Obavijesti

News

Komentari 42

MZOS: Od početka uključeni smo u slučaj u školi Dobri

MZOS: Od početka uključeni smo u slučaj u školi Dobri
1

Ministarstvo je u školu uputilo prosvjetnu inspekciju i nadzor je u tijeku. Prosvjetni inspektor će nadzorom utvrditi sve relevantne činjenice, ističu iz MZOS-a

VIDEO

 Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta od samoga je početka uključeno u rješavanje posljedica događaja u splitskoj Osnovnoj školi "Dobri" gdje je došlo do fizičkog sukoba između učiteljice i dvoje učenika, izvijestio je u srijedu MZOS.

Ministarstvo je, kako se navodi u priopćenju, od samoga početka uključeno u rješavanje posljedica toga događaja kako bi se maksimalno pomoglo školi - kako učiteljici, tako i učenicima te kako bi se, putem stručnih službi, utvrdilo što se točno dogodilo.

Ministarstvo je u školu uputilo prosvjetnu inspekciju i nadzor je još u tijeku. Prosvjetni inspektor će nadzorom utvrditi sve relevantne činjenice iz njegove nadležnosti, ističu iz MZOS-a napominjući da se u školi trenutačno provode radionice i postupci medijacije.

Po okončanju inspekcijskoga nadzora, MZOS će izvijestiti javnost o utvrđenim činjenicama i mogućim nepravilnostima.

U ponedjeljak su u toj splitskoj školi dvoje učenika i nastavnica povijesti sudjelovali u incidentu na školskom hodniku, a prilikom naguravanja nastavnica je lakše ozlijeđena. Policija je najavila da će podnijeti prijavu za prekršaj protiv javnog reda i mira protiv nastavnice i 14-godišnje učenice.

 Internetski portal za učitelje i nastavnike nastavnici.org u srijedu je od sindikata zatražio da organizira jednodnevni štrajk upozorenja zbog "stanja u hrvatskom školstvu koje je postalo stručno i organizacijiski neodrživo", navodeći kako ovo nije prvi, a sigurno ni zadnji takav slučaj te prozvao Ministarstvo, agencije i stručne službe da "guraju probleme pod tepih".

 Odgovarajući na te reakcije, Ministarstvo ističe da "u cilju sprječavanja nasilja u školama poduzima niz rješenja – od unaprjeđenja propisa, do aktivnosti koje provodi u suradnji s partnerima" te podsjeća na provedena istraživanja o odnosu učenika i nastavnog osoblja.

Više od 94 posto učitelja smatra da se učitelji i učenici dobro slažu

OECD-ovo istraživanje TALIS 2013.,  u kojem su sudjelovale zemlje članice OECD-a te Republika Hrvatska (kao zemlja partnerica), podsjeća MZOS, pokazalo je da "u prosjeku 98 posto hrvatskih ravnatelja izvještava o dobrim odnosima između učenika i učitelja" te da "više od 94 posto hrvatskih učitelja smatra kako se učitelji i učenici obično dobro slažu", dok "97 posto učitelja u školi vjeruje da je dobrobit učenika važna te da škola pruža učeniku dodatnu pomoć ukoliko mu je ona potrebna".

Kad se analiziraju nepoželjna ponašanja učenika, ističe MZOS, najveći problem u hrvatskim školama po ocjeni učitelja je prepisivanje, drugi je kašnjenje, zatim "markiranje". Od značajnijih se problema u hrvatskim školama ističe i zastrašivanje i verbalno vrijeđanje među učenicima. Vandalizam i krađa, fizičko nasilje, konzumiranje droge i zastrašivanje i vrijeđanje učitelja rjeđe su pojave i u Hrvatskoj i ostalim zemljama sudionicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.