News

Komentari 147

Ugostitelj koji je umro imao je koronu, bio je u samoizolaciji

Ugostitelj koji je umro imao je koronu, bio je u samoizolaciji

Preminuli Nino Kernjus iz Brtonigle bio je pozitivan na koronavirus, doznajemo. Treba naglasiti da to ne znači da je koronavirus uzrok smrti, već se može raditi i o drugim uzrocima...

U noći s utorka na srjiedu u Brtonigli je preminuo muškarac koji je bio u samoizolaciji zbog sumnje u koronavirus. Kako doznajemo, bio je pozitivan na koronavirus. Treba naglasiti da to ne znači da je koronavirus uzrok smrti, već se može raditi i o drugim uzrocima.

Podsjetimo, dok se čekalo testiranje na korona virus Nina Kernjusa iz Brtonigle, preminulog vlasnika poznatog istarskog restorana Astarea, njegova obitelj ogorčena je verzijom događaja koju je iznio Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, piše Glas Istre

Naime, Stojanović je rekao da je riječ o starijoj osobi koja nije imala simptome, ali je postojala mogućnost da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom pa je bila u samoizolaciji.

Tvrdio je da je u utorak došlo do blagih simptoma, ali je pacijent odbio smještaj u pulskoj bolnici te je preko noći došlo do pogoršanja. Kernjus je nažalost ubrzo preminuo.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je "malo vjerojatno da se radi o smrti prouzrokovanoj korona virusom".

Ipak, obitelj je odlučila reagirati i prije nego što su dobili nalaze testova.

- Nino, stariji čovjek, ali zdrav do prije nekoliko dana, počeo se osjećati loše u ponedjeljak ujutro. Temperatura je bila oko 38 stupnjeva i naš liječnik opće prakse u Poreču rekao nam je da se obratimo dežurnom epidemiologu u Umagu. Odmah smo ga kontaktirali i dobili smo odgovor da se pričeka jedan dan ako će se stanje pogoršati te da uzme antipiretik. Sutradan se situacija pogoršala pa smo nazvali epidemiologa iz Umaga koji nam je rekao kako u tim slučajevima ništa ne mogu učiniti jer moraju doći iz Pule, preuzeti bolesnu osobu, odvesti je u Pulu da napravi bris i onda ga vratiti ponovno kući. Nismo mogli vjerovati ovoj tvrdnji, ali nije nam preostalo ništa drugo nego čekati hitnu pomoć. Liječnik nam je rekao da će doći isti dan (utorak) oko 10 sati ujutro, tj. drugi dan od našeg prvog poziva i tako smo pripremili Nina za preuzimanje, ali oko 12 sati stigao je telefonski poziv da nas obavijeste da zbog nedostatka vremena neće moći doći iz Pule i da će liječnik iz Umaga doći u kućnu posjetu kako bi uzeo bris oko 14-15. No, oko 14.30 stigao je telefonski poziv da zbog nedostatka vremena sve odgađaju za sljedeći dan. Te noći Ninu se stanje naglo pogoršalo, više nije mogao disati. Nazvala nas je Alma, njegova supruga i rekla nam da požurimo jer je situacija bila ozbiljna. Nazvali smo hitnu pomoć i obavijestili o našoj sumnji na COVID-19. Nažalost, ovu sumnju imali smo od samog početka i nikad je nismo skrivali, kao ni spasiocima koji su stigli u kombinezonu i maskama. Kad je stigla hitna pomoć, već je bilo kasno. Nino se gubio i pokušaji oživljavanja bili su uzaludni. Nismo mislili da će ovako završiti, mislili smo da će ga preuzeti, spojiti na respirator i sve će biti u redu - ističu u zajedničkoj izjavi za Glas Istre Emil Kernjus i Keti Visintin, sin i snaha preminulog Nina. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Najčitaniji članci