Obavijesti

News

Komentari 106

Planirao je terorističke napade u Hrvatskoj! Imao fotke i adrese državnih dužnosnika i obitelji

Planirao je terorističke napade u Hrvatskoj! Imao fotke i adrese državnih dužnosnika i obitelji

Osumnjičeni je spremao fotografije sudaca, novinara i saborskih zastupnika, imao je i njihove adrese kao i fotografije zgrada institucija i TV kuća. Našli su mu automatsku pušku s prigušivačem i bombe

VIDEO

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavilo je kako je, u suradnji sa Službom terorizma PNUSKOK-a provelo te dovršilo izvide i istraživanje protiv 53-godišnjaka zbog sumnje da je pripremao terorističke napade. Nakon provedenog istraživanja, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 21. studenog 2022. podiglo pred nadležnim sudom optužnicu protiv okrivljenika. 

Terete ga da je od 27. siječnja 2020. do 1. ožujka 2022. na području Šibenika i Vodica, nezadovoljan radom nositelja aktualne političke vlasti u Hrvatskoj i nezadovoljan propisanim mjerama zaštite pučanstva od zaraze i prijenosa COVID-19,  postupao s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura RH. 

Skidao fotografije dužnosnika i članova obitelji

Utvrdili da je skidao s Interneta i u memoriju tablet uređaja pohranjivao fotografije najviših državnih dužnosnika i članova njihovih obitelji, predstojnika i ravnatelja zdravstvenih institucija, istaknutih znanstvenika i profesora, sudaca Ustavnog suda, saborskih zastupnika, zastupnika u Europskom parlamentu, bivših državnih dužnosnika, predstavnika medija i novinara, predstavnika crkvenih vlasti, kao i fotografije nekoliko veleposlanstava u Hrvatskoj, zgrada drugih institucija i televizijskih kuća.

Okrivljenik je, smatra odvjetništvo, putem Interneta i aplikacija preuzeo više videozapisa osobe, koja je na javnim skupovima održanim krajem 2021. godine, u više gradova na području Hrvatske pozivala građanstvo na rušenje aktualne političke vlasti.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je govorima Marka Franciškovića, koji je nedavno pušten iz istražnog zatvora nakon što sud u nekoliko navrata nije potvrdio optužnicu podignutu protiv njega zbog poticanja na terorizam.

Našli mu automatsku pušku s prigušivačem

Osim što je skidao fotografija dužnosnika i članova njihove obitelji, 53-godišnjak je pribavio i adrese na kojima stanuju najviši predstavnici izvršne vlasti, kao i ravnatelji jednog zavoda i bolnice, te je pretraživao i pohranjivao u tablet uređaj način kako se dolazi do adresa na kojima stanuju pojedini visoki državni dužnosnici i ravnatelji, kao i mjesta gdje se nalaze pojedina veleposlanstva i jedna televizijska kuća.

Smatraju da je, u svrhu lišenja života i napada na tijelo nositelja aktualne političke vlasti i društvenih struktura u Hrvatskoj, planirao pribaviti kofer za prikriveno nošenje oružja čije je fotografije imao kao i da je pribavio i kod sebe držao dva pištolja i dva spremnika s većim brojem streljiva, automatsku pušku s prigušivačem i laserskim ciljnikom, te veći broj pripadajućih spremnika sa streljivom, kao i dvije ručne bombe i dva noža. 

Odvjetništvo je izvijestilo i kako se 53-godišnjak nalazi u istražnom zatvoru zbog ranije počinjenih kaznenih djela.

Inače za pripremanje teroristički napada na tijelo i život zapriječena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.