News

Komentari 5

Na Baniju stiže bibliokombi: 'Mi smo presretni. Čitamo, igramo se, a imamo i super radionice...'

Na Baniju stiže bibliokombi: 'Mi smo presretni. Čitamo, igramo se, a imamo i super radionice...'

Organizirat će se i redovni književni susreti za djecu i umirovljenike, radionice za djecu s poteškoćama u čitanju i radionice informatičke pismenosti

Ove radionice nam uljepšavaju dane u ovim tmurnim danima. Baš smo se lijepo zabavili i razgovarali o svemu. Bilo je jako zabavno, jedva čekamo da se ponovno okupimo.

Izjavili su to brojni mališani s Banije, koji sudjeluju na novom projektu 'Knjiga na kotačima', kojim Grad Hrvatska Kostajnica te općine Majur, Donji Kukuruzari, Hrvatska Dubica uvode pokretnu knjižnicu. Tako će se nabaviti bibliokombi, čime će knjige dolaziti građanima Banije gotovo na kućni prag.

Organizirat će se i redovni književni susreti za djecu i umirovljenike, radionice za djecu s poteškoćama u čitanju i radionice informatičke pismenosti s ciljem olakšavanja pristupa čitalačkim sadržajima ciljanim skupinama. Područje na kojem se provodi projekt obuhvaća okvirno 800.000 kilometara kvadratnih na kojem je živi oko 12.000 ljudi.

S obzirom na broj nacionalnih manjina nastanjenih na prostoru Hrvatske Kostajnice i okolice, provest će se i kampanja poticanja čitanja hrvatske, srpske i bošnjačke književnosti, a u Gradskoj knjižnici provodit će se javna predavanja te organizirati ''book club'' s moderatorom na umirovljenike i za djecu.

- Najviše nam godi da imamo gdje otići i razgovarati. Razgovaramo o svojim iskustvima iz života te ih povezujemo s knjigom - rekli su oni nešto iskusniji korisnici. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a na njemu je zaposleno pet ljudi.

- Pogođeni prvo Covid pandemijom pa onda i potresom 2020., čitanjem knjiga potičemo razvijanje empatije, a od svih neprilika koje su nas snašle ublažava simptome depresije, ali i štiti mozak, što vodi ka lakšem snu - rekao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Najčitaniji članci