Obavijesti

News

Komentari 47

Na plaži u srcu Rijeke pronašli minu s čak 150 kg eksploziva

Na plaži u srcu Rijeke pronašli minu s čak 150 kg eksploziva
5

Podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić otkrio je nešto što niti u najružnijim snovima nije mogao pomisliti. Pronašao je brodsku minu izuzetno velike razorne moći, i to na lokaciji koja nije toliko neočekivana

VIDEO

Osam desetljeća nakon Drugog svjetskog rata, tijekom istraživačkog ronjenja u Rijeci, a na osnovu arhivskih spisa, u elitnom dijelu grada Pećine, na 25 metara dubine i tek nekoliko metara od obale, pronađena je dubinska protubrodska mina, u neposrednoj blizini Ville Olga, a koja je nekad bila zapovjedno mjesto njemačkih vojnih snaga. Čak i danas u ogradi stoje obilježja nacizma prepuštena zagovornicima zavjera, piše Morski.hr.

Međutim, ograda nije ta koja nam može nanijeti zlo. Ono što nam dan danas može napraviti loše, to je taj zlokoban metalni predmet, a za kojeg je utvrđeno da se radi o aktivnoj mini njemačke proizvodnje izuzetno velike razorne moći koja je polegnuta na dnu kako bi u periodu od 1943 – 1945 godine zaštitila obalu od mogućeg iskrcavanja savezničke vojske na obližnju plažu ili zauzimanje Ville Olga na čijem području su se tada nalazile nacističke snage. Naknadnim istraživanjem, u arhivskim spisima od strane podvodnog snimatelja Aleksandra Stančina, saznalo se kako se radi o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje model EMC II koja u sebi sadrži od 100 do 150 kilograma čistog TNT-a dovoljnog da uništi i potopi brod. Kolika je samo potencijalna tragedija spriječena njenim pronalaskom, bolje se u ovom trenutku niti ne pitati.

Mina takve veličine posjeduje snagu da uništi primjerice svu kanalizacijsku i vodovodnu mrežu u blizini. Uz minu se nalazila dječja maska za ronjenje, gumena šlapa za more i još pokoji predmet s plaže kaže Velimir Vrzić, čime dočarava koliku opasnost predstavlja za djecu i obitelji koji se tu kupaju, a pojma nemaju što je ispod površine. Kako se sudbina poigrala, govori podatak da je mina polegnuta u more s broda pod tadašnjim imenom „Kiebitz“ koji je plovio pod zastavom Trećeg Reicha po predaji Italije saveznicima, a riječ je o današnjem brodu mira „Galeb“ koji je trenutačno na remontu i čeka svoj novi život u sklopu projekta prijestolnice kulture – kaže Vrzić.

Po pronalasku mine izviještena je Policijska uprava Primorsko goranska Rijeka i Lučka kapetaniji, a Specijalna policija iz Zagreba izašla je na teren i potvrdila prvotne sumnje da se radi o aktivnoj protubrodskoj mini. Ova mina se nalazi na 20 metara od plaže. Odmah vam mogu potvrditi da ju sigurno neće raznijeti na licu mjesta jer bi uništili svu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u okolici. Naime, buster koji daje inicijalni eksploziv glavnom punjenju je na dnu tako da će se netko iz specijalne policije jako morat naznojit da to odradi na siguran način. I to su heroji. Ne ja. Ja sam ju samo našao, ispričao je Vrzić za Morski.hr, a koji je i sam policijski službenik u mirovini, stručnjak za protueksplozivna djelovanja, tako da jako dobro zna što je ovo i koliku razornu moć posjeduje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.