Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

5 savjeta kako odabrati električni romobil

5 savjeta kako odabrati električni romobil
5

Nema ništa neobično u tome da su električni romobili preplavili ulice gradova. Električnim romobilom možete se uputiti u ugodnu vožnju, njime se lako upravlja, a zahvaljujući sklopivom okviru možete ga nositi bilo gdje

Električni romobili su ekološki i cjenovno prihvatljivije prijevozno sredstvo i do 5 puta brža opcija u usporedbi s pješačenjem do odredišta.

Brzina, veličina, težina, domet, pouzdanost i cijena samo su neki od čimbenika koje biste trebali uzeti u obzir prije kupovine Vašeg električnog romobila.

1. Cijena

Raspon cijene električnih romobila na tržištu je velik. Pri izboru modela za kupovinu sigurno ćete se voditi Vašim financijskim mogućnostima, ali dvije stvari su sigurne;

  • kvaliteta električnih romobila u pravilu raste proporcionalno s cijenom
  • pokušajte izbjegavati romobile čija je cijena niža od 2000 kn ako tražite vozilo za odraslu osobu

Nema razloga za brigu, tražite li lakši model s prosječnim performansama, uvijek možete pronaći dovoljno dobar te u isto vrijeme povoljan električni romobil. Zato, ako Vaša vožnja podrazumijeva kretanje na ravnom terenu i ne zahtijeva veliku brzinu ili iznadprosječni domet, vrlo brzo i lako možete pronaći odličan romobil po vrlo pristupačnoj cijeni kao što je Xiaomi PRO 2.

2. Baterija i domet

Električni romobili u pravilu imaju jačinu motora od 250 W na više, a svoju snagu crpe iz litij-ionskih baterija. Prosječna potrošnja električne energije kod električnih romobila kreće se od 6 do 10 Wh/km. Ako to preračunamo u potrošnju električne energije prilikom punjenja, potrošit ćete otprilike jednu kunu na stotinu prijeđenih kilometara. Točno je upravo ono što ste pomislili - trošak je zanemariv bez obzira koliko se vozili!

Ovisno o jačini baterije povećava se vrijeme punjenja, maksimalni domet, brzina i težina samog električnog romobila. Kada je riječ o punjenu, prilikom punjenja preko električne utičnice i kabela s adapterom, većina modela napunit će se u svega par sati; onima s jačom i većom baterijom trebat će nešto više. Kako god bilo, punite li bateriju Vašeg električnog romobila preko noći ili u uredu za vrijeme radnog vremena, možete biti sigurni da ćete je napuniti bez problema.

Oni koji nisu u situaciji da mogu puniti bateriju u uredu, jer rade terenski posao, možda će razmišljati o romobilu koji ima veći domet, pa će umjesto romobila čiji je domet 20 – 25 km, izabrati onaj čiji je domet 40 km ili možda 60 - 70 km, kao što je MS Energy e20.

3. Težina i nosivost

Ako Vaša svakodnevica bude uključivala nošenje električnog romobila stepenicama ili pod rukom, važno je obratiti pažnju na njegovu težinu. Prosječne težine romobila za odrasle kreću se od 10 ili 12 kilograma, pa sve do 18 ili 20. Ponekad će razlika u svega nekoliko kilograma igrati veliku ulogu u odabiru romobila u situacijama prenošenja romobila na kat stambene zgrade, a ako ga želite pospremiti na neku višu policu svakako izaberite električni romobil čija je masa bliža donjoj granici poput NEON električnog romobila.

Person Carrying Electric Scooter In Folded Position At Office

Nosivost prosječnih romobila kreće se od 100 do 120 kilograma. Imajte na umu da su njihove specifikacije napravljene na razini prosječne težine odrasle osobe i da će maksimalna brzina i maksimalni domet biti nešto drugačiji prilikom vožnje ovisno o težini vozača romobila.

4. Brzina i kočnice

Brzina je sigurno jedna od bitnijih stavki kod kupovine romobila iako možda nije presudna. Prosječna maksimalna brzina električnog romobila je oko 20 – 25 km/h (koja se, naravno, smanjuje s povećanjem nagiba i težine vozača), ali na tržištu postoje romobili čija brzina može dosegnuti i 40 km/h.

Tu na red dolazi i tehnologija kočnica. Postoji nekoliko mogućnosti za sustav kočenja električnog romobila. Tu su električne kočnice kao najčešće kočnice kod romobila s nižom maksimalnom brzinom vožnje, disk i bubanj kočnice za romobile više brzine te nožne kočnice – kočenje stajanjem na stražnji blatobran romobila. Često su kočnice vrlo bitne, jer čine vremensku razliku pri zaustavljanju.

Kod električnih romobila učestala je kombinacija više sustava kočenja, kao što je električna s nožnom ili električna s disk kočnicama. Od svih vrsta, disk kočnice su najučinkovitije i najpouzdanije pogotovo prilikom brzo zaustavljanja ili zaustavljanja romobila u većoj brzini, ali obično se nalaze samo u skupljim modelima električnih romobila. Zato električna kočnica u kombinaciji s nožnom daje odlične rezultate kod prosječnih električnih romobila i neće Vas neugodno iznenaditi.

5. Ostale značajke

Ako znate da ćete električni romobil koristiti u lošim uvjetima vidljivosti, svakako poduzmite odgovarajuće mjere opreza te prilikom kupovine uzmite u obzir svjetla na romobilu i njegove reflektirajuće značajke. Električni romobil XIAOMI Mi PRO 2 Mercedes-AMG Petronas F1 Team Edition ima prednje, stražnje i bočne reflektore, kao i nadograđeno svjetlo od 2W koje osvjetljava do 10 metara ispred za poboljšanu vidljivost.

 

Sve gore navedene smjernice trebale bi olakšati odabir i kupovinu novog električnog romobila. Iako su sve značajke električnog romobila važne, neke će za Vas biti relevantnije od drugih, zato odabir svakako prilagodite Vašim individualnim potrebama.

Veliku ponudu električnih romobila možete pronaći na web trgovini Makromikro grupe gdje je trenutno aktualna proljetna akcija na električne romobile, a koja traje do kraja mjeseca travnja!  

Uživajte u vožnji po Vašem odabiru i obavezno budite odgovorni - tijekom vožnje nosite kacigu i drugu zaštitnu opremu za sigurnu i nesmetanu vožnju.