Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
174 komentara

Vlada je i službeno potvrdila: Otkazali smo kolektivni ugovor

Otkazivanje TKU-a je avanturizam. Ako dođe do toga, štete će biti enormne i snosit će ih građani ove države jer će stvar završiti na sudu, tvrdi čelnik Matice sindikata

Grgur Žućko/Pixsell
Foto: Grgur Žućko/Pixsell

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici otkazala Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, nakon čega će uslijediti razgovori s novim pregovaračkim odborom o novom ugovoru kojeg će, prema Zakonu o reprezentativnosti, činiti 11 sindikata. Tako je i najavio u ponedjeljak ministar rada Mirando Mrsić gostujući u emisiji 'U mreži prvog' na Hrvatskom radiju.

- Temeljem članka 23. zbog pogoršane gospodarske situacije raskinut ćemo TKU. U pregovorima smo sve probali, nudili smo i arbitražu, ali su sindikati to odbili - rekao je Mrsić. 

Navodno je Vlada htjela upravo danas ili sutra otkazati ugovor jer to znači da ne bi morala isplatiti božićnicu za 2012. godinu budući da bi produljeno trajanje Kolektivnog ugovora trajalo do 17. ili 18. prosinca.

No, valja napomenuti, kako sindikati neće moći ići u štrajk sve dok ne istekne taj rok.

 - Otkazivanje kolektivnog ugovora je čisti avanturizam. Ako dođe do toga, štete će biti enormne i snosit će ih građani ove države jer će stvar završiti na sudu, a odgovorni će biti oni koji sada ne slušaju - rekao je čelnik Matice sindikata Vilim Ribić, koji je također bio gost radijske emisije.

U raspravi koja je povremeno podsjećala na svađu u kokošinjcu, kako javlja tportal,  Ribić je ministra Mrsića optužio za nedostatak dijaloga u pregovorima i nespremnost Vlade da napravi iti jedan milimetar ustupka, dok mu je Mrsić uzvratio kako se Vlada svakodnevno susreće s kolektivnim ugovorima u kojima se određena prava vraćaju nakon nekog broja godina i da tako više ne može.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message