Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Mussolinijev praunuk Gaj Julije Cezar mijenjao bi sve u Europi

Nakon unuke bivšeg fašističkog diktatora Benita Mussolinija u Europski parlament sprema se i njegov praunuk kojem su roditelji dali ime po najpoznatijem rimskom imperatoru

25 komentara

Kandidat za izbore za Europski parlament za malu krajnje desnu stranku 'Braća Italije' zove se Caio Giulio Cesare Mussolini (Gaj Julije Cezar), ima 50 godina i praunuk je fašističkog vođe Benita Mussolinija. 

On je unuk starijeg Duceovog sina Vittoria, rođen je u Argentini, živio je u Venezueli, te godine proveo kao podmornički časnik u talijanskoj mornarici. Posljednjih 12 godina živi u Abu Dhabiju gdje radi za talijansku tvrtku koja proizvodi male podmornice i hiperbarične komore.

'Fašizam je umro s Benitom Mussolinijem'

Iako se nikada nije bavio politikom kazao je da 'diše' politiku cijeli svoj život

-  Svi žele staviti Mussolinija na glasački listić - kazao je govoreći kako će u Strasbourgu 'braniti nacionalni interes u svim svojim potezima i glasanjima'. Čast mu je što je kandidat stranke 'Braća Italije' u kojoj su kaže 'patrioti kao i on'.

Foto: Screenshot/youtube

Čelica stranke koja ga je kandidirala Giorgia Meloni kaže da se ponosi što je čovjek koji nosi ime starorimskog imperatora na izbornoj listi njezine stranke

- Njegov životopis govori o tome kakav je on profesionalac, vojnik i patriot. Uz njegov prilog spremni smo izmijeniti sve u Europi - kazala je Meloni.

Gaj Julije Cezar ne misli da je izabran zbog svojeg prezimena nego prije 'imena', svojeg osjećaja dužnosti i međunarodnog iskustva. No, ime Giulio Cesare nije baš rijetko u Italiji.

Italy, Rome: Caio Giulio Cesare Mussolini, great-grandson of Benito Mussolini, debuts as EU candidate for the far-right party Brothers of Italy (Fratelli d'Italia) | Autor: Repubblica/Ropi Foto: Repubblica/Ropi

Nedavno je dao intervju za talijanski Libero. Priznao je da nije lako nositi djedovo prezime, ali da nikad ga neće biti 'sramota zbog obitelji'. No, ipak, odbio se definirati kao fašist.

 - Fašizam je umro s Benitom Mussolinijem -  rekao je. On smatra da fašizam trebaju proučavati povjesničari, a ako netko vidi obnovu tog pokreta, kaže, taj vidi 'imaginarne neprijatelje'.

Njegov djed Vittorio bio je filmski producent i scenarist te je imao pseudonim Tito Silvio Mursino. 

Sad u EU parlamentu a nekad je pozirala za Playboy

Alessandra Mussolini (56) i njezin polusestra Rachele djecu su mlađeg Duceovog sina Romana, rođenog 1927.godine. Obje sestre su politički angažirane s tim da je Allesandra dogurala od Europskog parlamenta. Ona je više puta talijanska parlamentarka, a prije toga bila jer glumica, model i pjevačica.

Prima sessione plenaria del Parlamento Europeo | Autor: LaPresse/Roberto Monaldo Foto: LaPresse/Roberto Monaldo

Njezina i Rachelina majka Anne Marije Scicolone je sestra glumice Sofije Loren a otac Romano Mussolini bio je ugledni jazz pijanist te nastupao sa izvođačima poput Elle Fitzgerald, Dukea Ellingtona i Dizzyja Gillespieja

Alessandra se 1989. udala za Maura Florianija s kojim ima troje djece. Početkom osamdesetih počela je karijeru u svijetu šoubiznisa kao glumica, pjevačica, manekenka. Glumila je u filmovima i seksi-komedijama, a 1983. pozirala je i za Playboy.

Sophia Loren | Autor: Profimedia Foto: Profimedia Sa tetom Sofijom Loren 1990. godine

Diplomirala je medicinu 1992. i te je godine prvi put izabrana u talijanski parlament kao članica stranke MSI (Talijanski socijalni pokret) neofašističkih obilježja.

Njezina sestra Rachele Mussolini, koja je dobila ime po svoj baki, supruzi Benita Mussolinija, vijećnica je u Rimu, a izabrana je listi desničarke Meloni.

AS Rome Stadium, Stall at the Capitoline Assembly | Autor: Andrea Ronchini Foto: Andrea Ronchini

'Ne blatite mi djeda'

Alessandra ne da da se ime njezinog djeda blati. Prije deset dana američki glumac Jim Carrey nacrtao je Benta Mussolinija i njegovu ljubavnicu Claru Petaci kako obješeni vise u Milanu 1945. Talijanski partizani su ih, naime, objesili za noge  i s glavama prema dole. 
Uz karikaturu je napisao: 'ako se pitaš čemu fašizam vodi, samo pitaj Mussolinija i njegovu ljubavnicu'

Alessandra mu je to zamjerila, nazvala ga kopiletom a njegove crteže prljavim smećem. Carrey joj je odgovorio da okrene karikaturu pa će njezin djed izgledati kao da skače od sreće.

98213091 | Autor: Profimedia Foto: Profimedia Benito Mussolini sa ženom i djecom 1930. godine

Benito Mussolini braku sa suprugom Rachele bio je 30 godina i dobio je petero djece. Tri sina i dvije kćeri. Sin Bruno je poginuo 1941. godine u avionskoj nesreći.

DUCE I NJEGOV KRAJ Skončao je obješen naopačke, leš su mu pljuvali i kamenovali

Rat su preživjeli Rachele i sinovi Vittorio i Romano te kćeri Edda i Anna Maria. Nakon rata Rachele Mussolini vodila je restoran i živjela mirno te umrla 1979. u 90. godini.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message