Obavijesti

News

Komentari 2

Mrak Taritaš: Naši suci svoju neovisnost vide kao potpuno lišenu bilo kakve odgovornosti

Mrak Taritaš: Naši suci svoju neovisnost vide kao potpuno lišenu bilo kakve odgovornosti

Na konferenciji za novinare kritizirala je hrvatsko pravosuđe. Svi koji optužuju za nasrtanje na neovisnost sudstva, zapravo štite neograničenu vlast bez ikakve kontrole,zaključila je Mrak Taritaš

VIDEO

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je u petak da je "izvan pameti" sudska odluka kojom se novinarki H-Altera zabranjuje pisanje te ustvrdila da suci koji govore o nasrtaju na neovisnost sudstva štite svoje privilegije i neograničenu vlast bez kontrole.

"Članak 5. Zakona o sudovima kaže da sudovi sude na temelju Ustava, pravne stečevine Europske unije, međunarodnih ugovora, zakona i drugih važećih izvora prava, a na isto suce obavezuje i Kodeks sudačke etike. Odluka suda da zabrani pisanje H-Alteru i njihovoj novinarki krši Ustav, EU pravo i međunarodne ugovore koje je Hrvatska potpisala", rekla je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare.

Odluka je, kaže, nezapamćena sudskoj praksi u Hrvatskoj i ne samo da je izvan svih propisa na temelju kojih su sudovi dužni djelovati, nego je i potpuno izvan pameti.

Dodala je da je sud donio odluku u roku od 24 sata što je, samo po sebi, "svjetsko čudo za hrvatske građane", a donio ju je i bez da je uopće saslušao drugu stranu, one kojima je zabranio pisanje.

"Hrvatski mediji i dalje su svakodnevno izloženi pritiscima raznih vrsta, od svakojakih sudskih postupaka, preko utjecaja institucija i tijela – pogledajte slučaj Vijeća za elektroničke medije i dodjele radijske koncesije – do financijskih problema koji onda imaju utjecaja i na neovisnost", upozorila je, dodavši da su suci u Hrvatskoj prečesto svojim odlukama i presudama izvan propisa i normi sudačke etike, a potpuno su zaštićeni institutom neovisnosti sudstva.

Stoga se zapitala tko štiti prava hrvatskih građana u srazu s često nepravednim, a ponekad i protuzakonitim presudama i obrazloženjima.

"Hrvatsko pravosuđe i sudovi ne postoje sami zbog sebe, nego zato da služe građanima ove zemlje i osiguravaju poštivanje njihovih prava. To naši suci, od općinskih, do sudaca Vrhovnog suda, prečesto zaboravljaju", rekla je Mrak Taritaš.

O tome, dodala je, svjedoče i podaci Eurostata, prema kojima je povjerenje u neovisnost pravosuđa u Hrvatskoj najniže u EU, suci se najslabije dodatno obrazuju i imaju najmanje riješenih predmeta.

Korporativizam u sudstvu

Hrvatski sudovi prečesto ne služe svojoj svrsi i iskustvo nam je pokazalo da se građani ne mogu pouzdat ni i u nadzor ni u kontrolu koju "vrše sami nad sobom", s obzirom na to da dvije trećine Državnog sudbenog vijeća čine upravo suci.

Hrvatski suci potpuno su izolirani od ostatka društva, zaštićeni, privilegirani i bez ikakve vanjske kontrole, ustvrdila je, kazavši da se to naziva "korporativizmom u sudstvu".

Svi koji se na sam spomen kontrole dižu na stražnje noge i optužuju za nasrtanje na neovisnost sudstva, zapravo štite vlastite privilegije i neograničenu vlast bez ikakve kontrole i nadzora, smatra Mrak Taritaš.

"Naši suci svoju neovisnost vide kao potpuno lišenu bilo kakve odgovornosti i zato nam je pravosuđe u ovakvom stanju. U nepristranost, neovisnost i pravednost naših sudova te sposobnost da osiguraju vladavinu prava ne možemo se pouzdati i potreban nam je stvarni mehanizam kontrole i zaštite prava hrvatskih građana, koji će ili uključivati reformu Državnog sudbenog vijeća ili osnivanje novog neovisnog tijela za nadzor", predložila je, pozvavši se na portugalski model u kojem posebno upravno, a ne sudsko tijelo bira suce.

Mrak Taritaš rekla je da je transparentan izbor sudaca i njihovog napredovanja ključ reforme pravosuđa.

"Bez toga nikad nećemo naprijed", rekla je i zaključila kako treba stvoriti uvjete u kojima se u startu biraju bolji suci, koje sustav onda motivira da u svom radnom vijeku postaju samo sve bolji.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa