News

Komentari 7

Mrak Taritaš: Električni romobili još ne postoje u našem zakonu

Mrak Taritaš: Električni romobili još ne postoje u našem zakonu

Električni romobili postoje već godinama u stvarnosti, ali ne i u zakonu, a ta situacija otvara mnoge opasnosti i za pješake i za same vozače romobila, upozorila je Anka Mrak Taritaš

Predsjednica GLAS-a i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš izjavila je u utorak da je prije više od godinu i pol u saborsku proceduru predala prijedlog dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se uređuje pitanje električnih romobila, ali da od toga do danas „nema ništa“.

- Električni romobili postoje već godinama u stvarnosti, ali ne i u zakonu, a ta situacija otvara mnoge opasnosti i za pješake i za same vozače romobila - upozorila je Mrak-Taritaš prema priopćenju koje je Glas dostavio u utorak medijima.

Njezin prijedlog rješenja tog problema Vlada je odbila uz uobičajeno obrazloženje da će ga riješiti sama i sustavno. „Usprkos povremenim najavama da će to učiniti, Vlada do danas nije napravila ništa“, kazala je predsjednica GLAS-a.

Anka Mrak-Taritaš ističe da električni romobili mogu voziti i 40 kilometara na sat, a za njih nema obveze korištenja kacige, reflektirajućeg prsluka, niti je uopće predviđeno gdje i kako se mogu kretati.

- Zbog toga smo predložili da se zakonski definiraju električni romobili, njihova maksimalna brzina, posebno kad dijele prostor s pješacima, nošenje kaciga i ostale opreme, ovlasti jedinica lokalne samouprave po tom pitanju i još neki elementi  kazala je Mrak-Taritaš i dodala da su se u izradi prijedloga konzultirali sa zainteresiranim organizacijama civilnog društva.

Ona je kazala da da „zbog potpune nezainteresiranosti i neaktivnosti Vlade“ u proceduru ponovno šalje prijedlog dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama u nadi da će se Vlada „konačno pokrenuti i riješiti ovu veliku pravnu prazninu koja može dovesti do opasnih situacija u prometu“.

Najčitaniji članci