Obavijesti

News

Komentari 3

MUP: Intenzivno sudjelujemo u integraciji azilanata u društvo

MUP: Intenzivno sudjelujemo u integraciji  azilanata u društvo
1

Predsjednik mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija  dr. Aziz ef. Hasanović zahvalio je ministru Božinoviću na suradnji, kako na ovom tako i na brojnim drugim poljima, kažu u MUP-u

VIDEO

MUP je u četvrtak medijima poslao priopćenje u kojem navode da intenzivno sudjeluju u integraciji u hrvatsko društvo ljudima kojima je odobren zahtjev za međunarodnom zaštitom te da u tome surađuju i sa Islamskom vjerskom zajednicom u Hrvatskoj.

Priopćenje MUP-a donosimo u cijelosti. 

"Ministarstvo unutarnjih poslova RH intenzivno sudjeluje u integraciji u hrvatsko društvo osoba kojima je odobren zahtjev za međunarodnom zaštitom. U tom procesu surađujemo s brojnim institucijama i organizacijama među kojima je i Islamska vjerska zajednica u Hrvatskoj koja vodi brigu o duhovnim i drugim potrebama tražitelja međunarodne zaštite muslimanske vjeroispovijesti. Kako bi se tražiteljima međunarodne zaštite, ali i onima kojima je zahtjev već odobren olakšala integracija i suživot, predstavnici Islamske vjerske zajednice surađuju sa službenicima MUP-a u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu i to pružajući psihosocijalnu podršku, provodeći vjerske obrede i druge aktivnosti.

'Policajac ne može dobiti otkaz bez odluke disciplinskog suda'
'Policajac ne može dobiti otkaz bez odluke disciplinskog suda'
'Hrvatska policija protjeruje migrante i fizički ih zlostavlja'
'Hrvatska policija protjeruje migrante i fizički ih zlostavlja'
Policajci nagovorili migrante da viču Dinamo i Za dom spremni
Policajci nagovorili migrante da viču Dinamo i Za dom spremni

CMS i AYS optužuju policiju za dehumanizaciju, torturu i retoričko legaliziranje nasilnih postupaka

Udruge Centar za mirovne studije (CMS) i Are You Syrious (AYS) poručile su u četvrtak ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da se u postupanju policije mogu uočiti tri opasne putanje - dehumanizacija, tortura i poniženje izbjeglica, retoričko legaliziranje nasilnih postupaka i diskreditiranje organizacija koje upozoravaju na to.

Nakon što je Amnesty Internationalu (AI) prozvao hrvatsku policiju zbog nasilja i zlostavljanje izbjeglica i migranata na balkanskoj ruti, Božinović im je odgovorio da Hrvatska uspješno nadzire i štiti granicu sukladno međunarodnim i nacionalnim zakonima te da su prioritetna politika MUP-a zakonite i održive migracije, uz suradnju sa susjednim zemljama radi održavanja povoljnog stanja sigurnosti.

MUP se trudi ušutkati građane koji propituju zakonitost nekih policijskih postupaka

CMS i AYS optužuju Božinovića da selektivnim tumačenjem pojedinih zakonskih odredbi pokušava dati dojam legalnosti policijskih postupaka, kojima se u stvarnosti krše temeljna ljudska prava.

"MUP se aktivno trudi ušutkati građane koji propituju zakonitost nekih policijskih postupaka, klasičnom zamjenom teza prikazujući CMS i AYS kao udruge povezane s ilegalnim migracijama", naglašava se u priopćenju dviju udruga.

"Nakon snimaka Border Violence Monitoringa, na kojima se jasno vidi kako hrvatski policajci tjeraju izbjeglice s teritorija Hrvatske naguravajući iscrpljene pojedince, ili pak onih na kojima hrvatski policajci tjeraju izbjeglice da na koljenima viču 'Dinamo Zagreb!' i 'Za dom spremni!', i nakon brojnih medicinskih dokumenata o frakturama i teškim ozljedama izbjeglica koji su se na granici susreli s policijskim pendrecima, neprihvatljivo je i krajnje degutantno tvrditi da hrvatska policija nad njima ne upotrebljava silu i moć", ističu udruge.

AI ocjenjuje kako udruge CMS i AYS spadaju pod definiciju branitelja ljudskih prava opisanih UN-ovom deklaracijom iz 1999. godine. Taj dokument državama nalaže poštivanje i omogućavanje nesmetanog rada organizacijama koje promoviraju i štite ljudska prava migranata. CMS i AYS u tome su otvoreno onemogućeni, odnedavno i neprodužavanjem ugovora za rad u prihvatnim centrima za izbjeglice pod kontrolom MUP-a, upozoravaju udruge.

"Vjerujemo kako će građani sami zaključiti o vjerojatnosti izjave da su 202 prijave o kršenju prava izbjeglica koje je MUP zaprimio sve odreda bile neutemeljene. Napominjemo kako smo neke sami uputili te odgovorno tvrdimo kako su sadržavale vrlo precizne informacije o vremenu i mjestima na kojima su hrvatski policajci zatekli izbjeglice, koje su potom nasilno protjerali natrag u BiH, kao i o načinu nezakonitog postupanja", rečeno je u priopćenju. 

Hrvatsku četvrti put prozvale međunarodne organizacije

U priopćenju se navodi da je nakon izvješća Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, organizacije Human Rights Watch i dopisa Povjerenice za ljudska prava Vijeća Europe, AI iznio terenski dokumentirane navode o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica i migranata iz Hrvatske u BiH.

Time je Hrvatsku već četvrti put argumentirano prozvala značajna međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, a krajem prošle godine zbog nasilja na granici prozvali su nas i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, upozorava se u priopćenju.

U svojim izvještajima međunarodne organizacije objavile su podatke o tisućama dokumentiranih slučajeva nezakonitog protjerivanja izbjeglica i migranata iz Hrvatske od 2016. godine do danas. Samo UNHCR lani je dokumentirao da je tijekom 2018. u Srbiju prisilno vraćeno najmanje 5537 osoba, a broj nelegalnih povrata u BiH prema nekim pokazateljima mogao bi biti i dvostruko veći, kaže se u priopćenju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.