Obavijesti

News

Komentari 96

"Liječnici s velikim plaćama imaju lošu kvalitetu života"

"Liječnici s velikim plaćama imaju lošu kvalitetu života"
2

Iako je među 100 najvećih plaća u zemlji, čak 86 liječničkih, ministar Siniša Varga kaže kako se radi o nekolicini liječnika koji rade na transplantacijskom programu

VIDEO

Ministri su prije sjednice Vlade komentirali rezanje 367 dodataka na plaću o kojem navodno razmišlja ministar financija Boris Lalovac.

Na pitanje smatra li da su dodaci u zdravstvu pretjerani, ministar zdravlja Siniša Varga rekao je kako 'to sad strši u ovo doba oskudnosti'. Napomenuo je kako je r iječ samo o nekolicini liječnika iz Zagreba koji direktno rade na transplantacijskom programu . Dodao je kako ti liječnici imaju lošu kvalitetu životu s obzirom na to da su na raspolaganju 24 sata dnevno i sedam dana u tjednu, a ipak se tu radi o spašavanju života.

- Ono što želimo riješiti u naredno vrijeme da za sve liječnike i medicinske sestre rad bude vrednovan po izvršenju, a ne isključivo prema pravu iz kolektivnog ugovora nego da imamo mjerenje rada - rekao je. Novinari su ga ispravili da nije riječ o nekolicini plaća već da u prvih sto plaća ima dosta liječnika i iz županijskih bolnica koji 'bildaju' plaće.

- Ja to ne bih nazvao bildanje, već isključivo prava koja danas proizlaze iz kolektivnog ugovora - dodao je.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

'Na dodacima na plaću može se uštedjeti do milijardu kuna'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras smatra da se pitanje o dodacima na plaću mora postaviti ministru uprave ili financija. Međutim, kaže kako su to značajni dodaci . Ima ih preko 300 i sigurno nisu ujednačeni u svim institucijama.

- Ja mislim da se tu može uštedjeti do milijardu kuna godišnje - rekao je i dodao kako bi se za to sustav trebao ujednačiti.

- To se treba dovesti u red. Ne može netko dobiti dodatak za posao 40 posto, a netko 15 posto. To nema nikakvog smisla, a događalo se, a događa se i danas, ja bih rekao, u državnim institucijama.

Na pitanje kako se to misli riješiti s obzirom na to da sve to stoji u kolektivnim ugovorima , Maras je odgovorio:

- Sve se može riješiti. Ljudi moraju biti svjesni da rade za istog poslodavca. Ne mogu za isti posao biti plaćeni na dva različita načina - rekao je. Dodao je da je pitanje zašto posljednjih 20 godina nije bilo reda.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

Bauk: Raskidanje kolektivnih ugovora ima političke posljedice

Ministar uprave Arsen Bauk smatra da u dijelu državnih službenika koji su u ministarstvu uprave ne odskaču po ničemu. Govori već neko vrijeme da ih najviše ima u obrazovanju i zdravstvu . Bauk smatra da te kolektivne ugovore nije teško raskinuti.

- To ima, recimo to tako, političke posljedice. Pravno, postoji onaj rok u kojem se mora sklopiti novi kolektivni ugovor i čini mi se da je to več nekoliko puta i napravljeno.

Na pitanje je li normalno da se referendumsko pitanje slaže na karticu i pol, nije uopće želio komentirati. Ponovio je kako je referendum pitanje građana i Sabora te da se Vlada tu ne bi trebala miješati.

- Vlada se neće očitovati. Vidjet ćemo kako će reagirati Sabor. To je već postala standardna procedura. Ništa novo - dodao je.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

'Plaće i mirovine nećemo dirati, a drugo preispitujemo'

Predsjednik Vlade Branko Grči ć rekao je kako je sve obuhvaćeno kolektivnim ugovorom.

- Međutim, mislim da jedino tu trenutno imamo prostora da eventualno korigiramo neke stvari - rekao je Grčić.

Na pitanje kako može korigirati taj dio kada su dodaci vezani kolektivnim ugovorima, Grčić je misteriozno rekao:

- Razgovori uvijek vode k nekim rezultatima - rekao je.

Međutim, kaže da to nije najava nekih pregovora sa zaposlenima i javnom i državnom sektoru.

- Vidjeli ste tu ima 367 dodataka i to je na neki način teško upravljivo i sigurno ima prostora da se neke stvari preispitaju - kazao je Grčić. Nije želio otkriti koliko bi se tako uštedjeti. Sve će biti poznato kada rebalans i službeno bude predstavljen.

- U plaće se generalno ne dira, ni u mirovine. Sve druge stavke su u procesu preispitivanja, ali ne mogu vam ništa reći dok cijeli prijedlog ne bude vani - dodao je Grčić.

Ministar Vedran Mornar smatra da brojka 300 nije tako bitna nego je bitan iznos. Smatra i da plaće u prosvjeti i zdravstvu nije nešto na što se treba ukazivati prstom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C