Obavijesti

News

Komentari 134

Kršćani svojim tijelima štite muslimane za vrijeme molitve

Kršćani svojim tijelima štite muslimane za vrijeme molitve
12

NAPALI DOPISNIKA 24SATA I VEČERNJEG: Deseci tisuća Egipćana okupilo se na Trgu Tahrir u Kairu. Traže da predsjednik Mubarak odstupi. Vojska održava red

VIDEO

Hassana Haidara Diaba, reportera 24sata i Večernjeg lista, napali su u petak ujutro u Kairu dok je hodao prema Trgu oslobođenja. Reportera je zaustavila skupina civila, koji su pristaše egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. 

Grubo su mu oteli fotoaparat, a Večernji list piše i kako su ga nekoliko puta udarili nogom. U četvrtak su napali brojne novinare na ulicama Kaira. 

Mediji diljem svijeta su izvještavali kako su tijekom noći na petak u Kairu zatvarali njihove reportere. Napadnuti su novinari New York Timesa, kanadskog lista Globe and Mail, američkog Fox Newsa, arapskih TV mreža te brojni fotografi svjetskih agencija. 

>>>Prijenos uživo sa Tahrir trga možete pratiti ovdje

Fotografija ujedinjenih vjera iz Egipta obišla svijet

Fotografija kršćana koji usred nasilja svojim tijelima štite muslimane dok se oni mole u kaotičnom Kairu, u par dana je obišla svijet. Fotografiju je u srijedu snimila i na Twitteru objavila korisnica pod imenom Nevine Zaki. 

- Imajte na umu da je ova fotografija snimljena samo mjesec dana nakon što je u Aleksandriji pobijeneno mnoštvo kršćana. A ipak stojimo ujedinjeni, napisala je Zaki pod fotografijom. 

Kršćani su se uhvatili za ruke i opkolili muslimane kako ih nitko ne bi mogao napasti s leđa dok klanjaju okrenuti prema Meki. PressTV prenosi da su ih štitili od kamenja i od pristaša Mubarakove vladavine koji su pokušali probiti živi zid.

Muslimani su istu stvar učinili za susjede kršćane na pravoslavni Božić tjedan dana nakon napada u Aleksandriji. Tisuće ih se pojavilo pred crkvama diljem zemlje za vrijeme mise te su ispunili obećanje da će se zajedno boriti protiv islamskih militanata i za slobodu vjere. 

U Aleksandriji je u novogodišnjoj noći u napadu bombom na pravoslavnu crkvu ubijen 21 vjernik što su građani shvatili napadom na cijeli Egipat i pozvali susjede na suradnju.

Egipćani se okupljaju na novom prosvjedu u Kairu

U centru Kaira počeli su se okupljati građani koji se nadaju kako će ubrati kraj vladavine Hosnija Mubaraka. Vojnici održavaju red, a posjetio ih je i ministar obrane Mohamed Hussein Tantawi. Prosvjednici su uzvikivali kako je danas posljednji dan Mubarakove vladavine. Očekuju kako će se nakon podnevne molitve u središtu Kaira okupiti milijuni ljudi, piše Sky

Merkel: Egipatske vlasti moraju zajamčiti mirne prosvjede

Njemačka kancelarka Angela Merkel je zaključila kako bi egipatske vlasti u petak trebale zajamčiti održavanje slobodnih i mirnih prosvjeda. U Bruxellesu će u petak čelnici 27 europskih zemalja usvojiti stajalište o stanju u Egiptu. Catherine Ashton, visoka predstavnica Europske Unije za vanjsku politiku i sigurnost, smatra kako je važno da egipatske vlasti počnu dijalog s oporbom u što kraćem vremenu kako bi se omogućio izlazak iz krize.

Muslimanska braća će pregovarati nakon što Mubarak ode

Mohamed Badie, vođa glavnog oporbenog pokreta u Egiptu, izjavio je kako je spreman na dijalog s potpredsjednikom Omarom Sulejmanom, ali tek nakon što Mubarak ode s vlasti. Dodao je kako su spremni na dijalog s bilo kim, ali samo ako će to donijeti reforme u zemlji, piše Al Jazeera. Sulejman je rekao u četvrtak kako bi oporbeni pokret, Muslimansku braću, želio uključiti u dijalog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu