Obavijesti

News

Komentari 7

Mrak Taritaš: Električni romobili još ne postoje u našem zakonu

Mrak Taritaš: Električni romobili još ne postoje u našem zakonu

Električni romobili postoje već godinama u stvarnosti, ali ne i u zakonu, a ta situacija otvara mnoge opasnosti i za pješake i za same vozače romobila, upozorila je Anka Mrak Taritaš

Predsjednica GLAS-a i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš izjavila je u utorak da je prije više od godinu i pol u saborsku proceduru predala prijedlog dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se uređuje pitanje električnih romobila, ali da od toga do danas „nema ništa“.

VIDEO Što je ovo?! Romobilom jurio 70 na sat po Slavonskoj
VIDEO Što je ovo?! Romobilom jurio 70 na sat po Slavonskoj

- Električni romobili postoje već godinama u stvarnosti, ali ne i u zakonu, a ta situacija otvara mnoge opasnosti i za pješake i za same vozače romobila - upozorila je Mrak-Taritaš prema priopćenju koje je Glas dostavio u utorak medijima.

Njezin prijedlog rješenja tog problema Vlada je odbila uz uobičajeno obrazloženje da će ga riješiti sama i sustavno. „Usprkos povremenim najavama da će to učiniti, Vlada do danas nije napravila ništa“, kazala je predsjednica GLAS-a.

Anka Mrak-Taritaš ističe da električni romobili mogu voziti i 40 kilometara na sat, a za njih nema obveze korištenja kacige, reflektirajućeg prsluka, niti je uopće predviđeno gdje i kako se mogu kretati.

5 savjeta kako odabrati električni romobil
5 savjeta kako odabrati električni romobil

- Zbog toga smo predložili da se zakonski definiraju električni romobili, njihova maksimalna brzina, posebno kad dijele prostor s pješacima, nošenje kaciga i ostale opreme, ovlasti jedinica lokalne samouprave po tom pitanju i još neki elementi  kazala je Mrak-Taritaš i dodala da su se u izradi prijedloga konzultirali sa zainteresiranim organizacijama civilnog društva.

Ona je kazala da da „zbog potpune nezainteresiranosti i neaktivnosti Vlade“ u proceduru ponovno šalje prijedlog dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama u nadi da će se Vlada „konačno pokrenuti i riješiti ovu veliku pravnu prazninu koja može dovesti do opasnih situacija u prometu“.