Obavijesti

News

Komentari 151

'Vjeroučitelji idu na čelo škole, a Crkva upravlja obrazovanjem'

'Vjeroučitelji idu na čelo škole, a Crkva upravlja obrazovanjem'
1

Čelnica GLAS-a pričala je u studiju 24sata o reviziji Vatikanskih ugovora. Tvrdi da su oni "obavijeni velom tajne" te da Sveta stolica ima jako male ili nikakve obaveze prema Republici Hrvatskoj

VIDEO

Mi u ovom trenutku imamo tridesetak vjeroučitelja koji su ravnatelji škola. Oni mogu ići raditi u školu, ne na način da prolaze na natječaju, nego ih Crkva predlaže. Bez da imaju obrazovanja, nisu ni pedagozi... Oni imaju formalno obrazovanje za vjeroučitelja i postaju ravnatelji škola, rekla je Anka Mrak Taritaš, čelnica stranke GLAS u studiju 24sata. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Mrak Taritaš tvrdi da vjeroučitelji drugačije od ostalih ulaze u sustav obrazovanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nama se događa klerikalizacija obrazovnog sustava. Vjeroučitelji dolaze na čelo, a indirektno Crkva upravlja obrazovnim institucijama. Mjesto vjeronauku je u Crkvi - objasnila je. 

Dodaje kako su Crkva i Vatikanski ugovori dvije potpuno različite priče i da ne zadire u tradiciju i nečiju vjeru time što Amsterdamska koalicija želi reviziju tih ugovora. Tvrdi da Vatikanske ugovore treba gledati kroz brojke i obaveze koje Hrvatska ima prema Svetoj stolici. 

Mrak Taritaš je napomenula da je bio plan pokrenuti reviziju čim se osnovala Amsterdamska koalicija, zajedno s IDS-om i HSS-om. 

- Izvadili smo četiri ugovora i kao štreberi ih pregledali, no nismo još dobili odgovor na to koliko naše općine i gradovi daju za potrebe Crkve. Taj se podatak ne može dobiti. Vatikanski ugovori su obavijeni velom tajne. No, njih je vrlo jednostavno za pročitati. Popisane su sve obaveze koje Republika Hrvatska ima prema Svetoj stolici, a njihove obaveze prema nama su vrlo male ili nikakve - rekla je. 

Kada bi se krenulo u pokretanje revizije, odluka o tome mora se donijeti u Saboru, a na njih treba pristati i druga strana. Odnosno, tvrdi Mrak Taritaš, da je Sveta stolica rekla da nisu spremni - tu bi se stalo. Čelnica GLAS-a objasnila je i da su ostvareni pravi uvjeti za reviziju. 

- U odnosu na gospodarstvo, stanje je drugačije nego što je bilo kada su se potpisivali. Mi smo tada imali otprilike 300 tisuća djelatnih osoba, a sad je 35-40 tisuća - objasnila je i upitala ako je Italija mogla napraviti reviziju, zašto ne bi i Hrvatska. 

'Postoji li brodogradnja kod nas?' 

Na pitanje zašto Amsterdamska koalicija nije istupala u javnost kada su počeli problemi u Uljaniku, Mrak Taritaš tvrdi da ona o tom problemu nije šutjela. 

- Država treba odrediti smjer i okvire te pustiti onda da tržište definira odnose. Da je država uložila upola toliko energije koliko je utrošila u spašavanje Agrokora, bilo bi nam lakše - rekla je. 

Dodala je kako se treba znati postoji li ili ne brodogradnja u Hrvatskoj. Ako je nema, onda ne trebaju niti fakulteti ni srednje škole za to jer, tvrdi Mrak Taritaš, onda državni proračun plaća mladima da nauče raditi, ali odu raditi u Nizozemsku. 

- Ako nema brodogradnje, bilo bi puno korektnije otići u stečaj - tvrdi. 

'Pogriješila sam kad nisam prijavila dodatni prihod' 

Anka Mrak Taritaš je komentirala i prijavu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa zbog neprijavljenih 38.950 kuna koje nije prijavila u imovinskoj kartici. 

- Ja sam se zaista ispričala. Nitko nije bio oštećen, svi porezi i davanja su plaćeni. To nisu sredstva iz proračuna. Za to ću ja snositi posljedicu i najveću odgovornost - rekla je te objasnila kako ona u tom trenutku nije bila ministrica "iz politike", odnosno, kada je postala ministrica, nije bila članica HNS-a te joj je bilo u interesu nastaviti raditi i u struci. 

- Da sam bila ministrica iz politike, ne bi mi se to dogodilo. Moja je greška što ja to nisam prijavila Povjerenstvu kao još jedan prihod - objasnila je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...