Obavijesti

News

Komentari 12

Na kuću slovenske političarke bacili molotovljev koktel

Na kuću slovenske političarke bacili molotovljev koktel

U Sloveniji je u vrijeme krize nastupilo i vrijeme žestoke političke retorike između vladajućih i opozicije, no osim prepucavanja među samim političarima fizičko nasilje u Sloveniji je izuzetno rijetko

VIDEO

Vodeći slovenski političari, a među njima predsjednik Borut Pahor i premijer Janez Janša osudili su kao neprihvatljiv čin nasilja napad molotovljevim koktelom na kuću lokalne političarke u Črnomelju.

Kroz prozor kuće članice gradskog vijeća u Črnomlju Vesne Fabjan, inače profesorice zemljopisa i povijesti na tamošnjoj srednjoj školi, a članice  stranke Lista Marjana Šareca (LMŠ), u petak navečer je u sobu za dnevni boravak bačena zapaljena boca s petrolejem koja je onda eksplodirala dok je obitelj bila u kući.

Policija je ustvrdila da je u  manjem požaru koji su članovi obitelji pogasili pričinjeno štete za oko dvije tisuće eura, no srećom nitko nije ozlijeđen.

Istraga se nastavlja, a Fabjan je izjavila da ni u snu ne može pretpostaviti tko je počinitelj ni koji su mu motivi.

Janšina koalicija želi novog šefa parlamenta, stari kritizira vladu
Janšina koalicija želi novog šefa parlamenta, stari kritizira vladu

U Sloveniji je u vrijeme krize izazvane pandemijom nastupilo i vrijeme žestoke političke retorike, pa i "govora mržnje" između vladajućih i opozicije, no izuzimajući  verbalne ratove i prepucavanja među samim političarima fizičko nasilje u Sloveniji je izuzetno rijetko.

Marjan Šarec, bivši premijer, u subotu je napisao na Twitteru da se radilo o "kukavičkom činu" koji se ne može opravdati ničim, no da je  to i odraz  "sve više društvene netolerancije u društvu, "što se prije ili kasnije" pokaže i u fizičkom nasilju.

Predsjednik Pahor je u nedjelju, u izjavi za javnost,  naveo da je riječ o gnusnom i neprihvatljivom činu nasilja koji zahtijeva osudu cijele demokratske javnosti, te pozvao policiju da što prije otkrije napadača i motive koji još nisu poznati, kako bi bio kažnjen.

- Razumijem brige, tjeskobe, strahove i ljutnju koja postoji među nama, no time ne smijemo opravdavati nasilje, ni verbalno niti fizičko - napisao je Pahor.

"Ocjenjujem da je kod nas dovoljno snage kako bismo sadašnju krizu pobijedili na miran način", poručio je i pozvao na odricanje od nasilja.

Janša: Vladu pokušavaju srušiti 'kriminalnim' pritiscima
Janša: Vladu pokušavaju srušiti 'kriminalnim' pritiscima

Napad na kuću černomaljske političarke osudili su i Socijalni demokrati (SD), demokršćanska Nova Slovenija (NSI), te drugi politički čelnici i stranke.

U nedjelju je napad osudio i premijer Janez Janša, ali je pri tome, aludirajući na oporbenu ljevicu, primijetio da nisu osudili pojave kad su njemu i drugim vladinim službenicima  demonstranti protiv vladinih epidemioloških mjera verbalno prijetili i napadali ih.

- Napad na kuću općinske  vijećnice u Črnomlju je kazneno djelo vrijedno osude i kazne i to bez obzira na motiv. No, iznenađuje me ovako  brza reakcija onih koji su šutjeli na slične napade na neke novinare i fotografe prilikom protuvladinih prosvjeda te nakon prijetnji koje su se pojavljivale protiv članova vlade i drugih dužnosnika, među kojima su bile i  prijetnje smrću - napisao je na Twitteru Janša.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.