News

Komentari 3

Mrak-Taritaš: U škole trebamo uvesti građanski odgoj, učit će o toleranciji, financijama...

Mrak-Taritaš: U škole trebamo uvesti građanski odgoj, učit će o toleranciji, financijama...

Mrak-Taritaš je na konferenciji za medije podsjetila da je Gradska skupština donijela odluku da se građanski odgoj u škole uvede kao poseban predmet, ali se nije ništa napravilo

Kandidatkinja Glasa za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš u utorak je istaknula potrebu uvođenja građanskog odgoja u osnovne i srednje škole kao poseban predmet koji će učiti o toleranciji, razumijevanju, financijama, odnosu prema starijima i demokratskim procesima.

Mrak-Taritaš je na konferenciji za medije podsjetila da je Gradska skupština donijela odluku da se građanski odgoj u škole uvede kao poseban predmet, ali se nije ništa napravilo.

"To ćemo promijeniti jer smo svjesni važnosti uvođenja građanskog odgoja. Tamo se uči o niz stvari koje su potrebne da bi djeca postali odgovorni mladi ljudi i da bi imali prilike odgajati sljedeće generacije", najavila je. 

Uloga odgovorne gradske vlasti je da vodi računa o svim aspektima u društvu, a odgoj je jedan od izuzetno važnih aspekata, dodala je.

Također, izvijestila je kako su tijekom vikenda prikupili dovoljno potpisa te će kandidacijske liste za lokalne izbore predati sutra tijekom poslijepodneva. 

Kandidat za zamjenika gradonačelnice Marko Torjanac istaknuo je kako su sve teme koje je Mrak-Taritaš spomenula međusobno povezane i zahtijevaju zajednički pristup u vidu jednog predmeta, a ne da budu dio međupredmetnog kurikuluma.

"Građanski odgoj treba služiti poput vrste foruma u kojem mladi mogu postavljati pitanja i uz vodstvo nalaziti odgovore na sva važna društvena pitanja, od njihovih prava i obaveza kao građana, do drugih znanja i odgojnih jedinica poput nenasilja, tolerancije i komunikacije", naveo je.

Dodao je da se treba uspostaviti suradnja s organizacijama koje se godinama bave temama građanskog odgoja, poput Centra za mirovne studije, a uz to, kao izvannastavnu aktivnost, u škole uvesti debatne klubove koji uče o kritičkom razmišljanju i dijalogu. Smatra i da su u kvartovima potrebne i radioničke aktivnosti te poduzetnički laboratoriji.

"Istraživanja su pokazala da bavljenje kreativnim sadržajima povećavaju inteligenciju, razvijaju suosjećanje i socijalne vještine što su ključne stvari kako bismo mogli danas početi odgajati buduće odgovorne i kompletne građane našega društva", poručio je Torjanac. 

Kandidat na listi Glasa za Gradsku skupštinu Alan Sorić ocijenio je kako mladi završavaju škole bez da steknu znanja koja su im potrebna za snalaženje u kompleksnom svijetu, da se teško uključuju u društvene procese i za to pokazuju vrlo malo interesa te poručio kako je to potrebno promijeniti. 

Najčitaniji članci