Obavijesti

News

Na najvećoj biznis konferenciji 24sata govorit će moderatori hrvatske monetarne politike

Na najvećoj biznis konferenciji 24sata govorit će moderatori hrvatske monetarne politike

Izlaganjem ministra Marića i guvernera Vujčića započet će 27. listopada velika biznis konferencija na temu uvođenja eura. Što će nova valuta značiti za gospodarstvo i obične građane, saznajte od 9.30 uživo na Facebooku 24sata

VIDEO

Strategija uvođenja eura, primjena nove valute u planiranju poslovanja i poslovnim procesima kao i konkretne promjene koje nas očekuju u sektoru poduzetništva i gospodarstva samo su neke od tema o kojima će 27. listopada raspravljati renomirani ekonomski stručnjaci, glavni kreatori financijske politike RH te uspješni obrtnici i poduzetnici. Među njima su ministar financija i potpredsjednik Vlade, Zdravko Marić te guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić. U nastavku donosimo kratki pregled programa konferencije pod nazivom "Što uvođenje eura donosi malom i srednjem poduzetništvu?" koja će se prenositi uživo 27. listopada od 9.30 sati ujutro na Facebook profilu 24sata

Prijenos konferencije uživo od 9:30 sati 

U prostorijama Hrvatske obrtničke komore, 27. listopada s početkom u 9:30 sati okupit će se najpoznatija imena iz područja ekonomije, financija i monetarne politike. Konferenciju će svojim izlaganjem otvoriti ministar financija Zdravko Marić te guverner HNB-a Boris Vujčić, koji će se osvrnuti na brojne goruće teme vezane za uvođenje eura te objasniti proces konverzije i prilagodbu tržišta na novu valutu. Dat će odgovore na pitanja koja najviše muče javnost - kako će unutar tog procesa građani i poduzetnici biti zaštićeni, a saznat ćemo i što će euro donijeti ukupnom hrvatskom gospodarstvu. 

Panel 1: Euro i poslovanje hrvatskih tvrtki

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mala i srednja poduzeća temelj su gospodarstva euro područja. Poduzetnici očekuju da će uvođenje eura prije svega eliminirati sve probleme oko tečaja i konverzije, a ujedno smanjiti cijenu i rizik kapitala te da će cijenu proizvoda biti jednostavnije složiti u izvoznim kalkulativnim elementima. Upravo će se na ta očekivanja osvrnuti panelisti Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, Mario Holzner, izvršni direktor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Josip Lasić, član Uprave Končara za financije te Boris Vujčić, guverner HNB-a. 

S lijeva nadesno: Mario Holzner, Dubravko Ranilović, Boris Vujčić, Dragutin Ranogajec

Kakvu će korist hrvatski poduzetnici i mala poduzeća imati od jedinstvene valute? Hoće li se uvođenjem eura doista smanjiti troškovi njihova poslovanja za pet posto? Hoće li poduzetnicima doista rasti prihodi i hoće li oni taj novac ulagati u konkurentnost svojih tvrtki, u povećanje plaća, nabavu novih i boljih tehnologija? Odgovore na to znat ćemo nakon prvog panela. 

Panel 2: Što uvođenje eura donosi državi, a što običnim ljudima?

Ekonomisti smatraju da ćemo uvođenjem eura ostvariti niže kamatne stope te da će se ukinuti važan izvor ranjivosti u obliku valutnog rizika, ali da će ujedno nestati troškovi zamjene valuta kod putovanja i cijene će biti lakše usporedive. No, hoće li cijene rasti za obične građane, hoće li uistinu standard biti niži te hoće li doista uvođenje eura potaknuti investicije i međunarodnu razmjenu, samo su neka pitanja na koja će odgovoriti panelisti Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja, Vedrana Pribičević, predavačica ekonomskih te interdisciplinarnih kolegija na ZŠEM-u, Saša Živković, Prodekan za znanost i međunarodna strateška partnerstva s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka te Igor Škrgatić, predsjednik HUP-a Udruge mladih i srednjih poduzetnika. 

S lijeva nadesno: Zvonimir Savić, Vedrana Pribičević, Saša Žiković, Igor Škrgatić i Zdenko Adrović

Panel 3: Bit ćemo u eurozoni no hoćemo li biti europsko gospodarstvo?

Možemo reći da je to jedno od važnijih pitanja na koje će pokušati odgovoriti panelisti Boris Podobnik, voditelj Business Analytics i prodekan za znanost na ZŠEM-u, Simon Ferjuc, CEO tvrtke Tetida d.o.o., Hrvoje Ćosić, direktor tvrtke Aircash d.o.o., Slavica Singer, professor emeritus s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Maruška Vizek, pomoćnica ravnateljice Ekonomskog instituta i Goran Car, član Uprave i glavni direktor tvrtke Combis d.o.o.

S lijeva nadesno: Boris Podobnik, Maruška Vizek, Simon Ferjuc, Hrvoje Ćosić, Slavica Singer i Goran Car. 

Osim na to ključno pitanje, na panelu će se voditi rasprava o tome što prije uvođenja eura male i srednje tvrtke moraju učiniti da bi bile spremne za ulazak u eurozonu. Mogu li uopće naše tvrtke biti konkurentne u odnosu na europske kolege, a pri tome još podići i produktivnost? Ima li prostora za napredak i prilagodbu novim okolnostima od strane države? Očekuju li male i srednje poduzetnike troškovi u procesu konverzije te kako će ona utjecati na troškove poslovanja i otplatu eventualnih zajmova?

Na ova zanimljiva pitanja saznat ćemo još zanimljivije odgovore 27. listopada! Pratite uživo na Facebook profilu 24sata. 

Svi detalji dostupni su na kvaka24konferencija.24sata.hr te na društvenim mrežama. Organizatori projekta su 24sata, Kvaka24 i Hrvatska obrtnička komora. Partneri projekta su Mastercard Uplift, Hrvatska pošta, HEP, Pevex, Hrvatska udruga banaka, Aircash i Končar.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Stručnjaci su složni: od eura ćemo imati još veće koristi
BIZNIS KONFERENCIJA KVAKE24 I 24SATA

Stručnjaci su složni: od eura ćemo imati još veće koristi

Snalaženje Hrvatske u novoj valuti, deficit radne snage, zelena tranzicija, umjetna inteligencije tema su o kojima su stručnjaci raspravljali na konferenciji “180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni"

Kvaka24 još jednom je okupila brojne stručnjake: 'S eurom smo uspjeli kao društvo i ekonomija'
TREĆA BIZNIS KONFERENCIJA

Kvaka24 još jednom je okupila brojne stručnjake: 'S eurom smo uspjeli kao društvo i ekonomija'

Snalaženje Hrvatske u novoj valuti, deficit radne snage, zelena tranzicija i primjena umjetne inteligencije samo su neke od tema o kojima su stručnjaci raspravljali na Kvaki24
'Tržište raste! No, koliko mi zapravo kasnimo za jednom Njemačkom, Francuskom...'
KONFERENCIJA KVAKA 24

'Tržište raste! No, koliko mi zapravo kasnimo za jednom Njemačkom, Francuskom...'

Kako globalne promjene utječu na hrvatske poduzetnike, samo je jedno od pitanja na koja ćete dobiti odgovor od vrhunskih stručnjaka na konferenciji Kvaka 24