Obavijesti

News

Komentari 62

Kajin: Drogu možete kupiti na akciji, kupiš gram i dobiješ dva

Kajin: Drogu možete kupiti na akciji, kupiš gram i dobiješ dva
8

Zastupnica Natalija Martinčević tražila stanku na početku saborske sjednice zbog problema smeća u Varaždinu. Neki zastupnici se slažu da otpad treba unovčiti

VIDEO

Problem smeća u Varaždinu, tema je zbog koje je nezavisna zastupnica Natalija Martinčević tražila stanku na početku saborske sjednice. Napomenula je da ovaj gorući problem Vlada nije počela rješavati, a situacija je alarmantna posebno u Varaždinu.

- Smeće guši građane. Mi u Varaždinu imamo 120.000 tona smeća na ulazu u grad, na vodozaštitnom području koje je zapravo jedna velika ekološka bomba, kako za Varaždin tako i za cijelu regiju. Za to nemamo nikakvo rješenje, ne znamo kada će i kako problem biti riješen, te koliko će to građani platiti. U Varaždin se vozi smeće iz 550 kilometara udaljene Makarske i to zapravo pokazuje kompletan apsurd ove situacije u kojoj se trenutno nalazimo - upozorila je.

Ustvrdila je da je puna odgovornost za rješavanje ovog problema na Vladi, te je zatražila hitno rješavanje gorućih problema u Hrvatskoj, počevši od grada Varaždina, i egzaktan plan gospodarenja otpadom s jasnim rješenjima, s odgovornim osobama i s jasnim rokovima.

Branku Vukšiću (Laburisti) nejasno je kako nas kao državu ne zanima to što na smeću možemo zaraditi.

- Ako su stranci zainteresirani za veliki biznis s otpadom, kako to da naše ministarstvo nije zainteresirano da pronađe rješenje kako unovčiti ono što se može unovčiti? Neodgovorni smo prema vlastitoj zemlji, ekonomiji, a što je najbolnije - prema građanima. Sve će to platiti građani, prvo zdravljem pa novcem. Gušit ćemo se u smradu, neimaštini i gladi - kazao je.

Boro Grubišić (HDSSB) napomenuo je da zbog negospodarenja otpadom novac prosipamo kao vodu kroz prste, ali i ugrožavamo zdravlje građana, samo zato što je netko lijen i nije napravio strategiju.

Problem droge u Istri

O problemu droge u Istri ponovno je progovorio nezavisni zastupnik Damir Kajin. Upozorio je da taj problem poprima razmjere epidemije jer u Istri droge ima na vagone.

- Droga nam se prodaje na akcijama - kupiš gram, dobiješ dva. Puni smo narko-festivala. Ako se nešto ne promijeni, izgubit ćemo DNK, izgubit ćemo cijelu jednu generaciju - upozorio je.

Zakon o zašiti zraka: 'U nekim dijelovima Hrvatske se teško diše'

Na dnevnom redu zastupnika našle su se izmjene Zakona o zaštiti zraka koji predviđa da kvalitetu zraka, umjesto dva privatna laboratorija, ubuduće prati Državni hidrometeorološki zavod koji bi u tu svrhu trebao zaposliti dva nova djelatnika. Navodi se da su u mjerenju kvalitete zraka uočene nedorečenosti i manjkavosti. 

Branko Vukšić (Laburisti) kazao je kako ga naši zakoni podsjećaju na šišmiše, koji kad izlete na svjetlo dana, izgube oči i ne vide ništa. 

- Problem je u tome što ćemo mi donijeti Zakon u kojem će jasno biti propisano što trebamo učiniti i kako manjkavosti ispraviti, ali u praksi su rupetine, u praksi nisu manjkavosti. Nitko u Hrvatskoj ne poštuje zakone. Oni su mrtva slova na papiru - upozorio je. 

Vesna Škare Ožbolt (DC) napomenula je da se od donošenja ovog Zakona 2011. u nekim dijelovima Hrvatske nažalost sve se teže diše. 

- Ozbiljan ekološki problem prekograničnog karaktera je u Slavonskom Brodu, odnosno tamo se narušava kvaliteta zraka, života i zdravlja stanovnika. Rafinerija nafte Brod je veliki problem. Kada je ministar bio prije nekoliko mjeseci u Brodu najavio je tužbu. Mene sad doista zanima što se poduzima i ima li se namjeru konačno podnijeti tužba Europskoj komisiji protiv zagađivača, odnosno same rafinerije, pa u krajnjem slučaju entiteta, odnosno BIH - upitala je.

Nadovezao se Boro Grubišić (HDSSB) kojeg zanima što se poduzima i što se može poduzeti ako mjerenje kvalitete zraka pokaže onečišćenje i kakve su mjere za smanjenje zagađenja. 

Oporba je zatražila od Vlade da se jasno očituje hoće li se nastaviti s proizvodnjom i kakva je budućnost sisačke rafinerije. 

- Pitanje je hoće li MOL zadržati INA-u, hoće li država zadržati svoj dio INA-e ili će prodati? Hoće li INA-u kupiti Rusi ili je diktat Washingtona i Bruxellesa udaljio Ruse od kupnje INA-e pa zasad ostaje status quo. Kad se ne zna sudbina strateškog poduzeća koje se, ruku na srce, raskačilo za vrlo mali novac, što dokazuju i ovi sudski procesi koji su u tijeku, tad je vrlo teško govoriti o tome kakva je sudbina rafinerije i trebaju li Siščani kao i oni u Slavonskom Brodu brinuti o onečišćenju zraka - rekao je Vukšić

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.