Obavijesti

News

Komentari 299

Branitelji napustili Sabor jer im Leko nije dao riječ, neki plakali

Branitelji napustili Sabor jer im Leko nije dao riječ, neki plakali
5

Leko je odbio zahtjev HDZ-a te im savjetovao da pročitaju saborski Poslovnik u kojem stoji objašnjenje zašto se branitelji u Hrvatskom saboru ne smiju izjasniti

VIDEO

Ni sat i pol nakon što je počela sjednica Hrvatskog sabora, zastupnici nisu započeli raspravu koja je bila planirana - o izvješćima o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te provedbi istoimenog Fonda. 

Štoviše, predstavnici branitelja, koji su došli pratiti raspravu na kraju su napustili sabornicu. Neki su i plakali.

A sve je počelo kad su se HDZ-ovci na početku sjednice pobunili protiv odluke predsjednika Sabora Josipa Leke da se predstavnici branitelja ne smiju obratiti i iznijeti svoje stavove.

- Dozvolite da u desetominutnom obraćanju iznesu svoje stavove, težnje i ciljeve kako bi ova specifična situacija koja je već 102 dan pod šatorom u Savskoj 66 napokon bila jasna i hrvatskim zastupnicima koji puno puta nisu imali razumijevanja za tu populaciju - tražio je Josip Đakić. Istovremeno, Laburist Mladen Novak tražio je stanku zbog okolnosti u tvornici RIZ Odašiljači.

"Pročitajte Poslovnik i bit će vam jasno"

- Nadam se da će i branitelji iskazati razumijevanje za ovu situaciju s obzirom da je riječ o daljnjoj raspodjeli - rekao je Novak.

Leko je odbio zahtjev HDZ-a te im savjetovao da pročitaju saborski Poslovnik u kojem stoji objašnjenje zašto se branitelji u sabornici ne smiju izjasniti. Novaku je odobrio stanku te je ovaj za desetak minuta bio na govornici.

- Oduzima se državna imovina, ljudi ostaju bez svojih elementarnih prava i na kraju krajeva evidentno je da je u pitanju pogodovanje - rekao je Novak te objasnio kako su u stranku dan ranije dobili pismo radnika RIZ-a kojim su ih obavijestili da su DUDI i CERP u međuvremenu dali u posjed dionice nekoliko poduzeća, između ostalog i RIZ-a privatnim osobama u ime obeštećenja za oduzetu imovinu od strane bivše države. 

Zaključak je u svom stilu donio Boro Grubišić (HDSSB).

- Prošli put sam Državni ured za upravljanje državnom imovinom sukladno svom nazivu DUDI nazvao - država u državi, a CERP Centrom za rasprodaju hrvatske imovine, što u neku ruku na kraju krajeva i je. Nadam se da neću danas dobiti opomenu zbog toga - rekao je Grubišić. 

"Stvorili državu, a nemaju pravo govoriti"

Nakon rasprave o RIZ-u zastupnici su trebali nastaviti s izvješćima o braniteljima. No, Šuker je tražio novu stanku inzistirajući da predstavnik branitelja Đuro Glogoški dobije riječ. Leko mu je stanku odobrio, a Šuker je po povratku dobio riječ. Ne i Glogoški.

- Čitajući članak 129.u stavku 3. kaže "na sjednici može održati govor i strani državnik kao gost". Da, tu stoji samo strani državnik, a onda bismo mogli reći da oni koji su stvorili Hrvatsku državu, oni koji su dali dio sebe u temelje Hrvatske države, da se njima ne može dozvoliti da govore u Visokom domu zaključio je Šuker, a Leko ostao pri svome, ponudivši svima svoju fotelju.

- Moramo imati unaprijed standard utvrđen inače ćemo se pretvoriti u debatni klub. Ne bih htio to. I neću sudjelovati u tome. Uvijek vam stoji na raspolaganju smjena predsjednika Sabora. Uvijek - rekao je Leko nakon čega su branitelji napustili sabornicu, a uskoro i Markov trg.

Jedan od branitelja čak se i rasplakao.

- Nakon svega što smo prošli - govorio je u suzama Šefik Orlić te dodao:

- To je ta manjina koja je dala zdravlje za domovinu.

"Sabor ignorira građane"

Glogoški je poručio kako je Sabor pokazao da ignorira hrvatske građane.

- Vidjeli ste što će biti s radnicima RIZ-a, Ine, Imunološkog. To nije budućnost kakvu su hrvatski branitelji željeli hrvatskom narodu - rekao je. 

Dok su branitelji napuštali Sabor, zastupnici su u sabornici počeli raspravu o izvješćima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 299
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao