Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Kamen mu oštetio uže: Na Paklenici pao penjač i poginuo

Nacionalni park Paklenica trenutno je lokacija tečaja ljetnih tehnika spašavanja, a nakon dojave o padu penjača, svi sudionici i instruktori otišli su na teren

Foto: HGSS
5 komentara

Čeh (41) koji je s trojicom prijatelja došao na Paklenicu poginuo je danas pri padu sa 30 metara visine. Na stijeni je bio s penjačkim partnerom i dok su se penjali, odlomio se veliki kamen. Pogodio je ravno u konop tako ga prikliještivši uz stijenu pod njim. Konop je puknuo i čovjek je pao sa visine koju je teško mogao preživjeti.

Nadzornik parka Manita peć sve je to vidio na svoje oči te odmah došao do mjesta nesreće. Nakon što je doletio do njih nazvao je 112, odakle je GSS-ovima i došao poziv.

Saznajemo kako su četvorica Čeha došla prošli tjedan i danas trebala otići, no odlučila su se još malo penjati prije polaska. 

MEĐU SPASIOCIMA I MESAR HGSS-ovci su s brda spašavali prasca koji je pobjegao iz tora


- Dolaskom na mjesto nesreće spašavatelji su utvrdili da je nesretni penjač preminuo. U 11:05 došla je dojava o padu penjača sa kuka Manite Peći. Odmah je zemaljskim putem upućeno je 36 pripadnika iz 12 Stanica HGSS-a i jedan pripadnih GSS-a BiH. U pripravnosti je bio helikopter HRZ s letačima spašavateljima. Trenutačno se u NP Paklenica održava tečaj ljetnih tehnika spašavanja koji je jedan od 3 temeljna tečaja HGSS-a, te su odmah po dojavi svi sudionici tečaja i njihovi instruktori poslani na teren. Prilikom dolaska na mjesto nesreće tim je utvrdio kako je uslijed zadobivenih ozljeda nesretni penjač (strani državljanin) preminuo. Uzrok pada je oštećeno uže. Kamen je pao na uže i oštetio ga, te je došlo do pucanja. Akcija je završila u 16:40 predajom tijela penjača nadležnim službama. Ovim putem izražavamo sućut obitelji preminulog, stoji u službenom priopćenju HGSS-a.

Možda vas zanima i ovo:
Message