Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
81 komentara

Orepić: Podignuli smo ogradu zbog jačeg priljeva migranata

Tijekom noći dopremljene su i dva metra visoke čelične ograde koje je, već početkom jutra, na graničnoj razmeđi između Srbije i Hrvatske, počela dizati jedna naša tvrtka

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
81 komentara

Putnici koji su od srijede navečer putovali preko hrvatsko-srpske granice na prijelazu kod Batine u čudu su gledali komešanje carinske policije i netom pristigle interventne policije sa dugim cijevima sa samom graničnom prijelazu. Nikome nije bilo jasno što se događa čak ni kada je granični prijelaz bio zatvoren za promet jedan dio noći. Službene izjave nitko nije davao.

Tijekom noći dopremljene su i dva metra visoke čelične ograde koje je, već početkom jutra, na graničnoj razmeđi između Srbije i Hrvatske, na hrvatskoj strani batinskog mosta, počela postavljati jedna hrvatska tvrtka. Radove je nadgledala hrvatska policija koja je i regulirala promet preko prijelaza, nakon što je on ponovo redovno uspostavljen.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

MUP je samo priopćio da je postavljanje ograde u tijeku, ali nije naveo i razloge zbog kojih se ona iznenada postavlja.

'U cilju sprječavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku preko graničnog prijelaza Batina, a temeljem čl. 7. Zakona o nadzoru državne granice (NN 83/13) preventivno su bile postavljene tehničke prepreke koje se po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti mogu aktivirati, radi potpune blokade mosta, odnosno prometnice koja vodi prema navedenom prijelazu. U ovom trenutku na navedenom području nema sigurnosnih ugroza', priopćeno je iz MUP-a.

Kasnije je ministar Vlaho Orepić ipak potvrdio da su razlog migranti.

- Primijetili smo da se na dnevnoj bazi pojačao broj ljudi, odnosno migranata koji prelaze iz Srbije u Mađarsku. Iz čiste predostrožnosti poduzeli smo tehničke radnje kako bi mogli spriječiti sve one kojima bi palo napamet da uđu u Hrvatsku. Dakle ne radi se o nikakvom zatvaranju granice, već o jednostavnoj predradnji da bi u slučaju potrebe mogli brzo reagirati – rekao je za 24 sata ministar unutarnjih poslova RH.

 

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ovo  je prvi put da Hrvatska diže ogradu otkako se pojavila izbjeglička kriza. Prvi su to učinili Mađari, na prijelazu Baranjsko Petrovo Selo, kada se dogodio prvi veliki izbjeglički val.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Od noćas je i mađarska policija pojačala vojne patrole uz granicu. U njihovim patrolnim kamionima su vojnici sa oružjem. Vrlo je vjerojatno da se Hrvatska odlučila na agresivniju kontrolu granice i stoga što Srbija ponovo namjerava samo propustiti eventualne izbjeglice koje im se pojave na ulasku u zemlju. Ipak, u Vojvodini te u srpskim mjestima uz rubne dijelove granice nema nikakvih vijesti o imigrantima. Nikakve dojave nisu dobili ni u Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message