova zajedno, ali to je nemoguće znati, pa se ostaje pouzdati na rezultate izbora. 

Koalicija nije realizirana jer je Sandra Benčić izvijestila da su od SDP-a tražili minimalno četiri ulazna mjesta u četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj jedinici. I to zato što su njihova istraživanja pokazivala da Možemo može osvojiti mandate u sve četiri izborne jedinice. SDP nije pristao na taj uvjet.

Što se u konačnici dogodilo?

Možemo je zaista osvojio mandat samo u sedmoj izbornoj jedinici, gdje je listu nosila Draženka Polović i tu su dobili više od 13.500 glasova. U ostale tri jedinice su glasovi dani za Možemo završili u smeću iako su zaista bili na rubu da osvoje mandate. 

U četvrtoj izbornoj jedinici je Možemo osvojilo preko 11.000 glasova, prešli su izborni prag s rezultatom od 5,49 posto, ali to nije bilo dovoljno za mandat.

U petoj izbornoj jedinici su osvojili skoro 6.400 glasova, ali to je 3,6 posto i nisu prešli izborni prag. 

U devetoj izbornoj jedinici su osvojili preko 9.000 glasova ili 4,44 posto, bili su blizu praga, ali nisu ga uspjeli prijeći i glasovi za njih su završili u "smeću".

Za desetu izbornu jedinicu nisu pregovarali sa SDP-om jer su bili uvjereni da dobivaju mandat. Procjena je čak bila i dobra, ali ni s osvojenih 11.400 glasova ili 5,27 posto nisu uspjeli doći do mandata. Možemo je ostvario jako dobre rezultate u zagrebačkim izbornim jedinicama, po mandat je još dobio u osmoj i trećoj izbornoj jedinci, pa u konačnici imaju 10. 

Ali puno glasova im je propalo. Najbolje se vidi to kada se usporedi njihov rezultat s Mostom i Domovinskim pokretom.  U ovom trenutku, Možemo je u Hrvatskoj ukupno dobio preko 193.000 glasova i s tim rezultatom je ukupno osvojio 23.000 glasova više od Mosta koji je pak osvojio 11 mandata u Saboru, odnosno jedan više. 

Domovinski pokret je osvojio pak 202.600 glasova ili oko 9.600 više glasova od Možemo, ali su dobili čak četiri mandata više – njih 14.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH